Print Friendly, PDF & Email

Μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου ετοιμάζουν πολίτες της Σερβίας!

Μήνυση κατά χωρών του ΝΑΤΟ για τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Σερβία ετοιμάζουν Σέρβοι πολίτες σύμφωνα με την ιστοσελίδα B92.net.

Μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου ετοιμάζουν πολίτες της Σερβίας
Μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου ετοιμάζουν πολίτες της Σερβίας!

Στις σχετικές δηλώσεις προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών «Απεμπλουτισμένο Ουράνιο», Σβέτο Νόγκο, που μίλησε σε συμπόσιο της Νις αφιερωμένο στις συνέπεις τον βομβών.

Όπως τόνισε οι μηνύσεις θα γίνουν σε ατομική βάση από τους καρκινοπαθείς πληγέντες και τις οικογένειές τους.

«Χώρες του ΝΑΤΟ θα μηνυθούν για την πρόκληση υλικών και μη υλικών βλαβών. Θα γίνουν μηνύσεις κατά πέντε χωρών και μετά το συμπόσιο θα αποφασιστεί ποιες θα είναι αυτές οι χώρες»,

πρόσθεσε ο Νόγκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο δικηγορικός σύλλογος Σερβίας, ο δικηγορικός Σύλλογος Βελιγραδίου και «εν μέρει» εκείνος της Νις έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στο σχέδιο, το οποίο αναμένεται τους επόμενους μήνες να υλοποιήσουν ομάδες εργασίας που θα σχηματιστούν.

Ο Νόγκο υπογραμμίζει πως έχει αυξηθεί ο αριθμός των καρκινοπαθών, αλλά και των βρεφών που γεννιούνται με καρκίνο, τονίζοντας πως ως διαννοούμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να σιωπούν.

Μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου ετοιμάζουν πολίτες της Σερβίας
Μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου ετοιμάζουν πολίτες της Σερβίας!

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου Σρντζιάν Άλεξιτς δήλωσε πως σε ιταλικά δικαστήρια ήδη υπάρχει δεδικασμένο για τη σύνδεση απεμπλουτισμένου ουρανίου και ασθένειας στρατιωτών,

που βρέθηκαν σε περιοχές όπου είχαν πέσει τέτοιες βόμβες στο Κόσοβο και τα Μετόχια, λαμβάνοντας αποζημίωση που κυμαινόταν από 200.000 ως 500.000€.

Η εκδίκαση της υπόθεσης κράτησε 5 χρόνια, κάτι που κατά τον Άλεξιτς θα μπορούσε να επιταχύνει την ακροαματική διαδικασία στη σερβική περίπτωση.

Ο Ντομένικο Λετζέρο, μέλος της ιταλικής επιτροπής μελέτης των συνεπειών του απεμπλουτισμένου ουρανίου, επίσης μίλησε στο συμπόσιο, αναφερόμενος στις 80 περιπτώσεις αποζημιώσεων σε Ιταλούς στρατιώτες, καθώς αναγνωρίστηκε η ευθύνη του ιταλικού υπουργείου άμυνας για την έκθεσή τους σε αυτό τον κίνδυνο.

απεμπλουτισμένο ουράνιο

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Μπαμπούριν, επικεφαλής της αρωγής της ρωσικής Δούμας στη Σερβία τη δεκαετία του ’90 είπε πως η Σερβία περίμενε καιρό να κινηθεί νομικά, αλλά πως δεν είναι αργά, γιατί τα πράγματα δεν πρέπει να μείνουν ως έχουν, γιατί

«θα είμαστε όλοι συνένοχοι σε μια αδικία»,

υπενθυμίζοντας πως πολλοί άνθρωποι που υπερασπίστηκαν τη Σερβία καταδικάστηκαν, σε αντίθεση με εκείνους που τη βομβάρδισαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακινείται το ζήτημα των μηνύσεων για τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, καθώς η σχετική προσπάθεια είχε ξεκινήσει από πέρυσι, χωρίς να ευοδωθεί σε πρώτη φάση, μέχρι που ο Άλεξιτς ανακοίνωσε πως είχε βρει νέα νομική βάση για το εγχείρημα.

Αυτή που ανακοίνωσε και στο συμπόσιο, το οποίο είχε εξάλλου προαναγγείλει πριν λίγους μήνες.

Εκατοντάδες οι έλληνες στρατιώτες που έχουν υποστεί καρκίνους ή γενετικές αλλοιώσεις από απεμπλουτισμένο ουράνιο

Για τους δεκάδες έλληνες φαντάρους που αρρώστησαν ξαφνικά αφού στάλθηκαν στις διάφορες «ειρηνευτικές» αποστολές στο Κόσσοβο, στη Βοσνία ή στο Αφγανιστάν, δεν προβλέπεται να γίνει κάποια αντίστοιχη «κίνηση»;

Μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου ετοιμάζουν πολίτες της Σερβίας
Μια μικρή εικόνα της κατάστασης από άρθρο που είχε δημοσιευτεί παλιότερα στα «Νέα»

Τι έχουν να φοβηθούν οι οικογένειες των θυμάτων και η ελληνική κυβέρνηση;

Μήπως χαλαστούν οι καταπληκτικές σχέσεις μας με τους συμμάχους μας που μετέχουν μαζί μας στο… «φιλειρηνικό» ΝΑΤΟ;

Ή μήπως φοβούνται μη βγουν στη φόρα εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις φαντάρων που τις κράτησαν κρυφές ρίχνοντας το φταίξιμο για τις νεοπλασίες (καρκίνος) στην …«κακιά στιγμή» ή το «κακό το ριζικό μας»;

Με πληροφορίες από Κατιούσα

Ροβεσπιέρος

(Visited 647 times, 1 visits today)