Print Friendly, PDF & Email

Πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους με «λαγό» την Τζάκρη από ΝΔ – Σύριζα

Στόχος η κατάργηση των κριτηρίων που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε το 2019

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με στόχο να καταργηθούν τα κριτήρια για την ψήφο των αποδήμων που περιλαμβάνονται στο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2019 με ευρεία πλειοψηφία.

Τα άρθρα που αναθεωρούνται και τι ψήφισε το ΚΚΕ αναλυτικά

Το Νομοσχέδιο έχει τίτλο:

«Αρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού – Τροποποίηση άρθρων 2 και 4 ν. 4648/2019».

Μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση των διατάξεων για τις προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως:

«Οι παρ. 2 περί προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, 6 περί συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής εξέτασης ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, 7 περί διαδικασίας 2 εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και 10 περί της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 καταργούνται».

Συνεπώς η κυβέρνηση θέτει θέμα κατάργησης των κριτηρίων που ψηφίστηκαν το 2019 και συγκεκριμένα την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ισχύοντα νόμου που αναφέρει:

«Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α) Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

β) Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της περίπτωσης β’ εφόσον:

αα) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και
ββ) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ως «φορολογική δήλωση» νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Εντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν».

Πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους με «λαγό» την Τζάκρη από ΝΔ - Σύριζα
Πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους με «λαγό» την Τζάκρη από ΝΔ – Σύριζα

Το όλο θέμα ανέκυψε μετά από δηλώσεις της βουλευτή του Σύριζα Θ. Τζάκρη που μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» Νέας Υόρκης αναφέροντας πως:

«Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί».

Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης αξιοποίησε αυτές τις δηλώσεις και κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή καλώντας το Σύριζα να το υπερψηφίσει.

Για να γίνει δεκτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή να έχει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους.

Για πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους σε συμπαιγνία Μητσοτάκη και Τσίπρα κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του Σύριζα Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.

Ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε «λαγό» της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή.

Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη…

Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον Σύριζα, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα».

Ο Σύριζα κατέθεσε δική του τροπολογία και αφήνει περιθώρια για κοινή στάση με τον ΝΔ σε ότι αφορά την κατάργηση των κριτηρίων του νόμου του 2019.

Συγκεκριμένα, προβλέπει «τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας» για τους απόδημους «με ενιαίο ψηφοδέλτιο» και «χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη» και την μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό.

Πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους με «λαγό» την Τζάκρη από ΝΔ - Σύριζα
Πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους με «λαγό» την Τζάκρη από ΝΔ – Σύριζα

Μάλιστα ο Σύριζα καλεί την κυβέρνηση να την αποδεχτεί διότι καταργεί τους περιορισμούς αναφέροντας στην ανακοίνωση πως:

«Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Ελληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία».

Ναι στην κατάργηση των κριτηρίων λέει και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: 902.gr

(Visited 280 times, 1 visits today)