Print Friendly, PDF & Email

Βηρυτός: Τεράστιες εκρήξεις αισθητές μέχρι την Κύπρο! (vid)

Δραματικές ώρες στη πρωτεύουσα του Λιβάνου – Τουλάχιστον 50 νεκροί και 3.000 τραυματίες!

Τραγωδία και θρήνος στη Βηρυτό.

Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί και σχεδόν 3.000 οι τραυματίες από τις εκρήξεις, η μία ήταν ισχυρότατη, που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε το βράδυ ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού είχε δηλώσει ότι οι τραυματίες στη Βηρυτό ξεπερνούν τους 2.200 και είναι δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με ανθρώπους που είναι μέσα στα αίματα.

Η καταστροφή είναι τεράστια.

Σχεδόν η μισή Βηρυτός έχει υποστεί ζημιές.

Για ώρες άνθρωποι σαστισμένοι και σοκαρισμένοι περιφέρονταν στους δρόμους μέσα στα αίματα αναζητώντας βοήθεια και μια απάντηση στο τι έγινε.

Βηρυτός: Τεράστιες εκρήξεις αισθητές μέχρι την Κύπρο! (vid)

Έγινε γνωστό πως ένα πλοίο που βρισκόταν αρόδο στο λιμάνι της Βηρυτού φλέγεται μετά τις εκρήξεις.

Πολλές αποθήκες του λιμανιού έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το έδαφος είναι σπαρμένο με σπασμένα τζάμια. Παντού υπάρχουν εστίες φωτιάς, στους δρόμους πυροσβεστικά και ασθενοφόρα.

Η ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και το ωστικό κύμα που προκάλεσε ήταν επίσης πολύ ισχυρό, ενώ ο εκκωφαντικός ήχος έφτασε μέχρι την Κύπρο.

Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός.

Δεν είναι ακόμα σαφές για το πως προκλήθηκε και που η αρχική έκρηξη και γιατί ήταν τόσο ισχυρή η δεύτερη έκρηξη.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου ανέφερε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.

Βηρυτός: Τεράστιες εκρήξεις αισθητές μέχρι την Κύπρο
Βηρυτός: Τεράστιες εκρήξεις αισθητές μέχρι την Κύπρο!

Φαίνεται πως οι πρώτοι 10 νεκροί ήταν μια ομάδα πυροσβεστών που είχε φτάσει στο λιμάνι μεταξύ πρώτης και δεύτερης έκρηξης.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ είπε ότι:

«Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν».

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

Κυβερνήσεις πολλών χωρών δήλωσαν ετοιμότητα να βοηθήσουν τον Λίβανο. Μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως:

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της».

Το υπουργείο Εξωτερικών με μήνυμά του στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο αναφέρει πως μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr.

Παράκληση όπως όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στο Λίβανο επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ή την πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο, απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τους καλεί να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο τηλ. 99660129 ή με την πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο στο τηλ. +9613572139.

Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ).

Νωρίτερα είχαν κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Βηρυτός: Τεράστιες εκρήξεις αισθητές μέχρι την Κύπρο! (εικ)

Βηρυτός: Τεράστιες εκρήξεις αισθητές μέχρι την ΚύπροΔραματικές ώρες στη Βηρυτό: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 3.000 τραυματίες από τις εκρήξεις Δραματικές ώρες στη Βηρυτό: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 3.000 τραυματίες από τις εκρήξεις Βηρυτός: Τεράστιες εκρήξεις αισθητές μέχρι την Κύπρο Βηρυτός: Τεράστιες εκρήξεις αισθητές μέχρι την Κύπρο Δραματικές ώρες στη Βηρυτό: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 3.000 τραυματίες από τις εκρήξεις Δραματικές ώρες στη Βηρυτό: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 3.000 τραυματίες από τις εκρήξεις Δραματικές ώρες στη Βηρυτό: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 3.000 τραυματίες από τις εκρήξεις Δραματικές ώρες στη Βηρυτό: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 3.000 τραυματίες από τις εκρήξεις Δραματικές ώρες στη Βηρυτό: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 3.000 τραυματίες από τις εκρήξεις

Πηγή: 902.gr

(Visited 448 times, 1 visits today)