Print Friendly, PDF & Email

Το FARC ξαναρχίζει το αντάρτικο στην Κολομβία! (vid)

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας Ειρήνευσης και Αφοπλισμού με εμπλοκή και των ΗΠΑ!

Εποχή όπως αυτή που επικράτησε στην μετακατοχική Ελλάδα κι αμέσως μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας, αναβιώνει αυτή τη φορά στην Κολομβία, μετά την συμφωνία παράδοσης των όπλων από τους αντάρτες του Επαναστατικού Στρατού της Κολομβίας (FARC) και τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης, που κράτησε σχεδόν 50 χρόνια.

Το FARC ξαναρχίζει το αντάρτικο στην Κολομβία

Δολοφονίες, φυλακισμοί και διώξεις πρώην μαχητών και στελεχών του FARC καθώς επίσης και την πλήρη παραβίαση των όρων της ειρηνευτικής διαδικασίας όπου είχε συμφωνηθεί στην Αβάνα της Κούβας μεταξύ των ανταρτών και της Κυβέρνησης της Κολομβίας, καταγγέλουν δύο ηγέτες του FARC.

Σε ανοιχτή επιστολή προς το Κογκρέσο της Κολομβίας, που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες της χώρας, τα πρώην ηγετικά στελέχη των FARC, Ivan Marquez and Oscar Montero,

δηλώνουν ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει προδώσει τη συμφωνία που υπογράφτηκε το 2016 στην Αβάνα μεταξύ της ηγεσίας των ανταρτών και του τότε προέδρου της Κολομβίας Juan Manuel Santos.

Οι δύο πρώην αντάρτες FARC καταγγέλλουν στο γράμμα «τρεις πράξεις τρέλας» που οδήγησαν την ειρηνευτική διαδικασία στην άβυσσο.

Οι τρεις πράξεις στις οποίες αναφέρονται είναι η νομική αβεβαιότητα, οι τροποποιήσεις της υπογεγραμμένης συμφωνίας και η μη τήρηση των βασικών πτυχών της.

Το FARC ξαναρχίζει το αντάρτικο στην Κολομβία
Το FARC ξαναρχίζει το αντάρτικο στην Κολομβία!

Ο Ivan Marquez, ο οποίος εξελέγη γερουσιαστής, αρνήθηκε να πάρει τη θέση του στη Γερουσία αναφέροντας τον Jesus Santrich, τον βασικό διαπραγματευτή ειρήνης για το FARC, ο οποίος και καταδικάστηκε χωρίς στοιχεία από το δικαστήριο.

Στην επιστολή τους προς το Κογκρέσο, οι Marquez και Montero, κατηγορούν τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κολομβία, και την αμερικανική υπηρεσία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών (DEA),

ότι υπονόμευσαν την ειρήνη φυλακίζοντας τον Jesus Santrich, πρώην διοικητή του FARC τον περασμένο Απρίλιο και την αίτηση έκδοσής του στις ΗΠΑ με την κατηγορία περί διακίνησης ναρκωτικών.

«Αυτή η παραπλανητική δράση σχεδιάστηκε για να σαμποτάρει την ειρήνη και εξάλειψε την ήδη αδύναμη εμπιστοσύνη που είχαν οι πρώην μαχητές του FARC προς την κυβέρνηση»,

αναφέρουν.

Το FARC ξαναρχίζει το αντάρτικο στην Κολομβία

Την περασμένη εβδομάδα, ο εισαγγελέας της Κολομβίας Nestor Martinez παραδέχτηκε ενώπιον της Ειδικής Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη (JEP) ότι δεν έχει αποδείξεις για την υποτιθέμενη συμμετοχή του Santrich στη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά αναμένει πως το Δικαστικό Σώμα των ΗΠΑ θα παράσχει σύντομα στοιχεία.

«Είμαστε μπροστά σε μια καταφανή κατάχρηση εξουσίας, αναμεμειγμένη με μια απαράδεκτη παραχώρηση της δικαστικής κυριαρχίας μας σε μια ξένη δύναμη»,

αναφέρει η επιστολή.

Διαμαρτύρονται επίσης ότι η αρχική συμφωνία τροποποιήθηκε:

«Μετά την παράδοση των όπλων μας. Αυτή είναι μια προδοσία, μια εξαπάτηση».

Το FARC ξαναρχίζει το αντάρτικο στην Κολομβία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η συμφωνία δεν θα μπορούσε να αλλάξει από καμία από τις τρεις κυβερνήσεις, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος Juan Manuel Santos:

«Δεν είχε το νεύρο ή την πεποίθηση να χρησιμοποιήσει την εξουσία που του είχε ανατεθεί από το Σύνταγμα για να διασώσει την ειρηνευτική διαδικασία. Προτίμησε να μην διασχίσει το ρουβικώνα υπό το φόβο της αγέλης των κυνηγόσκυλων».

Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες του FARC, η Επιτροπή Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη (JEP) δεν είναι αυτή που συμφωνήθηκε στην Αβάνα, αλλά αυτή που ήθελε ο εισαγγελέας Nestor Martinez και οι «εχθροί της ειρήνης».

Και προειδοποίησαν πως:

«Η JEP πλέον δεν αφορά πλέον όλους όσους συμμετείχαν στη σύγκρουση, αφαίρεσαν τα τρίτα μέρη από τη δικαιοδοσία της, περικύκλωσαν την αλήθεια με σκοτάδι, που είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κλείσει και να θεραπεύσει τις πληγές που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση και να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον συνύπαρξης».

Το FARC ξαναρχίζει το αντάρτικο στην Κολομβία
Το FARC ξαναρχίζει το αντάρτικο στην Κολομβία!

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του Προέδρου Duque παρουσίασε στο Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο το οποίο έλεγε ό,τι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται» σε ερευνητικά όργανα όπως η JEP ή η Επιτροπή Αλήθειας να έχουν πρόσβαση σε στρατιωτικές πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Τον περασμένο Ιούνιο, το Κογκρέσο ενέκρινε αλλαγές στη JEP διατάσσοντας τη δημιουργία αποκλειστικού δικαστηρίου για αστυνομικούς και στρατιωτικούς παράγοντες, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο καθυστέρησης των δικαστικών διαδικασιών κατά των κρατικών αξιωματούχων ασφαλείας.

«Το πρώην Κογκρέσο βύθισε τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τις ειδικές εδαφικές περιοχές για την ειρήνη. Η Αμνηστία δεν εφαρμόστηκε πλήρως, εξακολουθούμε να έχουμε αντάρτες στη φυλακή.

Πέντε χρόνια μετά την επίτευξη της πρώτης μερικής συμφωνίας δεν υπάρχουν πράξεις γης, δεν υπάρχουν τρία εκατομμύρια εκτάρια γης για όσους δεν κατέχουν, τίποτα για μια αξιοπρεπεί ζωή στην επαρχιακή Κολομβία»,

υποστηρίζουν οι ηγέτες του FARC.

Καταδίκασαν επίσης την ατιμωρησία, ιδίως για τις παραστρατιωτικές δομές που συνεχίζουν να επιχειρούν στη χώρα.

Κολομβία

Σύμφωνα με τους ηγέτες του FARC, αυτή είναι ευθύνη του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα.

«Έχει ειπωθεί πως περισσότερες από 15.000 κατηγορίες για παραστρατιωτική και οικονομική υποστήριξη παραμένουν θαμένες στα αρχεία».

Ομάδες υποστήριξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν αναφέρει ότι οι περισσότερες δολοφονίες κατά σοσιαλιστών και κοινωνικών ηγετών στην Κολομβία έχουν διαπραχθεί από παραστρατιωτικές ομάδες.

Μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας το 2016, περισσότεροι από 400 σοσιαλιστές ηγέτες και περίπου 80 αποστρατευμένοι αντάρτες του FARC και συγγενείς τους έχουν δολοφονηθεί.

«Σήμερα, ένας – ένας, οι πρώην μαχητές δολοφονούνται εν μέσω κρατικής αδιαφορίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους σοσιαλιστές ηγέτες»,

τονίζουν οι Marquez και Montero στην επιστολή τους.

Μετά από αυτή την επιστολή πολλοί αντάρτες πήραν ξανά τα όπλα και κατέλαβαν επαρχιακές περιοχές μέσα στην Κολομβιανή ζούγκλα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην τα παραδώσουν πια.

Υπολογίζεται πως πάνω από 2.800 μαχητές έχουν βγει στα βουνά και όσο περνά ο καιρός με την συμφωνία να παραβιάζεται αναμένεται πως πολλοί περισσότεροι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Το FARC ξαναρχίζει το αντάρτικο στην Κολομβία! (vid)

Πληροφορίες από το teleSUR και τους N.Y. Times

Μετάφραση: Ροβεσπιέρος

(Visited 375 times, 1 visits today)