Print Friendly, PDF & Email

Απλήρωτες παραμένουν 9 χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες!

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην Αθήνα

Παράσταση διαμαρτυρίας για την απληρωσιά που αντιμετωπίζουν για μια ακόμα χρονιά οι σχολικές καθαρίστριες έκαναν χτες το Συνδικάτο Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών – Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Χιλιάδες εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων δουλεύουν από την αρχή της χρονιάς χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, με το καθεστώς των συμβάσεων έργου.

Το Σωματείο αναδεικνύει στο υπόμνημα (που συνυπογράφουν τα κλαδικά Σωματεία Καθαριστριών – Καθαριστών Πειραιά, Λάρισας και Μαγνησίας) τους άθλιους μισθούς,

«που βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από 300 ευρώ, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται».

Ακόμα κι αυτοί οι μισθοί πείνας καταβάλλονται με καθυστερήσεις τεσσάρων, πέντε και έξι μηνών, οι εργαζόμενοι γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στα υπουργεία, ενώ ακόμα δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ από την κυβέρνηση.

10 χρονάκια φυλακή στην επικίνδυνη καθαρίστρια
Απλήρωτες παραμένουν 9 χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες!

Τα σωματεία διεκδικούν την άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση, αλλά και την αναγνώριση αναδρομικής ισχύος όσον αφορά τα ΒΑΕ.

Ακολουθεί το υπόμνημα που κατέθεσαν:

«Κύριοι,

Στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων μετά από μακροχρόνιους αγώνες του κλάδου μετατράπηκαν οι συμβάσεις για ένα μέρος των εργαζομένων το 2007 από συμβάσεις ανάθεσης έργου, σε καθεστώς αορίστου χρόνου με πλήρη απασχόληση.

Ένα άλλο μέρος τον εργαζομένων του κλάδου που εργάζεται από το 2004 που ξεπερνάει σήμερα τους 9.500 εργαζόμενους παρέμεινε στο καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, που υπογραφούν κάθε χρόνο συμβάσεις μισθώσεις έργου με τους προέδρους των σχολικών επιτροπών των οικείων δήμων.

Κάθε χρόνο, κάθε σχολικό έτος, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων βρίσκονται στον αέρα!

Δε γνωρίζουν αν θα έχουν εργασία τον επόμενο χρόνο,πληρώνονται με άθλιους μισθούς, αντιμετωπίζουν συνεχώς κύματα μειώσεων στα δεδουλευμένα, υπάρχει απλήρωτη εργασία, η εντατικοποίηση πιάνει κόκκινο.

Οι συμβάσεις έργου που είναι συμβάσεις δουλείας και όχι εργασίας αποτελούν το κυρίαρχο καθεστώς εδώ και χρόνια στα σχολεία.

Οι δεκάμηνες συμβάσεις έργου, που αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με τη σχολική χρονιά και οι άθλιοι μισθοί που βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από 300 ευρώ, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται,

χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων όπως οι αναρίθμητες αίθουσες εργαστηρίων αλλά και οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία καθηγητών και οι τουαλέτες,αποτελούν τον κανόνα στον κλάδο.

Σε αυτό το εργασιακό καθεστώς δεν υπάρχει – εδώ και χρόνια – Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, που θα περιλαμβάνει ενιαίο μισθό για όλες τις εργαζόμενες στην καθαριότητα με την κατάργηση των συμβάσεων μίσθωσης –ανάθεσης έργου, χωρίς διαχωρισμούς και μισθολογικές και εργασιακές διαφορές ανάμεσα στις αορίστου χρόνου και τις συμβασιούχες (επίδομα ανθυγιεινής Εργασίας, ΜΑΠ, κανονικές άδειες κ.α.).

Η μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα, είναι αυτή που η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει!

Τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων,είναι η άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία.

Στόχος των κυβερνήσεων και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να κρατούν τους εργαζόμενους σε εργασιακή ομηρία, τρομοκρατημένους με την απειλή της μη ανανέωσης των συμβάσεων κάθε χρόνο, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, αφού θεωρούνται εργολάβοι καθαριότητας.

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων μετά από παρεμβάσεις τον ταξικών σωματείων, υπάρχουν δήμοι που πήραν αποφάσεις και εξέδωσαν ψηφίσματα ζητώντας από την κυβέρνηση την ανανέωση των συμβάσεων και την μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί και φτάνει ως και τους 4 με 6 μήνες καθώς η κυβέρνηση καθυστερεί να αποστείλει τις πιστώσεις στους δήμους και πολλοί δήμοι με την σειρά παρ’ ότι είναι οι εργοδότες μας και καθορίζουν το ύψος του μισθού, την συνέχεια της εργασίας μας, και επιχειρούν κάθε φορά να κάνουν περικοπές μισθών, για να κάνουν και άλλες προσλήψεις στην λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας και του μοιράσματος της φτώχιας.

Πριν από περίπου 7 χρόνια οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έπαψαν να έχουν Βαρέα Ανθυγιεινά Ένσημα. Εν αντιθέσει με τους συναδέλφους τους στην καθαριότητα των σχολείων αορίστου χρόνου.

Μετά από παρεμβάσεις των ταξικών σωματείων στα μέσα του 2019 επανέφερε η κυβέρνηση τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα για τους συναδέλφους συμβασιούχους χωρίς όμως να έχουν αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα πολλοί από τους συναδέλφους/ισσες να μην μπορούν να καταθέσουν σήμερα για σύνταξη.

Απλήρωτες παραμένουν 9 χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες
Απλήρωτες παραμένουν 9 χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες!

Τα πρωτοβάθμια σωματεία Πειραιά και Νήσων, Λάρισας και Μαγνησίας διεκδικούμε:

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, που θα περιλαμβάνει ενιαίο μισθό για όλες τις εργαζόμενες στην καθαριότητα χωρίς διαχωρισμούς και μισθολογικές και εργασιακές διαφορές (επίδομα ανθυγιεινής Εργασίας, ΜΑΠ, κανονικές άδειες κ.α.).

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους δήμους. Πληρωμή των δεδουλευμένων κάθε μήνα.

Να εκδοθεί απόφαση από την κυβέρνηση που θα προβλέπει ότι θαπάρουν αναδρομικά οι εργαζόμενες σε χρήματα τα ΜΑΠ από το
2012 ως σήμερα.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και μετατροπή σε πλήρη 8ωρη.

Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτήριο (Νοσοκομεία , πανεπιστήμια ,κα), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.

Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών / στριών για καθαρά σχολεία.

Να εφαρμοστεί με νομοθετική ρύθμιση η αναδρομική ισχύς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Ενσήμων για όλους τους συμβασιούχους του κλάδου.

Καμία σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία».

Πηγή: 902.gr

(Visited 224 times, 1 visits today)