Άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τον τριήμερο εορτασμό!
52 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου – Τη Δευτέρα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία
Άνοιξαν οι πύλες στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων για τον τριήμερο εορτασμό της 52ης επετείου του ξεσηκωμού του 1973, που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη.
Στον χώρο του Πολυτεχνείου, μαζική είναι η παρουσία των Οργανώσεων της ΚΝΕ. «Η φλόγα του Νοέμβρη για πάντα ζωντανή, οργάνωση και αγώνα για την ανατροπή! Παιδεία, εργασία, ειρήνη, ελευθερία» αναγράφει το γιγαντοπανό της ΚΝΕ που έχει αναρτηθεί.
Με κοινό τους κάλεσμα, πάνω από 20 Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας σχεδιάζουν την οργάνωση του τριήμερου εορτασμού της επετείου και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, με ραντεβού στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Αντίστοιχα, κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στον εορτασμό και την αντιιμπεριαλιστική πορεία απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου το Σάββατο 15 Νοέμβρη στις 12 μ.
Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει και η ΟΓΕ. Η κατάθεση στεφάνων θα γίνει την Κυριακή 16 Νοέμβρη, με τόπο συνάντησης το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) στις 10.30 το πρωί.
Αντίστοιχο κάλεσμα για κατάθεση στεφάνων απευθύνει η ΟΒΣΑ για την Κυριακή 16 Νοέμβρη, με τόπο συνάντησης τα γραφεία της (Πατουσά 3, πλ. Κάνιγγος) στις 10.30 το πρωί.
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί στην αντιιμπεριαλιστική πορεία τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, με προσυγκέντρωση για τις Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής στις 5 μ.μ. στα Προπύλαια. Η ΕΕΔΥΕ θα καταθέσει επίσης στεφάνι στο Πολυτεχνείο μαζί με το ΠΑΜΕ, τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς, με σημείο συνάντησης την πλατεία Κάνιγγος, την Κυριακή 16 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ.
Την Κυριακή 16 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. η «Κίνηση για την Εθνική Αμυνα» μαζί με άλλους φορείς αποστράτων θα βρεθούν επίσης στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν λίγα λουλούδια και να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς, κρατώντας τα συνθήματα και τον αγώνα τους.
Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις Γονέων και τους Συλλόγους της Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά στην κατάθεση στεφάνων της Ομοσπονδίας την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 2.30 μ.μ. στο Πολυτεχνείο.
Κάλεσμα στους μαθητές να αναλάβουν τις σχολικές τους γιορτές και να συμμετάσχουν μαζικά στον τριήμερο εορτασμό, με παρουσία και κατάθεση λουλουδιών στο Πολυτεχνείο, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.
Τη δική του θέση θα έχει στον τριήμερο εορτασμό και το περιοδικό «Κόκκινο Αερόστατο», που θα βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, το Σάββατο 15 Νοέμβρη και την Κυριακή 16 Νοέμβρη από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. και τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη από τις 10 π.μ. μέχρι τις 12 μ. Μέσα από μια καλαίσθητη έκθεση στην οποία θα ξεναγούνται τα παιδιά, παιχνίδια γρίφων και εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από έργα σπουδαίων εικαστικών καλλιτεχνών της Αντίστασης, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την εποχή και τα μηνύματά της.

Καταθέσεις στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ
Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων, την Κυριακή 16 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ.
Επίσης, την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 12 μ., η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
Η προσυγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αθήνα
Η προσυγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία έχει οριστεί για τις 5 μ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου.
Λεωφορεία δρομολογούνται από:
- Ελευσίνα, στις 16.00, από την Ελαιουργική
- Κόκκινο Μύλο, στις 16.15, από τριγωνική πλατεία
- Μενίδι, στις 16.00, από πλατεία Καράβου
- Ολυμπιακό Χωριό, στις 15.45, από Κακλαμανάκη 21
Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα.
Στη Θεσσαλονίκη
Κάλεσμα συμμετοχής στους εορτασμούς για τα 52 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου απευθύνουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, στους εργαζόμενους και τους φορείς. Τους καλούν να συμμετάσχουν μαζικά, μαχητικά με τα πανό τους, τις σημαίες τους, τα συνθήματά τους.
Ταυτόχρονα, ανακοινώνουν συμμετοχή στην κατάθεση στεφανιών στο Πολυτεχνείο που θα γίνει την Κυριακή 16 Νοέμβρη στις 12 μ., με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Καμάρα.
Το κάλεσμα συνυπογράφουν τα σωματεία: ΣΕΤΗΠ, ΣΕΤΕΠΕ, Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης.
Επίσης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα συμμετάσχουν με πολύμορφη δραστηριότητα (έκθεση φωτογραφίας, κολάζ, τοιχογραφίες) στον 3ήμερο εορτασμό από το Σάββατο 15 Νοέμβρη, ενώ την Κυριακή 16 Νοέμβρη θα καταθέσουν στεφάνια στις 12 μ., στο μνημείο για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, και το βράδυ της ίδιας μέρας (8 μ.μ.) οργανώνουν συναυλία, όπου θα γίνουν και παρεμβάσεις από μαζικούς φορείς.
Τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη θα συμμετάσχουν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία μαζί με τον ΣΦΕΑ και τα εργατικά σωματεία.
Συμμετοχή στην κατάθεση στεφάνων την Κυριακή και στην πορεία τη Δευτέρα αποφάσισε και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, που απευθύνει κάλεσμα να στολιστούν τα σχολεία με το σύγχρονο μήνυμα της επετείου της εξέγερσης.
Επίσης, το «κόκκινο Αερόστατο» θα βρίσκεται στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ το Σάββατο 15 Νοέμβρη από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. και την Κυριακή 16 Νοέμβρη από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., με δική του έκθεση, παιχνίδια και εικαστικές δημιουργίες.

Σε άλλες πόλεις
Οι Οργανώσεις Αχαϊας και Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ τιμούν τα 52 χρόνια του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου με κατάθεση στεφάνων την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ.στο Παράρτημα και την Παλαιά Ασφάλεια στην Πάτρα και με συμμετοχή στην πορεία που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο ανήμερα της επετείου της 17 Νοέμβρη, με προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στη συμβολή των οδών Αράτου και Μαιζώνος.
Με κεντρικό σύνθημα «Οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή, στο σύστημα του κέρδους καμιά υποταγή!», Φοιτητικοί Σύλλογοι της Πάτρας με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου οργανώνουν την Κυριακή, στις 7 μ.μ., συναυλία στη διασταύρωση των πεζόδρομων Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος.
Παράλληλα, το πρωί της επόμενης μέρας, ανήμερα της επετείου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και συνδικάτα θα καταθέσουν στεφάνια στις 11 π.μ. στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου και την Παλαιά Ασφάλεια. Αφηγηματικό, καλλιτεχνικό αφιέρωμα στο «Λαϊκό Στέκι» των Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή στις 8 μ.μ. η νεοσύστατη νεανική μουσικοθεατρική ομάδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής «Ειρήνη».
Καταθέσεις στεφάνων προγραμματίζονται επίσης, στην Κεφαλονιά, από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία εργαζομένων, το πρωί της Δευτέρας 17 Νοέμβρη στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο Αργοστόλι, αλλά και στη Θήβα, επίσης τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ., στο Ηρώο πλατείας Αγίου Γεωργίου, από το Εργατικό Κέντρο Θήβας. Ακόμα, η Ένωση Γονέων Καλαμάτας θα προβάλει την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στον χώρο του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ (Κουτσομητοπούλου 6) το ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη «Χρονικό της Δικτατορίας» και το απόσπασμα «Εφτά χρόνια γύψος» από την ταινία «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας» με τον Θ. Βέγγο.
Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Οι δυνάμεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια της Αθήνας ξετυλίγουν πολύμορφη δραστηριότητα με πλήθος εκδηλώσεων, προβολών του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Ένας ζεστός Νοέμβρης» στις σχολές και στις φοιτητικές εστίες, περιοδείες με την ανακοίνωση της ΚΝΕ στο χέρι και τον «Οδηγητή».
Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζουν μεγάλη εκδήλωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 17.00, στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου (στο κτίριο Αβέρωφ), με τίτλο «Δεν μου πήραν λέξη. Κρατάω γερά. Θα νικήσουμε».
Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην εκδήλωση θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Από το παράνομο τυπογραφείο της Πανσπουδαστικής στην Ασφάλεια της Μεσογείων» της Αγγελικής Σωτήρη. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι με την ορχήστρα της ΚΝΕ. Παράλληλα, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ οργανώνει ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα με αφορμή τη φετινή επέτειο.
Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με τίτλο «Δεν μου πήραν λέξη. Κρατάω γερά. Θα νικήσουμε» αύριο Σάββατο στις 18.00, στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Από το παράνομο τυπογραφείο της Πανσπουδαστικής στην Ασφάλεια της Μεσογείων» της Αγγελικής Σωτήρη.
Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις.
Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα
- Θεσσαλονίκη, 6 μ.μ., από το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ
- Πάτρα, 5.30 μ.μ., Κολοκοτρώνη και Μαιζώνος
- Άγιος Νικόλαος, 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
- Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
- Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο
- Άρτα, 7 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς
- Βόλος, 6.30 μ.μ., στον Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Γιάννενα, 5.30 μ.μ., στο Πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου στη Δόμπολη
- Ελασσόνα, 6 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
- Δράμα, 5.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
- Ζάκυνθος, 6.30 μ.μ., στην Αντιπεριφέρεια (παλιά Νομαρχία)
- Ηγουμενίτσα, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου
- Ηράκλειο, 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας
- Ικαρία, 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου
- Καβάλα, 5 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη
- Καλαμάτα, 5.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
- Καρδίτσα, 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
- Κατερίνη, 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο
- Κέρκυρα, 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο
- Κεφαλονιά, 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Αργοστόλι)
- Κοζάνη, 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
- Κομοτηνή, 5 μ.μ., στην παλιά Νομική
- Κόρινθος, 6.30 μ.μ., στην «Εθνική Τράπεζα»
- Λαμία, 7 μ.μ., πλατεία Πάρκου
- Λάρισα, 7 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία
- Λευκάδα, 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Μηνά
- Λιβαδειά, 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
- Ξάνθη, 6 μ.μ., στο Πολυτεχνείο
- Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς
- Ναύπλιο, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καποδίστρια
- Ξάνθη, 6 μ.μ., στο Πολυτεχνείο
- Πρέβεζα, 6 μ.μ., στο Μνημείο Ηρώων (Κάστρο Αγ. Ανδρέα)
- Πτολεμαΐδα, 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
- Πύργος, 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
- Ρέθυμνο, 6 μ.μ., στο Δημαρχείο
- Σάμος, 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καρλοβάσου
- Τρίκαλα, 5.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου
- Φλώρινα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μόδη
- Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας
- Χανιά, 6 μ.μ., πλ. Δημοτικής Αγοράς
Πηγή: 902.gr