Print Friendly, PDF & Email

Κορωνοϊός: Γρήγορη εξάπλωση με 106 νεκρούς στην Κίνα!

Επαφές του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Πεκίνο

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κίνας είχε στο Πεκίνο ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, στο πλαίσιο των προσπαθειών παρεμπόδισης της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού («2019-nCoV»), που εμφανίστηκε το Δεκέμβρη στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, στην πόλη Γουχάν.

Κορωνοϊός: Γρήγορη εξάπλωση με 106 νεκρούς στην Κίνα
Κορωνοϊός: Γρήγορη εξάπλωση με 106 νεκρούς στην Κίνα

Μέχρι χτες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα θύματα του νέου ιού είχαν καταγραφεί σε 106 και συνολικά τα κρούσματα σε πάνω από 4.500.

Οι αρχές της Κίνας είχαν ανακοινώσει μια σειρά μέτρων περιορισμού μετακινήσεων κλπ., έχοντας θέσει σε καραντίνα πόλεις με συνολικό πληθυσμό άνω των 54 εκατομμυρίων.

Επίσης αναβλήθηκε η έναρξη του εαρινού εξαμήνου στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Στη συνάντησή του με τον διευθυντή του ΠΟΥ, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι «από τότε που ξεκίνησε» η επιδημία

«Η κινεζική κυβέρνηση ήταν ανοιχτή, με διαφάνεια και υπευθυνότητα, ώστε οι πληροφορίες για την επιδημία να μεταδίδονται το συντομότερο δυνατόν».

Όπως μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ, ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε από τη μεριά του ότι:

«Θα πρέπει να διατηρούμε την ηρεμία μας, δεν χρειάζεται να αντιδρούμε υπερβολικά»,

ενώ αναφερόμενος σε αποφάσεις διαφόρων χωρών να απομακρύνουν πολίτες τους από τη Γουχάν και συνολικά την Κίνα είπε ότι:

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά αυτήν τη μέθοδο».

Κορωνοϊός: Γρήγορη εξάπλωση με 106 νεκρούς στην ΚίναΣτο μεταξύ, μιλώντας στο κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV, ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Παρεμπόδισης Λοιμώξεων της Κίνας, Φενγκ Ζιζιάν,

δήλωσε ότι οι μεγάλοι ρυθμοί εξάπλωσης του ιού συνδέονται με την ικανότητα μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο, που «φαίνεται ότι δυναμώνει», αλλά και με την περίοδο που εκδηλώθηκε η επιδημία, συμπίπτοντας με αυξημένη κίνηση εξαιτίας των διακοπών για την κινεζική Πρωτοχρονιά.

Πρόσθεσε πως τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι:

«Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι παρόμοια με αυτή του SARS (σ.σ. Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, έναν άλλο κορωνοϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και το διάστημα 2002 – 2003 στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο), κάτι που σημαίνει ότι ένας ασθενής μπορεί να μολύνει κατά μέσο όρο δύο με τρία άλλα άτομα».

Εκπρόσωποι της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας επέστησαν την προσοχή στη χρήση προστατευτικών μασκών και στη μείωση των στενών επαφών, ακόμα και σε απόσταση 1-2 μέτρων, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης.

Οι έρευνες των επιστημόνων εστιάζονται στις συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν κάποιες βδομάδες για να βγουν επαρκή συμπεράσματα.

Κορωνοϊός: Γρήγορη εξάπλωση με 106 νεκρούς στην Κίνα
Κορωνοϊός: Γρήγορη εξάπλωση με 106 νεκρούς στην Κίνα

Χτες, από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα ορίστηκαν Νοσοκομεία αναφοράς (με θάλαμο μόνωσης) για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται για τις δύο υγειονομικές περιφέρειες της Αττικής τα Νοσοκομεία ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία», με αναπληρωματικό το ΓΝ Αθηνών «Ευαγγελισμός», και το Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», με αναπληρωματικό το ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο».

Αντίστοιχα νοσοκομεία έχουν προσδιοριστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 150 times, 1 visits today)