Print Friendly, PDF & Email

Το ΕΚ Καλαμάτας σε ρόλο εργοδοτικού με τις πλάτες της ΛΑΕ!

Η πλειοψηφία του ΕΚ (ΔΑΚΕ-ΛΑΕ) δεν στήριξε
απλήρωτους κι απολυμένους εργαζόμενους τοπικού ξενοδοχείου
Καταγγελία της Γραμματείας Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ

Το θέμα της απληρωσιάς και των απολύσεων στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον» συζητήθηκε μετά από πρόταση της ΔΑΣ, στη χτεσινή (15/10) συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με εργαζόμενους του χώρου, αλλά και την απολυμένη να δίνουν το «παρών».

Κατά τη συζήτηση αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ο εργοδοτικός ρόλος της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ-ΛΑΕ) του ΕΚ Καλαμάτας.

Αναλυτικά η καταγγελία της Γραμματείας Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ:

«Σε κάθε συνεδρίαση αποδεικνύουν ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο!!

Το ΕΚ Καλαμάτας σε ρόλο εργοδοτικού με τις πλάτες της ΛΑΕ«Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚ Καλαμάτας, χθες 15/10/2018, μετά από πρόταση της ΔΑΣ, συζητήθηκε το θέμα της απληρωσιάς και των απολύσεων του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον».

Στη συζήτηση ήταν παρόντες και εργαζόμενοι από το χώρο, καθώς και η απολυμένη.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας, που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΛΑΕ, απέρριψαν το αίτημα να βγει μια ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου που να στηρίζει τους απλήρωτους εργαζόμενους.

Η μεν ΔΑΚΕ (ΝΔ), αφού στην αρχή προσπάθησε να κάνει ανάκριση στους εργαζόμενους, είπε με θράσος ότι «πρέπει να ακούσουν και την άλλη άποψη».  

Ευθέως δηλαδή αμφισβητεί τους εργαζόμενους – στηρίζει την εργοδοσία. 

Το ότι η ΛΑΕ στήριξε την εργοδοσία και τη ΔΑΚΕ και σε αυτό το θέμα, αποδεικνύει πως όταν πας χέρι – χέρι με τη ΔΑΚΕ και σε διακατέχουν αντι-ΠΑΜΕ θέσεις, ο κατήφορος δεν έχει πάτο.

Μάλιστα, ο κ. Κανέλης, ύστερα από σχετική ερώτηση προς τους εργαζόμενους αμφισβήτησε, πλην σαφώς, το αν οι εργαζόμενοι δικαιούνται ούτε ένα ευρώ πάνω από τα 586!!!

Να χαίρεται η εργοδοσία του «Πανελλήνιον» το νέο της φίλο! 

Οι εκλεγμένοι με τη ΛΑΕ, που κατά τα άλλα αυτοπροβάλλονται ως φιλεργατικοί και προοδευτικοί, θα πρέπει να απολογηθούν για αυτή τους τη στάση.

Το ΕΚ Καλαμάτας σε ρόλο εργοδοτικού με τις πλάτες της ΛΑΕΣαν να μην έφτανε αυτό, όρισαν σαν εκπρόσωπο στην τριμερή συνάντηση για τη διευθέτηση της εργατικής διαφοράς τον κ. Κανέλη! Αυτόν που δεν τόλμησε να σηκώσει το χέρι του και να ψηφίσει την πρόταση της ΔΑΣ, για ανακοίνωση καταγγελίας του εργοδότη και στήριξη των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης, να μην επιτρέψουν να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση και ο εκφυλισμός του εργατικού κινήματος.

Να πάρουν θέση στα σωματεία τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες και όχι «την άλλη άποψη» της εργοδοσίας.

Υ/Γ.: Όσον αφορά την απεργία στις 8 Νοέμβρη, και οι δύο κρύφτηκαν πίσω από τη ΓΣΕΕ και καταψήφισαν την πρόταση».

Η Εργοδοσία του «Πανελλήνιον» κάνει λόγο για «συκοφαντική επίθεση»
Απάντηση από το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Μεσσηνίας

Το Συνδικάτο Επισιτισμού και Τουρισμού Ν. Μεσσηνίας έχει καταγγείλει την εργοδοσία του «Πανελλήνιον» και σε ανακοίνωσή της στις 4 του Οκτώβρη αναφέρει:

«Η εργοδοσία του «Πανελλήνιον» δημοσίευσε κείμενο, (αρχές Οκτώβρη) σύμφωνα με το οποίο 28 (αλλού 27, αλλού 26…) εργαζόμενοι της επιχείρησης δηλώνουν ότι:

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους εργαζόμενους»

και ότι οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους:

«Δεν έχουν λόγο να διεκδικούν, αλλά κάνουν συκοφαντική επίθεση στην επιχείρηση».

Το ΕΚ Καλαμάτας σε ρόλο εργοδοτικού με τις πλάτες της ΛΑΕΠέρα από το κάτω από ποιες συνθήκες υπέγραψαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι το συγκεκριμένο κείμενο, όποιος θέλει να βγάλει συμπέρασμα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο «Πανελλήνιον», ας σκεφτεί τα παρακάτω:

  • Πριν δημοσιευτεί αυτό το κείμενο, υπάρχουν δύο ομαδικές καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, από διαφορετικούς κάθε φορά εργαζόμενους, πολλούς παραπάνω από «τα δάχτυλα του ενός χεριού»,  που ζητάν να πληρωθούν μισθό και υπερωρίες.
  • Ο ίδιος εργοδότης και στην επιθεώρηση εργασίας και δημόσια είχε αποδεχθεί τις οφειλές και είχε συμφωνήσει να τις αποπληρώσει, (μάλιστα προφασιζόμενος ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει τους αριθμούς λογαριασμού των εργαζομένων), πράγμα που έχει δημοσιευτεί και στον τοπικό τύπο.
  • Η εργοδοσία, μέσω του λογιστή και του υπεύθυνου του καταστήματος, καλούσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, που έλεγε ότι δεν έχουν «καμία ασφαλιστική και οικονομική διεκδίκηση» για να παραμείνουν στη δουλειά τους και να πληρωθούν.

Πως γίνεται από μια επιχείρηση που λειτουργεί από τις 11 Αυγούστου (54 ημέρες μέχρι σήμερα1) να έχουν «περάσει πάνω από 100 εργαζόμενοι» τη στιγμή που όπως λέει ο εργοδότης δουλεύουν 30;

Που οφείλεται αυτή η κινητικότητα; Όλοι οι υπόλοιποι

«Δεν ήταν συνεπείς στις εργασιακές τους υποχρεώσεις;»

«Υποκινητής» είναι η εργοδοσία, που ευθύνεται για τις απληρωσιές, τα ωράρια λάστιχο και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Απαιτούμε να πάρει θέση η επιθεώρηση εργασίας, το υπουργείο και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, που έτσι κι αλλιώς έχουν το δικαίωμα ελέγχου.

Καλούμε τους εργαζόμενους συνολικά του κλάδου να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο τους.

Το ΕΚ Καλαμάτας σε ρόλο εργοδοτικού με τις πλάτες της ΛΑΕ
Επισυνάπτουμε την υπεύθυνη δήλωση που μοίρασε η εργοδοσία στους εργαζόμενους

Η λογική του

«Δουλειά να ‘ναι κι ότι να ‘ναι»

δε λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες μας, δεν καλυτερεύει τη ζωή μας.

Φαίνεται όμως ότι δεν μας θέλουν μόνο με σκυμμένο το κεφάλι να μη διεκδικούμε, αλλά θέλουν ακόμη και την ψυχή μας…».

ΔΑΚΕ και ΛΑΕ θέλουν το ΕΚ Καλαμάτας «νεκροταφείο»

Αυτή η ανακοίνωση είναι αρκετή για να περιγράψει τον κατήφορο των εργατοπατέρων της ΛΑΕ, όπου αντί να καταγγέλουν την εργοδοσία του Ξενοδοχείου… την ξεπλένουν κι αφήνουν ξεκρέμαστους δεκάδες απλήρωτους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγους μήνες η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ είχε κατηγορήσει την πλειοψηφία (ΔΑΚΕ – ΛΑΕ) του ΔΣ στο ΕΚ Καλαμάτας ότι προσπαθεί να μετατρέψει σε νεκροταφείο το ΕΚ Καλαμάτας και ότι βάζει εμπόδια στην λειτουργία των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Όπως ανέφερε, τον περασμένο Μάϊο σε συνεδρίαση του ΕΚ, ΔΑΚΕ και ΛΑΕ πρότειναν:

«Τα σωματεία της ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Τουρισμού να μην έχουν κλειδιά ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα γραφεία τους και να συζητάνε με τους εργαζόμενους».

Μάλιστα, σημείωσαν ότι τα γραφεία θα είναι ανοιχτά τις ώρες των καταστημάτων. Τις ώρες δηλαδή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν!

«Θέλουν το ΕΚ Καλαμάτας νεκροταφείο, χώρο σύναξης άεργων εργατοπατέρων»,

τόνιζε το ΠΑΜΕ προσθέτοντας:

Το ΕΚ Καλαμάτας σε ρόλο εργοδοτικού με τις πλάτες της ΛΑΕ«Θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους. Θέλουν να βάλουν εμπόδια στα σωματεία που ανήκουν στην δύναμη του ΠΑΜΕ. Τα σωματεία που κάνουν προσπάθεια να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους, οργανώνουν συζητήσεις, Γενικές Συνελεύσεις.

Οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΛΑΕ δεν έχουν σχέση με αυτή την προσπάθεια γιατί στοιχίζονται μαζί στην αγκαλιά της εργοδοσίας.

  • Πρώτα παραχώρησαν την αίθουσα του αμφιθεάτρου στον Δήμο, το δεύτερο όροφο στον Εκλεκτικό Συνέδριο, στερώντας ζωτικούς χώρους λειτουργίας.
  • Τώρα αποφάσισαν να περιορίσουν την πρόσβαση των σωματείων στο Εργατικό Κέντρο στις ελάχιστες αίθουσες πού έχουν απομείνει.

Τους προειδοποιούμε.

Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρουν δυναμικά αντιμέτωπους. Το Εργατικό Κέντρο δεν είναι μαγαζί τους, ανήκει πρώτα και κύρια στα Σωματεία».

Σημειώσεις:

[1]. Στις 4 Οκτώβρη βγήκε η ανακοίνωση-απάντηση του σωματείου.

Με πληροφορίες από Καλαμάτα Times, Kalamata Journal και 902.gr

Ροβεσπιέρος

(Visited 227 times, 1 visits today)