Print Friendly, PDF & Email

Εμβαθύνει τις σχέσεις με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ η κυβέρνηση!

Στο πλαίσιο των σχεδιασμών των ΗΠΑ για την περιοχή

Εμβαθύνει η κυβέρνηση ΝΔ τις σχέσεις με το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, συνεχίζοντας πάνω στο δρόμο που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμβαθύνει τις σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ η κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ι. Κατζ, εστιάζοντας στο κλίμα …αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειωτέον, αργότερα το βράδυ ο πρωθυπουργός δέχτηκε στο Μαξίμου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της πανίσχυρης «American Jewish Committee» (AJC), Ντ. Χάρις, σε άλλη μια επίσκεψή του στη χώρα.

Ο δε Κατζ μετέβη και στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου έγινε δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Δένδια.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών εστίασαν επισήμως στην:

«Εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, με έμφαση στην άμυνα και την Ενέργεια», ενώ συζητήθηκαν επίσης «οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή».

Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για:

«Κοινό ισχυρό ενδιαφέρον […] για την ενεργειακή συνεργασία και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως νότια της Κρήτης.

Επιβεβαιώσαμε το κοινό μας ενδιαφέρον για τον αγωγό φυσικού αερίου «East Med», ο οποίος θα αποτελεί καρπό της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που παραμένει ένα εγχείρημα πολύ μεγάλης σημασίας».

Καθώς δε οι μπίζνες «τρέχουν» μαζί με την πολεμική προπαρασκευή, πρόσθεσε:

«Επιδοκιμάσαμε την εξέλιξη αλλά και την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας, που είναι πια πολύ καλά εδραιωμένη και αναβαθμίζεται συνεχώς με τη συχνή διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, με γνώμονα πάντοτε την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

Εμβαθύνει τις σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ η κυβέρνηση
Εμβαθύνει τις σχέσεις με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ η κυβέρνηση

Ενώ, επιβεβαιώνοντας πως η σύσφιξη των σχέσεων εντάσσεται στο σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιοχή, σημείωσε ότι:

«Ασφαλώς, καταλυτικής σημασίας στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ είναι και οι σχέσεις των δύο χωρών με τον στενό μας σύμμαχο, τις ΗΠΑ»

και πρόσθεσε πως:

«Η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Αμερικανό ομόλογό μου, τον κύριο M. Πομπέο, συντείνει, συνεπώς, στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση και των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων»,

αναδεικνύοντας το ρόλο εργαλείου της Συμφωνίας για μια σειρά από σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Σημειωτέον, είχε προηγηθεί την Τετάρτη επίσκεψη στο Ισραήλ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Χρ. Χριστοδούλου, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του, αντιστράτηγο Aviv Kochavi.

Συζητήθηκαν:

«Η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ κρίνεται ως «πολύ επιτυχημένη» από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, σε υλοποίηση των σχεδιασμών τους, τέσσερα ελληνικά «F-16» και ένα «C-130», με προσωπικό υποστήριξης, πέταξαν από την 335 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, στον Αραξο, προς το Ισραήλ, για να συμμετάσχουν στην ισραληινή αεροπορική άσκηση «Blue Flag», που στο μεγαλύτερο κομμάτι της θα διεξαχθεί πάνω από την έρημο Negev στο διάστημα 4-14/11.

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία στις 19/7

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική ΠΑ μετέχει στη συγκεκριμένη άσκηση.

Έχει ωστόσο μια ιδιαιτερότητα το γεγονός ότι φέτος (μαζί και με την αμερικανική και ιταλική ΠΑ) έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή και η γερμανική ΠΑ, με ενισχυμένη «αντιπροσώπευση», συγκεκριμένα 6 «Eurofighter» και 140 άτομα προσωπικό.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 379 times, 1 visits today)