Αρθρο του Αλμπερτ Αϊνστάιν: «Γιατί Σοσιαλισμός;»

140 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου θεωρητικού

Στις 14 Μάρτη του 1879 – 140 χρόνια πριν – γεννιέται ο άνθρωπος που με τις θεωρίες του και ιδιαίτερα με την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας ανέτρεψε  πλήρως την οπτική με την οποία οι επιστήμονες προσπαθούσαν να εξηγήσουν τον κόσμο (την ύλη) και τους φυσικούς νόμους που τον διέπουν.
Αρθρο του Αλμπερτ Αϊνστάιν: «Γιατί Σοσιαλισμός;»
Η θεωρίες του έδωσαν τεράστια ώθηση στην κατανόηση του χώρου και του χρόνου που μέχρι τότε θεωρούνταν απόλυτοι και αμετάβλητοι.

Με αφορμή αυτή την επέτειο δημοσιεύσουμε (σε δύο μέρη) ένα κείμενό του, που όμως δεν σχετίζεται με τα φυσικομαθηματικά ή την αστρονομία, επιστημονικά πεδία στα οποία διέπρεψε, αλλά αφορά την κοινωνία και την οικονομία.

Αρθρο του Αλμπερτ Αϊνστάιν: «Γιατί Σοσιαλισμός;»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε τον Μάη του 1949 στο πρώτο τεύχος της αμερικάνικης επιθεώρησης «Monthly Review» με τίτλο: «Γιατί Σοσιαλισμός;» («Why Socialism?»

Στο κείμενο ο Αϊνστάϊν καταθέτει με απλότητα και σαφήνεια την πολτική του θέση σχετικά με την αναγκαιότητα μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας (Σ.τ.Μ: Όπου με τον όρο σοσιαλιστική δεν εννοούμε οτιδήποτε κοντά σε αυτό ή σε αυτό).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε σε μια περίοδο όπου ο «Μακαρθισμός» είχε αρχίσει ήδη να κυριαρχεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή ως ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης (χυδαίος αντικομμουνισμός) των μαρξιστικών ιδεών, που είχαν βρει μεγάλη απήχηση στην αμερικανική κοινωνία.

Αρθρο του Αλμπερτ Αϊνστάιν: «Γιατί Σοσιαλισμός;».
Δείτε εδώ το Α’ Μέρος και εδώ το Β’ Μέρος

Ροβεσπιέρος

(Visited 212 times, 1 visits today)