Print Friendly, PDF & Email

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόωρη έγκριση εμβολίου από τη Ρωσία

Την ώρα που φουντώνει ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να δώσει πιστοποίηση στο εμβόλιο «Sputnik-V» για τον νέο κορωνοϊό, με τις ενστάσεις να επικεντρώνονται στο γεγονός ότι αυτό έγινε πριν ολοκληρωθεί το τρίτο στάδιο δοκιμών που απαιτεί εμβολιασμό χιλιάδων.

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόωρη έγκριση εμβολίου από τη Ρωσία

Η Ρωσία ανταπαντά, μέσω του υπουργού Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, ότι:

«Οι ξένοι συνάδελφοί μας φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ρωσικού φαρμάκου και εκφράζουν απολύτως αβάσιμες γνώμες»,

ενώ είπε ότι οι μαζικές δοκιμές θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβρη.

Χτες ανακοινώθηκε ότι έχουν γίνει ήδη προπαραγγελίες 1 δισ. δόσεων από 20 χώρες.

Το θέμα του εμβολίου και των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του SARS-Cov-2 έχει γίνει αντικείμενο σφοδρότατου ανταγωνισμού ανάμεσα σε φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες βλέπουν τα περιθώρια μεγάλης κερδοφορίας που έχει δημιουργήσει η τεράστια «αγορά» της πανδημίας με …δισεκατομμύρια «πελάτες».

Γεγονός είναι ότι όχι μόνο οι όμιλοι στη Ρωσία αλλά και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες για την παραγωγή του εμβολίου, με τον κίνδυνο να παραχθούν στα αρχικά στάδια εμβόλια που δεν θα έχουν δοκιμαστεί επαρκώς.

Τα κράτη «καπαρώνουν» εκατομμύρια δόσεις και γίνονται χρηματοδότες στις εταιρείες.

Έτσι οι δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων εμπεριέχουν και το στοιχείο της …εξασθένισης των ανταγωνιστών παρά την επιστημονικοφάνειά τους.

Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε πως αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ παράλληλα η Ιζαμπέλ Αμπέρ, ερευνήτρια στο Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, ανέφερε πως δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε η μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν ούτε τα αποτελέσματα των δοκιμών των Ρώσων.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπανς, εμφανίστηκε να δηλώνει:

«Το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι πρώτος, είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό, δοκιμασμένο και ως εκ τούτου ασφαλές εμβόλιο».

Στο μέτωπο πάντως της εξάπλωσης της πανδημίας, η ανοδική τάση διατηρείται, με τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα να αγγίζουν τα 21 εκατομμύρια ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τις 750 χιλιάδες.

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόωρη έγκριση εμβολίου από τη Ρωσία
Αντιδράσεις προκαλεί η πρόωρη έγκριση εμβολίου από τη Ρωσία

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις που ενώ κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την… «απειθαρχία» των πολιτών στα ζητήματα ατομικής προστασίας, την ίδια ώρα με τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις τους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα – «λάστιχο», τη μη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων καπιταλιστών.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 190 times, 1 visits today)
Back2Top