Print Friendly, PDF & Email

Ψηφίσματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς (vid)

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι εργαζόμενοι στο RBU (τμήμα «κόκκινων δανείων») της τράπεζας Πειραιώς οι οποίοι αντιδρούν στο σχεδιασμό της τράπεζας για μεταβίβαση του τμήματος, μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους που απασχολεί, σε σουηδική εταιρία.

Τη Δευτέρα έγινε απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα ενώ και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Καβάλα η συμμετοχή ήταν στο 100%.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι σε Γενική Συνέλευση που κάλεσε το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού ν. Αττικής αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία στην Πειραιώς την Τρίτη 4 Ιούνη απαντώντας αγωνιστικά στην ανακοίνωση της Τράπεζας ότι θα προχωρήσει στην απόσχιση.

Στη Γενική Συνέλευση τονίστηκε ότι αυτό που γίνεται σήμερα στο RBU της Πειραιώς δεν αφορά μόνο αυτό το τμήμα, καθώς ήδη έχει αποφασιστεί και σε άλλη υπηρεσία όπως το Real Estate.

Επισημάνθηκε πως είναι συμφωνημένο από ΝΔ και Σύριζα και τους τραπεζίτες, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Παράλληλα τονίστηκαν οι ευθύνες της ηγεσίας της ΟΤΟΕ και όλων εκείνων των επιχειρησιακών Σωματείων σε όλες τις τράπεζες που δεν κάνουν τίποτα, παρ’ ότι έγινε πρόταση από το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΠΑΜΕ) από την Παρασκευή να γίνουν ΔΣ και να αποφασιστεί για σήμερα σε όλες τις τράπεζες τετράωρη στάση εργασίας.

Ψηφίσματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κλαδικού Σωματείου Αττικής

«Αυτό που εγγράφως ανακοίνωσε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς ήταν η απόσχιση του κλάδου του RBU και των υποστηρικτικών υπηρεσιών και την ατόφια μεταφορά σύσσωμου του προσωπικού στην εταιρεία «Intrum», με την υπόσχεση ότι θα μπορεί να υπάρχει δουλειά για μια δεκαετία…

Μιλάμε για μια καραμπινάτη, κλασική Απόσχιση, εξ ου και ο νέος CEO της νέας εταιρείας, στην προφορική του ενημέρωση προς το προσωπικό αναφέρθηκε σε έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης με τα σωματεία, που είναι και υποχρεωτική στις περιπτώσεις αποσχίσεων.

Πλέον βρισκόμαστε στο σημείο που και οι πιο δύσπιστοι ήθελαν να πιστεύουν πως δεν θα ερχόταν!

Η Τράπεζα Πειραιώς επιλέγει την απόσχιση ως όχημα για την υλοποίηση των κοινών σχεδίων που Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κυβέρνηση Σύριζα και ΝΔ έχουν συμφωνήσει μετά τα αποτελέσματα των stress tests, για αναδιάρθρωση των τραπεζών, που μεταφράζονται σε δραστική μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ψηφίσματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς
Ψηφίσματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς

Στις άλλες τράπεζες παρόμοια σχέδια προχωρούν είτε με αποσχίσεις (σε Eurobank και Alpha το προηγούμενο διάστημα), είτε με «εθελούσιες» απολύσεις και πιέσεις της εργοδοσίας για «οικειοθελή» αποχώρηση (ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank).

Το ζήτημα είναι κλαδικό. Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Πειραιώς, πόσο μάλλον μόνο τους εργαζόμενους του RBU.

Γι’ αυτό και η στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, καθώς επίσης και των πλειοψηφιών επιχειρησιακών σωματείων στο χώρο, που καθησυχάζουν, καλλιεργούν στάση αναμονής των αποφάσεων, είναι πισώπλατη μαχαιριά.

Τώρα πρέπει ο αγώνας να γενικευτεί με κλαδική πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών. Τώρα χρειάζεται τα σωματεία όλων των τραπεζών να δυναμώσουν αυτόν τον αγώνα.

Κατά την ενημέρωση των σωματείων, όταν ετέθη το πιο αυτονόητο ερώτημα:

«Τι θα συμβεί αν 1.000 συνάδελφοι αρνηθούν;»

η αποστομωτική απάντηση της Διοίκησης της Πειραιώς ήταν πως δεν εγγυώνται πως θα υπάρχουν 1.000 θέσεις εργασίας περισσευούμενες στην Τράπεζα…

Ψηφίσματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς

Βγάζουν τους συναδέλφους του RBU εκτός τράπεζας! Μας τρομοκρατούν για να υποταχτούμε.

Τα επιχειρήματα και τα αιτήματα της απεργίας μας όχι μόνο δεν μειώθηκαν, όπως θέλουν κάποιοι να πιστέψουμε, αλλά περίσσεψαν!

Το σωματείο μας στην ανοιχτή σημερινή απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε γενική συνέλευση εργαζομένων, στην οποία αποφασίσαμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σε όλη την Αττική, για όλη την Τράπεζα.

Η αλληλεγγύη και η στήριξη του αγώνα μας που εκφράζεται από εργαζομένους άλλων κλάδων, μας δυναμώνει!

  • Θέλουμε να παραμείνουμε εργαζόμενοι της Τράπεζας! Δεν απολυόμαστε εθελοντικά!
  • Απαιτούμε δουλειά με δικαιώματα!
  • Καμιά απόλυση εργαζομένων – Καμιά απόσχιση να μη γίνει αποδεκτή».

Ψηφίσματα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία και Συλλόγους Εκπαιδευτικών

Το ΠΑΜΕ όπως και σε κάθε εργατικό αγώνα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων στη τράπεζα Πειραιώς. (Σχετική ανακοίνωση μπορείτε να διαβάσετε εδώ…)

Τράπεζα Πειραιώς

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας, εκφράζουν με ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής που συμμετείχαν στη χτεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ.

Επιπλέον μια σειρά από συλλόγους εκπαιδευτικών και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν υπογράψει ψηφίσματα αλληλεγγύης.

Σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» αναφέρει:

«Χαιρετίζουμε τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, των εκατοντάδων εργαζόμενων του RBU που αγωνίζονται να μη χάσουν τη δουλειά τους και τα δικαιώματα τους.

Χαιρετίζουμε την έμπρακτη στήριξη των ταξικών Εργατικών Κέντρων που στέκονται δίπλα στον αγώνα τους.

Η τράπεζα Πειραιώς όπως και όλες οι τράπεζες χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται την εργασία των υπαλλήλων της για να αβγατίζει τα κέρδη της.

Εκμεταλλεύεται τον κόπο και τι θυσίες των λαϊκών νοικοκυριών που μάτωσαν για να μπορούν να έχουν ένα «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους, τον κόπο και τις θυσίες των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στον αγώνα για το μεροκάματο.

Τώρα και αφού έχει χρηματοδοτηθεί με δισ. ευρώ από τις τσέπες του ελληνικού λαού, αποφασίζει να μεταβιβάσει τα κόκκινα δάνεια και τους εργαζόμενους σε ξένο fund γιατί η «διαχείρισή» τους δεν αποδίδει τα αναμενόμενα κέρδη.

Ψηφίσματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη (Ομιλία Ζαριανόπουλου)

Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση που έχει και το πράσινο φως της κυβέρνησης Σύριζα.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις Φλαμπουράρη τρεις ημέρες πριν τις εκλογές αποδείχτηκαν προεκλογικό τυράκι στη φάκα που έστησαν κυβέρνηση και τραπεζίτες.

Αυτές τις ημέρες άλλωστε τρέχουν 2.000 απολύσεις στην Εθνική τράπεζα και στην «Εurobank» με τη μορφή της εθελούσιας αποχώρησης.

Ο αγώνας των υπαλλήλων της τράπεζας Πειραιώς είναι δίκαιος. Παλεύουν για τη δουλειά τους και για μια ζωή με αξιοπρέπεια και θα κερδίσουν».

Αντίστοιχο ψήφισμα συμπαράστασης υπογράφει κι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης».

Πηγές: 902.gr, ΣEΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» και ΠΑΜΕ

(Visited 237 times, 1 visits today)