Print Friendly, PDF & Email

Έπεσε ο Ραχόϊ – 350 χρόνια φυλακή οι «άριστοι» της Ισπανίας!

Η 1η Ιουνίου σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Ραχόι. Η Ισπανία μπαίνει σε μεταβατική περίοδο μετά την παραδοχή ήττας του ηγέτη του «Λαϊκού Κόμματος» (αδελφό κόμμα με την ΝΔ στην ευρωβουλή) και την πρόταση μομφής που προηγήθηκε από τον επικεφαλής του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος και τον διαδέχεται στην πρωθυπουργία.

Έπεσε ο Ραχόϊ - 350 χρόνια φυλακή οι «άριστοι» της Ισπανίας
Παράδοση – παραλαβή… Κι ο ισπανικός λαός ως τηλεθεατής πηγαίνει από τα ίδια στα χειρότερα!

Ο Ραχόι έπεσε στη σκιά της δικαστικής απόφασης με την οποία οδηγούνται στη φυλακή στελέχη του πρώην κυβερνώντος «Λαϊκού Κόμματος». Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στα χρονικά της Ισπανίας.

Το σκάνδαλο Γκιούρτελ

Έπειτα από μια μαραθώνια δίκη που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ότι τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου (Γκιούρτελ) που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005.

Στην απόφασή του, που καταγράφεται σε 1.700 σελίδες, το δικαστήριο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως:

«Υπήρχε ένα μαύρο ταμείο στο Λαϊκό Κόμμα,  και μια παράλληλη λογιστική οικονομική δομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία του τουλάχιστον από το 1989».

Έπεσε ο Ραχόϊ - 350 χρόνια φυλακή οι «άριστοι» της ΙσπανίαςΚατά τα έτη αυτά, πρωθυπουργός ήταν ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ και ο Μαριάνο Ραχόϊ είχε λάβει σημαντικές θέσεις, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο «Λαϊκό Κόμμα».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιβάλλεται ποινή σε πολιτικό κόμμα για υπόθεση διαφθοράς, όπως σημειώνει ο ισπανικός Τύπος.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται 38 κατηγορούμενοι, πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη του «Λαϊκού Κόμματος», εκ των οποίων οι 29 (σαν τους 29 κατασκευαστές πλυντηρίων;) καταδικάστηκαν σε 351 χρόνια φυλάκισης συνολικά.

Συγκεκριμένα:

  • Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπάρθενας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 33 ετών για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία, και του υποβλήθηκε πρόστιμο 44 εκατ. ευρώ.
  • Ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα πρώην δήμαρχος περιοχής της Μαδρίτης, Γκιγιέρμο Ορτέγκα καταδικάστηκε σε 38 έτη φυλάκισης.
  • Η Άνα Μάτο, τέως υπουργός Υγείας διετάχθη να επιστρέψει 28.000 ευρώ, καθώς κρίθηκε ότι επωφελήθηκε από την υπόθεση.

Έπεσε ο Ραχόϊ - 350 χρόνια φυλακή οι «άριστοι» της ΙσπανίαςΕκτός από τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στα στελέχη του, το δικαστήριο, διέταξε το «Λαϊκό Κόμμα» να αποπληρώσει περίπου 245.000 ευρώ, κρίνοντας ότι πήρε «μίζες» για συμβόλαια με τα οποία επιχειρηματίες αναλάμβαναν δημόσια έργα.

Σύμφωνα με την «El Pais», εγκέφαλος της υπόθεσης, φέρεται να είναι ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορρέα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 51 έτη φυλάκισης.

Η σύζυγός του Ροσαλία καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και ο στενός συνεργάτης του, Πάμπλο Κρέσπο, σε 37,5 χρόνια.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι εταιρείες του, φούσκωναν τις τιμές των συμβολαίων που συνήπταν με το Δημόσιο, με τα «έξτρα» χρήματα να καταλήγουν στις τσέπες του ίδιου, πολιτικών και αξιωματούχων του Λαϊκού Κόμματος, ενώ μέρος των χρημάτων αυτών, διοχετεύτηκαν και σε προεκλογικές εκστρατείες.

Έπεσε ο Ραχόϊ - 350 χρόνια φυλακή οι «άριστοι» της Ισπανίας
Να μην είχα κι εγώ ένα Αλέξη… ή τους Podemos στην Κυβέρνηση…Θα την γλίτωνα όπως ο Σαμαράς κι ο … Άδωνις!

Όπως πάντως δήλωσε ο Ραχόϊ, το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου των 245.000€ που του επιβλήθηκε.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόϊ είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία.

Ο Ραχόϊ που άσκησε πολιτική σκληρής λιτότητας στην Ισπανία, είχε καταθέσει τότε πως:

«Δεν γνωρίζω τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος και ότι δεν με απασχόλησε ποτέ κανένα ζήτημα λογιστικής.»

Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ και News 247

(Visited 1.104 times, 1 visits today)