Print Friendly, PDF & Email

Έπεσαν οι μάσκες του «σωματείου» της «Cosco» και της «D-Port»

Η εργοδοσία έφτιαξε το δικό της «συνδικάτο» για να εμποδίσει τους αγώνες!
Σε Γενική Συνέλευση στις 31/10 καλεί τους εργαζόμενους η ΕΝΕΔΕΠ!

«Οι μάσκες έπεσαν για ακόμη μια φορά»,

επισημαίνει η Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), το σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού, με αφορμή τα όσα έγιναν στη χτεσινή εκδίκαση της ανακοπής που έχει καταθέσει κατά του εργοδοτικού «σωματείου» (ΣΥΝΕΔΕΠ).

Έπεσαν οι μάσκες του «σωματείου» της «Cosco» και της «D-Port»

Με το αίτημά της, η ΕΝΕΔΕΠ απαιτεί να ακυρωθεί η διαταγή του Ειρηνοδικείου που εγκρίνει την ίδρυση του εργοδοτικού μορφώματος – «σωματείου».

Παράλληλα με την ανάδειξη των χρήσιμων συμπερασμάτων που βγήκαν μέσα και από τη χτεσινή διαδικασία για το ρόλο του εργοδοτικού «σωματείου»,

η ΕΝΕΔΕΠ καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν την αγωνιστική δράση τους με κύριο στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους, να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του σωματείου τους, που θα γίνει την Τετάρτη 31/10, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η εργοδοσία έφτιαξε το δικό της «συνδικάτο» για να εμποδίσει τους αγώνες

Χαρακτηριστικές για το ρόλο του εργοδοτικού «σωματείου» και τον τρόπο που στήθηκε, είναι οι απαντήσεις που έδωσε ο γενικός γραμματέας του κατά τη χτεσινή εκδίκαση.

Έπεσαν οι μάσκες του «σωματείου» της «Cosco» και της «D-Port»

Σε ερώτηση από την πλευρά της ΕΝΕΔΕΠ:

«Πώς είναι δυνατόν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΕΔΕΠ, αναπληρωματικό μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΝΕΔΕΠ και 48 ακόμα εργαζόμενοι να εμφανίζονται ως μέλη του εργοδοτικού «σωματείου» και μάλιστα …οικονομικά τακτοποιημένοι, ενώ όλοι τους έχουν κάνει έγγραφη καταγγελία ότι δεν είναι μέλη του;»,

ο γενικός γραμματέας του «σωματείου» απάντησε ότι το μητρώο μελών που τους εμφανίζει ως μέλη… δεν είναι το κανονικό, αλλά μια πρόχειρη λίστα!

Και όμως αυτή η «πρόχειρη λίστα» είναι αυτή που έχει καταθέσει το εργοδοτικό «σωματείο» και φέρει τις σφραγίδες του Πρωτοδικείου!

Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕΔΕΠ αναφερόμενη στη χτεσινή εκδίκαση επισημαίνει επίσης:

«Η μία εκ των δικηγόρων που εκπροσωπούσε και υπερασπιζόταν το εργοδοτικό «συνδικάτο ΣΥΝΕΔΕΠ» ήταν η δικηγόρος που έβγαζε τις απεργίες μας παράνομες για λογαριασμό των «Cosco», «D-Port» και εργολάβων.

Επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί μας ότι είναι τσιράκια της εργοδοσίας και ο μόνος τους σκοπός είναι να βάλουν εμπόδια στους αγώνες μας και τις διεκδικήσεις μας.

Η εργοδοσία έφτιαξε το δικό της «Συνδικάτο» για να μπορεί να διαπραγματεύεται με τον εαυτό της.

Cosco
Έπεσαν οι μάσκες του «σωματείου» της «Cosco» και της «D-Port»

Ο ρόλος τους αποκαλύπτεται από μια σειρά γεγονότων:

1. Κατέθεσαν στο δικαστήριο πως το μητρώο μελών τους το έφτιαξαν σύμφωνα με τις καταστάσεις προσωπικού που είναι αναρτημένες από την εργοδοσία, χωρίς να ρωτήσουν τους εργαζόμενους αλλά αυθαίρετα.

Μπορούν να μας ενημερώσουν πώς βρήκαν τα πατρώνυμα των εργαζομένων αφού δεν αναγράφονται σε αυτές τις λίστες;

2. Επίσης, λένε πως το μόνο που βάζουμε στην καταγγελία μας είναι πως προκαλούν σύγχυση στους εργαζόμενους.

Βέβαια δεν λένε πως οι ίδιοι έχουν προκαλέσει σύγχυση στους εαυτούς τους όταν παρουσιάζουν ως μέλη τους σύμφωνα με έγγραφα που είναι κατατεθειμένα στο Πρωτοδικείο Αθηνών ακόμα και μέλη της διοίκησης του δικού μας Σωματείου, της ΕΝΕΔΕΠ.

Πώς από 959 μέλη που εμφανίζουν στο Πρωτοδικείο δηλώνουν ότι είναι 550;

3. Το βασικό επιχείρημα για την ίδρυση του Συνδικάτου τους είναι ότι δεν πρέπει να απεργούμε γιατί τα μεροκάματα που χάνουμε είναι πιο σημαντικά από τον αγώνα για διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ.

Έπεσαν οι μάσκες του «σωματείου» της «Cosco» και της «D-Port»

Όταν όμως ρωτήθηκαν, μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ με την εργοδοσία για τη ΣΣΕ και τη μη υπογραφή της με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας,

τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν οι εργαζόμενοι και το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, το ΔΣ του «συνδικάτου» απάντησε πως αυτοί θέλουν εργασιακή ειρήνη και να διεκδικούμε πιο ήρεμα.

Να σημειώσουμε δύο στοιχεία:

α) Οι απεργοσπάστες που ήταν στο Χαϊδάρι και στον Φλοίσβο πληρώθηκαν και με το παραπάνω από την εργοδοσία.

β) Το ΔΣ του «Συνδικάτου» δήλωσε πως στην απεργία του Μάη – Ιούνη είδαν πως δεν συμμετείχαν οι εργαζόμενοι και πως ήμασταν πολύ λίγοι.

Μάλλον πήγαν σε άλλο λιμάνι και σε άλλη απεργία, πιθανόν θα λένε για τη μαρίνα του Φλοίσβου που επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο για να σπάσουν την απεργία μας».

Η ΕΝΕΔΕΠ μπροστάρης σε κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων

Απαντώντας στους ανυπόστατους ισχυρισμούς των εργοδοτικών ότι η ΕΝΕΔΕΠ τάχα «έχει ως μόνη διεκδίκηση την ένταξη στα ΒΑΕ», η διοίκηση του σωματείου υπενθυμίζει:

Cosco και D-Port
Έπεσαν οι μάσκες του «σωματείου» της «Cosco» και της «D-Port»

«1. Η ένταξη στα ΒΑΕ έγινε μετά τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων μαζί με το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

2. Τα κλουβιά προστασίας που χρησιμοποιούν οι εναερίτες έγιναν μετά από παρέμβαση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

3. Τα προγράμματα εργασίας φτιάχτηκαν μετά από αγώνα που έκανε το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ με τους εργαζόμενους στο λιμάνι.

4. Το ασθενοφόρο ήρθε στο λιμάνι μετά από στάση εργασίας που έγινε το Φλεβάρη του 2016.

5. Τα εργατικά ατυχήματα άρχισαν να δηλώνονται μετά την ίδρυση του Σωματείου μας το 2014. Μέχρι τότε δεν είχε δηλωθεί κανένα εργατικό ατύχημα.

Το διάλειμμα κατοχυρώθηκε μετά από αγώνα και σειρά παρεμβάσεων του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Ακόμα και τα σάντουιτς, τα νέα λεωφορεία και η διακοπή εργασιών στα έντονα καιρικά φαινόμενα κατακτήθηκαν μέσα από παρεμβάσεις του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Έπεσαν οι μάσκες του «σωματείου» της «Cosco» και της «D-Port»
Αποκλειστικός σκοπός της δημιουργίας του εργοδοτικού «σωματείου» είναι η υπονόμευση και η παρεμπόδιση των αγώνων των εργαζομένων στις προβλήτες

Και τώρα, μετά από όλο αυτόν τον αγώνα και τη δέσμευση της εργοδοσίας στη συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία για υπογραφή ΣΣΕ που θα διασφαλίζει και θα βελτιώνει τους όρους αμοιβής και εργασίας, έρχονται και ιδρύουν ένα «Σωματείο» με σκοπό να βάλουν εμπόδια στις διεκδικήσεις μας.

Μάλιστα, δεν ντρέπονται να λένε πως βασικό τους μέλημα είναι μόνο να κατοχυρώσουν τη δουλειά τους και σε καμία περίπτωση να μην κλείσει το λιμάνι.

Όσο για την αλληλεγγύη που εκφράστηκε και εκφράζεται από πλήθος Σωματείων και φορέων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, την υποβαθμίζουν και την βαφτίζουν κομματικούς μηχανισμούς.

ΕΝΕΔΕΠ

Προφανώς και δεν μπορούν να πουν κάτι άλλο οι κύριοι «αντιπροσωπευτικοί», όταν όλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αναγνωρίζουν πως το Σωματείο που παλεύει για το δίκιο του εργάτη στο λιμάνι του Πειραιά είναι η ΕΝΕΔΕΠ».

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 2.006 times, 1 visits today)