Print Friendly, PDF & Email

Μεγάλες ελλείψεις σε βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ

Αντιμέτωπα με τις οδυνηρές συνέπειες που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις σε βρεφικό γάλα είναι τα λαϊκά νοικοκυριά στις ΗΠΑ, με το θέμα να εξελίσσεται και σε πολιτική κρίση για την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Datasembly, ως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου περισσότερο από το 40% των πιο δημοφιλών ειδών βρεφικού γάλακτος είχε εξαντληθεί από τα καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Μεγάλες ελλείψεις σε βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ
Μεγάλες ελλείψεις σε βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ (Ποσοστά ελλείψεων ανά Πολιτεία)

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την αναστολή της λειτουργίας ενός εργοστασίου της εταιρείας Abbott τον Φεβρουάριο.

Οπως είναι φυσικό –σε καπιταλιστικές οικονομίες– οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα κερδοσκοπίας, κυρίως με την επαναπώληση βρεφικού γάλακτος μέσω του διαδικτύου σε πολύ υψηλές τιμές.

Ο Λευκός Οίκος, παρουσίασε χθες μερικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο αυτά κρίνονται ανεπαρκή και εντείνουν την κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση που κατηγορείται πως καθυστέρησε να αντιδράσει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει μεταξύ άλλων να αυξήσει τις εισαγωγές βρεφικού γάλακτος, την ώρα που οι ΗΠΑ παράγουν το 98% του γάλακτος που καταναλώνουν.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις πολιτείες ώστε να επιτραπεί στους πιο ευάλωτους -οικονομικά- πολίτες που προμηθεύονται βρεφικό γάλα μέσω κουπονιών να επιλέγουν από μια μεγαλύτερη ποικιλία εταιρειών και συσκευασιών.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος απευθύνθηκε στην αρχή ανταγωνισμού καλώντας τη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, ενώ παράλληλα εξετάζεται κάθε επιλογή για να αυξηθεί η παραγωγή βρεφικού γάλακτος ακόμη και η ενεργοποίηση του νόμου περί Αμυντικής Παραγωγής, το οποίο επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να λαμβάνει οικονομικές αποφάσεις μέσω διαταγμάτων.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων και παραγωγούς βρεφικού γάλακτος με τους οποίους είχε «παραγωγικές και ενθαρρυντικές» συνομιλίες, όπως σχολίασε αξιωματούχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικάνους

Οι Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να επικρίνουν τον Μπάιντεν, με την βουλευτή Ελίζ Στεφανίκ να δηλώνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι επικοινώνησε με τις ομοσπονδιακές αρχές ήδη από τον Φεβρουάριο:

«Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει σχέδιο […] Οταν θέσαμε το ερώτημα στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις ελλείψεις, γέλασαν».

Ο Ράντι Φίνστρα, κοινοβουλευτικός της Άιοβα, δήλωσε ότι στην περιοχή του, οικογένειες διανύουν έως και 160 χιλιόμετρα για να βρουν βρεφικό γάλα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, εξέφρασε την αγανάκτησή της χθες:

«Αυτή τη στιγμή παιδιά πεινούν, παιδιά κλαίνε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τώρα».

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους γονείς των παιδιών τα οποία χρειάζονται ειδικά γάλατα για ιατρικούς λόγους.

Μεγάλες ελλείψεις σε βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ
Μεγάλες ελλείψεις σε βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ

Στις 17 Φεβρουάριο μετά τον θάνατο δύο βρεφών, η εταιρεία Abbot ανακοίνωσε την ότι «ανακαλεί εθελοντικά» όλα τα γάλατα σκόνη που παράγονται από το εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν, ανάμεσά τους και το Similac, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ.

Έπειτα από έρευνα εντοπίστηκε το προβληματικό γάλα, αλλά η παραγωγή στο εργοστάσιο στο Μίσιγκαν δεν έχει ξεκινήσει και πάλι, επιδεινώνοντας τις σοβαρές ελλείψεις που έχουν δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα στην αλυσίδα ανεφοδιασμού όπως και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και 902.gr

(Visited 213 times, 1 visits today)