Print Friendly, PDF & Email

«Οι κυρίες δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών» – Ο σεξισμός της  δεξιάς δεν κρύβεται

Δεν είναι εύκολο για τους ένοικους της δεξιάς πολυκατοικίας να κρύψουν τις συντηρητικές τους απόψεις, που αποπνέει την μπόχα της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Φαίνεται πως τα στελέχη της ΝΔ πήραν το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και το εφαρμόζουν παντού, δια πάσα νόσο…

Ο λόγος για τη Λένα Αξιόγλου, δικηγόρο στην πόλη της Λάρισας, υποψήφια με τη ΝΔ και σταθερή οπαδό του Μητσοτάκη.

Η τραγική ειρωνεία όμως είναι ότι κάνει τις συγκεκριμένες δηλώσεις με την ιδιότητα της προέδρου του Συλλόγου Πρόληψης – Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών της πόλης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της σε τοπική σελίδα της Λάρισας, κλήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου και μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, για να καταλήξει στο ηθικό δίδαγμα πως «οι κυρίες δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών», αν δεν τους αρέσει:

«Οι κυρίες δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών» – Ο σεξισμός της  δεξιάς δεν κρύβεται
«Οι κυρίες δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών» – Ο σεξισμός της  δεξιάς δεν κρύβεται

«Η όλη προσωπική της αφήγηση, όπως διατυπώθηκαν οι λεπτομέρειες στα ΜΜΕ, θυμίζει πιστά το παραμύθι της «Κοκκινοσκουφίτσας».

Η «Κοκκινοσκουφίτσα» είχε ρητή οδηγία από τη μητέρα της «μην βγείς από το δρόμο σου» και εκείνη επειδή «δεν ήξερε τι κακό ζώο ήταν αυτός ο λύκος και δεν τον φοβήθηκε καθόλου», βγήκε στο λιβάδι να μαζέψει άνθη και ο λύκος πήγε και παραπλανητικά φόρεσε τα ρούχα της γιαγιάς, φόρεσε τα γυαλιά της, αφού έφαγε και τη γιαγιά.

Όταν ο κυνηγός έκοψε το στομάχι του λύκου και έβγαλε ζωντανές και τη γιαγιά και την Κοκκινοσκουφίτσα, αυτή είπε όσο ζώ δεν θα ξαναβγώ από το δρόμο μου. ΚΑΙ έκτοτε δεν την ξαναπείραξε κανείς!».

Τα παραμύθια έχουν διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα και το μήνυμα είναι αυτό που από μικρές εμείς τουλάχιστο από καππαδοκικές και μικρασιάτικες οικογένειες ξέραμε ότι:

«Οι κυρίες, αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών στις εκδρομές, στα συνέδρια και εξωσπιτικές διανυκτερεύσεις κλπ».

Εδώ θα προσέθετα ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκδήλωσης ερωτικού ενδιαφέροντος, αν δεν συμφωνεί το ένα μέλος, με ξεκάθαρα πολλά λόγια και όχι με μισόλογα και υπονοούμενα η μονολεκτική συμπεριφορά το λέγει και αποφεύγονται τα «τραύματα», που μας ακολουθούν.

Καλό ήταν να του πει ξεκάθαρα και με πολλές λέξεις, όταν τη φίλησε ξαφνικά στο στόμα, ότι η ίδια έχει προτεραιότητα τον πρωταθλητισμό της και όχι την ιδιωτική της ζωή και φυσικά να μην τον ακολουθήσει «με καμιά κυβέρνηση» στο δωμάτιό του.

Και τα λέγω αυτά ως Πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα, όπου βία είναι και η σεξουαλική και ψυχολογική παρενόχληση».

Με άλλα λόγια, άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στο θύμα, γιατί ακολούθησε τον Αδαμόπουλο στο δωμάτιό του και δεν αντέδρασε με «περισσότερες λέξεις» στην επίθεσή του.

Όταν προκλήθηκε εύλογα σάλος από τα λεγόμενά της, επανήλθε για «διευκρινίσεις», χωρίς να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική, λέγοντας ουσιαστικά πως διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά της, και ότι η γυναίκα πρέπει να αυτοπροστατεύεται, γιατί δεν ξέρει τα όρια του αρσενικού, «ερωτικά εκφραζόμενου» συνομιλητή της και πού φτάνει η τεστοστερόνη του:

«Οι κυρίες δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών» – Ο σεξισμός της  δεξιάς δεν κρύβεται
«Οι κυρίες δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών» – Ο σεξισμός της  δεξιάς δεν κρύβεται

«Στόχος μου ήταν στη συνέντευξή μου αυτή να τονίσω ότι η αυτοπροστασία της γυναίκας είναι σημαντική, γιατί ποτέ δεν ξέρει τα όρια του αρσενικού συνομιλητή της, που σ’ αυτά αναφέρεται και το μεσαιωνικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Η κοκκινοσκουφίτσα».

Παρουσιάζει το παραμύθι ότι η γυναίκα «κατασπαράζεται» από τον άνδρα και ως εκ τούτου, μολονότι πολιτιστικά έχει εξελιχθεί η κατάσταση και το γυναικείο «Όχι» είναι «Όχι», Καλό είναι η γυναίκα να αυτοπροστατεύεται με επιλογή αποτρεπτικών συμπεριφορών, γιατί δεν ξέρει μέχρι πού φτάνει η τεστοστερόνη και τα όρια του «ερωτικά εκφραζόμενου» συνομιλητή της.

Ουδόλως μίλησα έτσι, για να θίξω ή για να υπαινιχθώ έλλειψη ηθικού υποβάθρου».

Αν δεν το καταλάβατε, τα αρσενικά έχουν ορμές και ο βιασμός είναι απλά ζήτημα… τεστοστερόνης!

Αν έχεις τέτοια πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τι να τους κάνεις τους βιαστές και βιαιοπραγούντες…

Ασφαλώς δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα, όταν βλέπει ότι πολλές γυναίκες έχουν ενσωματώσει την κυρίαρχη νοοτροπία που ενοχοποιεί το θύμα –είτε γιατί δε μίλησε έγκαιρα, είτε γιατί «μάλλον τα ήθελε» κ.ο.κ.

Θα περίμενε όμως από ένα πολιτικό στέλεχος να είναι προσεκτικό στις δηλώσεις του, να σκέφτεται δυο και τρεις φορές τις δηλώσεις του και αν μη τι άλλο να τις κρύβει με άλλο επικοινωνιακό περιτύλιγμα –όπως έκανε δηλαδή, μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός.

Κατιούσα

(Visited 468 times, 1 visits today)