Print Friendly, PDF & Email

20 χρόνια από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ

Η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ως «πολυεργαλείο» κατά των λαών: «Εάν δεν υπήρχε η 11η Σεπτέμβρη, θα έπρεπε να την εφεύρουμε»…

Είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 3.000 άνθρωποι, οι σημερινές ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπως και συνολικά όσα έχουν μεσολαβήσει αυτές τις δύο δεκαετίες, αποκαλύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο του περιβόητου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Ολο αυτό το διάστημα, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» αξιοποιήθηκε και συνεχίζει να αξιοποιείται ως ένα «πολυεργαλείο» κατά των λαών.

20 χρόνια από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ
20 χρόνια από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ

Με αυτό το πρόσχημα, όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών τους κλιμάκωσαν τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη, σε νευραλγικές περιοχές για τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με σημαντικό ορυκτό πλούτο και στρατηγική θέση για τους δρόμους του εμπορίου και της Ενέργειας κ.ο.κ.

Με το ίδιο πρόσχημα ενισχύεται διαρκώς και στο εσωτερικό όλων των καπιταλιστικών χωρών η «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία, με πραγματικό περιεχόμενο την επίθεση σε λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, για τη θωράκιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Καθόλου τυχαία, ήδη την περίοδο μετά τις επιθέσεις του 2001, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς, ομολογούσαν κυνικά πως:

«Εάν δεν υπήρχε η 11η Σεπτέμβρη, θα έπρεπε να την εφεύρουμε»…

Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη…

Λίγο μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μαζί με τους συμμάχους τους, με σημαντική ελληνική εμπλοκή, ξεκίνησαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, με πρόσχημα την υποστήριξη που είχαν προσφέρει οι Ταλιμπάν στους τζιχαντιστές του αρχηγού της «Αλ Κάιντα», Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι πρώην «μαχητές της ελευθερίας», οι δυνάμεις που βγήκαν μέσα από τους μουτζαχεντίν, τους οποίους χρηματοδότησαν και εξόπλισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και της ΕΣΣΔ από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και σε όλη τη δεκαετία του 1980, έγιναν ο «βολικός εχθρός» για να «πατήσουν» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε μια περιοχή με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.

Η συνέχεια της 20χρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης και τα αποτελέσματα για τον αφγανικό λαό είναι πλέον γνωστά…

Μετά το Αφγανιστάν, ακολούθησε και πλειάδα –«προληπτικών» και μη– ιμπεριαλιστικών αμερικανοΝΑΤΟικών επιθέσεων σε Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική που εξαπολύθηκαν με άλλοθι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη και τον λεγόμενο «άξονα των χωρών του κακού», στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν χώρες ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη, το Ιράν, η Σομαλία, το Σουδάν, η Βενεζουέλα, η Κούβα κ.ά.

Το κόστος των πολέμων που εξαπολύθηκαν μετά την 11η Σεπτέμβρη, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, εκτιμάται σύμφωνα με αναλυτές σε τουλάχιστον 6 τρισ. δολάρια, με πάνω από 15.000 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους σε πολλές χώρες και εκατομμύρια πρόσφυγες ή εκτοπισμένους.

Ποιοι «έφεραν» (ξανά) τους Ταλιμπάν;
Κλικ για μεγέθυνση

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αποκτούσαν έλεγχο σε πηγές Ενέργειας και ορυκτού πλούτου, σε δρόμους μεταφοράς των παραπάνω και εμπορευμάτων, εμπόδιζαν τα αντίστοιχα κομβικά σχέδια των ανταγωνιστών τους. Αμερικανικά μονοπώλια κέρδισαν τρισεκατομμύρια δολάρια από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πετρελαϊκά, κατασκευαστικά και μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας ήταν από τα πρώτα που ωφελήθηκαν.

Μετά το «κυνήγι του Μπιν Λάντεν», άλλοθι για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης έδωσε η δημιουργία και αξιοποίηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Αλλοτε «αβαντάρονταν» με διάφορους τρόπους ως δυνάμεις κρούσης για το άναμμα πολέμων και τη δημιουργία «αστάθειας» σε περιοχές κρίσιμες για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, άλλοτε αξιοποιούνταν ως το πρόσχημα για νέες αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις.

Χαρακτηριστικά, μετά από τόσα χρόνια «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν «πατάχθηκε η τρομοκρατία», αλλά η δράση των τζιχαντιστών πολλαπλασιάζεται σε περιοχές όπου εντείνεται η σφοδρή αντιπαράθεση της Δύσης με την Κίνα και άλλες δυνάμεις, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σήμερα σε μια σειρά από κρίσιμες περιοχές στην αφρικανική ήπειρο, φτάνοντας ακόμα και στη βόρεια Μοζαμβίκη.

Καθόλου τυχαία, στα απανωτά διαγγέλματά του για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επαναλάμβανε μονότονα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν στρατιωτικά χτυπήματα σε όλο τον πλανήτη στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», που «έχει κάνει μεταστάσεις σε όλο τον κόσμο»…

…ολομέτωπη επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες και «εντός των συνόρων»

Παράλληλα, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη αξιοποιήθηκαν από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και «εντός των συνόρων», με ολομέτωπη επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας», προωθήθηκε στις ΗΠΑ ο πολυ-τρομονόμος «Patriot Act», ενώ ανάλογοι τρομονόμοι θεσπίστηκαν σε όλα τα κράτη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, με σκόπιμη γενικότητα και αοριστία των περιγραφόμενων «τρομοκρατικών εγκλημάτων», ώστε να μπορούν να ερμηνεύονται κατά το δοκούν και να «τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί» κάθε αγωνιστική δράση και κάθε συλλογικό φορέα που αντιπαλεύει, αμφισβητεί ή ενοχλεί την αστική εξουσία.

Νέες τρομοκρατικές επιθέσεις συνεχίστηκαν βέβαια και στην Ευρώπη (Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη), δίνοντας με τη σειρά τους «πάτημα» για θέσπιση ακόμα πιο σκληρών «εργαλείων» κατά των λαών. Ηδη από το 2004 μπήκαν στην ατζέντα της ΕΕ τα «μέτρα προληπτικής καταστολής», γενικεύονται οι μηχανισμοί καταστολής και φακελώματος με άξονα την περιβόητη «καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης».

Στην ίδια κατεύθυνση λύθηκαν τα χέρια κυβερνήσεων σε ΗΠΑ και ΕΕ για ανταλλαγές ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και πιο στενές παρακολουθήσεις πολιτών, ιδιαίτερα κατά τις μετακινήσεις τους στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για μαζικές παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών που εντάθηκαν με τη διάδοση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης κ.ο.κ.

20 χρόνια από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ
20 χρόνια από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ

Στη βάση αυτών των θεσμικών εργαλείων και προσχημάτων, άλλωστε, «οργίασαν» τα προηγούμενα χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με απαγωγές «υπόπτων για τρομοκρατία» από όλο τον κόσμο, μυστικές φυλακές της CIA σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Ευρώπης, βασανιστήρια και φυλακίσεις για πολλά χρόνια χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς δίκη σε φυλακές όπως στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο κ.ο.κ.

Στο φόντο της παραπέρα όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο σημερινό ρευστό διεθνές περιβάλλον, είναι σίγουρο ότι το «πολυεργαλείο» της τρομοκρατίας θα αξιοποιηθεί παραπέρα ενάντια στους λαούς.

Με την πείρα ωστόσο αυτής της 20ετίας από την 11η Σεπτέμβρη του 2001 μέχρι σήμερα, οι λαοί μπορούν να αντιτάξουν την ενίσχυση της πάλης τους, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τους αντιδραστικούς μηχανισμούς που το ίδιο γεννά.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 309 times, 1 visits today)