Αλλάζουν τον Ποινικό Κώδικα για να «ρίξουν στα μαλακά» τη ΧΑ

Κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα
Έτσι χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το …«αντιφασιστικό» μέτωπο μειώνοντας στο… μισό την ποινή που προβλέπει ο νόμος για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του News247 το υπουργείο δικαιοσύνης προχωρά σε μία σειρά από τροποποιήσεις στο σχέδιο Ποινικού Κώδικα το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση.

Αλλάζουν τον Ποινικό Κώδικα για να «ρίξουν στα μαλακά» τη ΧΑ
Ο υπουργός δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Σύριζα Μιχάλης Καλογήρου

Το νέο σχέδιο προβλέπει νέες διατάξεις που αφορούν μεταξύ άλλων εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις και μετατροπές κακουργημάτων σε πλημμελήματα.

Εκατοντάδες κακουργηματικά αδικήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα, σε άλλες τόσες αξιόποινες πράξεις μειώνονται αισθητά οι ποινές, ενώ προστίθενται νέες διατάξεις προκειμένου να «εναρμονιστεί» η ελληνική νομοθετσία με τα διεθνή δεδομένα.

Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπει σημαντικές τροποποιήσεις, για τις οποίες είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, έκανε «έκκληση» να μην μετατραπεί η δημόσια διαβούλευση σε πολιτικό παιχνίδι και να αποφευχθεί ο «ποινικός λαϊκισμός», σε μια  αστεία τουλάχιστον προσπάθεια να θολώσει τα νερά.

Αλλάζουν τον Ποινικό Κώδικα για να «ρίξουν στα μαλακά» τη ΧΑΜε την έκκληση αυτή ο ίδιος ο υπουργός δικαιοσύνης προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αλλαγές και ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι αυτές σχετίζονται άμεσα με την πολύκροτη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, μια δίκη που 5 χρόνια τώρα σέρνεται αδικαιολόγητα με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από το περιβάλλον του υπουργείου τονίστηκε επιπλέον πως δεν θα πρέπει να ξεκινήσει η περιπτωσιολογία, αφού όλες οι ανοιχτές υποθέσεις επηρεάζονται από τις αλλαγές γιατί:

«Αν ξεκινήσει κάτι τέτοιο τότε το σχέδιο θα μείνει στο συρτάρι και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή».

Άλλωστε δεν έχει περάσει αρκετός καιρός τότε που η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου με πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Αλλάζουν τον Ποινικό Κώδικα για να «ρίξουν στα μαλακά» τη ΧΑέγινε πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τους ψήφους μάλιστα και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Μια κίνηση που προκάλεσε μεγάλη «αμηχανία» και γέννησε «ερωτηματικά» τόσο στον «προοδευτικό» χώρο όσο και στον ακροδεξιό,

με πιο χαρακτηριστικό γεγονός την κυνική ομολογία από γνωστό προπαγανδιστή της Χρυσής Αυγής ότι:

«Ψηφίσαμε Θάνου για να μην πάμε φυλακή!»

Και όπως ο ίδιος εξήγησε, η Χρυσή Αυγή ψήφισε το πρόσωπο που υπέδειξε η κυβέρνηση γιατί έχει μπροστά της σοβαρές δίκες που μπορεί να φέρουν 20ετή κάθειρξη στους κατηγορούμενους κι ότι αυτός ήταν ένας «ελιγμός», για να κερδίσει την επιείκεια του δικαστικού σώματος!

Τι αλλάζει

Στο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα ορίζεται η μετατροπή σε μεμονωμένες πράξεις, όπως:

Το κακούργημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (272ΠΚ), που σήμερα τιμωρείται με κάθειρξη έως 20 έτη, πλέον θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως 3 έτη.

Μάλιστα, σε άλλη παράγραφο αναφέρεται ότι:

«Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών».

Το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας (370Α ΠΚ) που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη, θα γίνει πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης έως 5 χρόνια.

Αλλάζουν τον Ποινικό Κώδικα για να «ρίξουν στα μαλακά» τη ΧΑΑυτή η αλλαγή έρχεται μια περίοδο που το ΚΚΕ έχει καταγγείλει στους εισαγγελείς και με διαδοχικά δημοσιεύματα στον «Ριζοσπάστη» αλλεπάλληλες συνακροάσεις του τηλεφωνικού του κέντρου στον Περισσό, δίχως όμως η έρευνα να προχωρά και με εμφανή προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την ΑΔΑΕ.

Επίσης, μεταξύ άλλων ορίζονται επιεικέστερες ποινές σε όλους τους ειδικούς νόμους, όπως ο νόμος περί ναρκωτικών, ο νόμος περί όπλων, ο νόμος περί αρχαιοτήτων και άλλα.

Σύμφωνα με το άρθρο 463, όπου σήμερα απειλείται κάθειρξη έως 10 έτη, αυτή θα μετατρέπεται σε φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή, ενώ όπου απειλείται μόνο ποινή ισόβιας κάθειρξης, θα προστεθεί διαζευκτικά και η πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Άλλες τροποποιήσεις που προωθούνται, είναι:

Αλλάζουν τον Ποινικό Κώδικα για να «ρίξουν στα μαλακά» τη ΧΑ Στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση (299 ΠΚ) «σπάει» η ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή και πλέον το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Μια «φωτογραφική» διάταξη για τους υπόδικους χρυσαυγίτες βουλευτές (κι όχι μόνο) είναι η παρακάτω:

Καταργείται η αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ορίζεται η αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων, δηλαδή

«Αν ο υπαίτιος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει αποστέρηση της δημόσιας θέσης ή του δημόσιου ή αυτοδιοικητικού αξιώματος που κατέχει, εφόσον η πράξη του συνιστά βαριά παράβαση των καθηκόντων του».

Ενώ από τον νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα καταργείται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων ως αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος που αν και σήμερα είναι ουσιαστικά ανενεργός, προβλέπει φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Αλλάζουν τον Ποινικό Κώδικα για να «ρίξουν στα μαλακά» τη ΧΑΟι αλλαγές δεν σταματούν εδώ

Προσθήκες σημειώνονται και στα άρθρα που αφορούν ατην εγκληματική και τρομοκρατική οργανωση με ευνοϊκές ρυθμίσεις για χαφιέδες και καταδότες:

Ειδικότερα, προστίθεται διάταξη (187Γ ΠΚ), που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση στα μέλη που θα ενημερωσουν τις αρχές για τη δράση της οργάνωσης, με μείωση ή και διαγραφή της ποινής.

Ενώ οι ποινές για όποιον συνδράμει τρομοκρατική οργάνωση ή μέλη της, (άρθρο 187Β ΠΚ) καθορίζονται ως εξής:

«Όποιος παρέχει κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία, υλικά ή άυλα, κινητά ή ακίνητα ή κάθε είδους χρηματοοικονομικά μέσα, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης τους, σε τρομοκρατική οργάνωση ή σε μεμονωμένο τρομοκράτη

ή για τη συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης ή για να καταστεί κάποιος τρομοκράτης ή τα εισπράττει, συλλέγει ή διαχειρίζεται χάριν των ανωτέρω, ανεξάρτητα από τη διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.

Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου, όταν η τρομοκρατική οργάνωση έχει συσταθεί ή σκοπείται να συσταθεί μόνο για την τέλεση πλημμελημάτων. Το ίδιο ισχύει όταν ο μεμονωμένος τρομοκράτης τελεί ή σκοπείται να τελέσει μόνο πλημμελήματα».

Αλλάζουν τον Ποινικό Κώδικα για να «ρίξουν στα μαλακά» τη ΧΑ

Φανταζόμαστε πως στη δημόσια αυτή «διαβούλευση» δεν θα συμμετάσχει το φασιστοασκέρι και όταν έρθει η ώρα για την ψήφισή του από την βουλή, οι χρυσαυγίτες βουλευτές μαζί με τον υπόδικο αρχηγό τους  θα είναι οι πρώτοι που θα καταψηφίσουν το «αριστερό» νομοσχέδιο!

Ή μήπως όχι;

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 236 times, 1 visits today)
Back2Top