Print Friendly, PDF & Email

Ρώσος ΥΠΕΞ: «Αν επιτεθούν στην Κριμαία θα το μετανιώσουν»

Καταγγελίες ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική επίθεση
σε Κριμαία και Ανατολική Ουκρανία – Ενισχύει με μαχητικά την Κριμαία η Ρωσία

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στρατιωτικής σύγκρουσης σε Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία, μετά και τις τελευταίες καταγγελίες του αναπληρωτή επικεφαλής της πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Έντουαρντ Μπασούριν, και του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, για σχεδιαζόμενη ουκρανική προβοκάτσια που είναι σε εξέλιξη.

Ρώσος ΥΠΕΞ: «Αν επιτεθούν στην Κριμαία θα το μετανιώσουν»Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία για το καθεστώς της Κριμαίας (που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014), για την Ανατ. Ουκρανία και για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, έχει αναζωπυρωθεί, στο φόντο και του επεισοδίου στα Στενά Κερτς.

Ο Σ. Λαβρόφ, μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό της «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», κατήγγειλε σχέδια της ουκρανικής κυβέρνησης (και των «δυτικών συμμάχων» της) για:

«Μια ένοπλη πρόκληση στα σύνορα με τη Ρωσία, στα σύνορα με την Κριμαία, το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη».

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει η Ρωσία, συνέχισε, ο Ουκρανός Πρόεδρος Π. Ποροσένκο συζητά με τους «δυτικούς συμμάχους» του την «επερχόμενη πρόκληση στην Κριμαία»:

«Τον συμβουλεύουν να διατηρήσει εχθρικές ενέργειες χαμηλής έντασης, ώστε να τους δώσει πάτημα να συνεχίσουν την προπαγάνδα για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και για να δικαιολογούν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας»,

είπε, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες εργάζονται για να αποτρέψουν τα σχέδια και προειδοποίησε:

«Η απάντηση είναι: Θα το μετανιώσουν. Είναι η χώρα μας, είναι τα σύνορά μας. Δεν θα επιτρέψουμε (στην ουκρανική κυβέρνηση) να προωθήσει τα συμφέροντά της, όπως αυτή το βλέπει, και να παραβιάσει τα δικαιώματα των κατοίκων της Κριμαίας, που τα υπερασπίστηκαν σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο».

Ρώσος ΥΠΕΞ: «Αν επιτεθούν στην Κριμαία θα το μετανιώσουν»Μάλιστα η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία, με τη μετακίνηση εκεί περισσότερα από 10 μαχητικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Μπελμπέκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Επιπλέον, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη «Δύση» ότι:

«Μαγειρεύει επαναστάσεις στο μετα-σοβιετικό χώρο».

Αναφερόμενος στα Βαλκάνια υποστήριξε ότι θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ για το καθεστώς της Ουκρανίας είπε ότι «προσομοιάζει σε νεοναζιστικό».

Τέσσερις ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού κοντά στη ζώνη επαφής

Ο Ε. Μπασούριν, από την πλευρά των πολιτοφυλακών, κατήγγειλε «ενδεχόμενη επίθεση το διάστημα 24 – 25 Δεκέμβρη», καθώς, όπως είπε, ο Ποροσένκο

«Χρειάζεται μια πρόφαση για την επέκταση του στρατιωτικού νόμου (σ.σ. έχει επιβληθεί από την ουκρανική κυβέρνηση σε ορισμένες περιοχές, μετά το περιστατικό στο Κερτς), που λήγει στις 26 Δεκέμβρη».

Ρώσος ΥΠΕΞ: «Αν επιτεθούν στην Κριμαία θα το μετανιώσουν»
Από τις κινήσεις των ουκρανικών δυνάμεων προς τη ζώνη επαφής

Ανέφερε ακόμα πως τέσσερις ουκρανικές ταξιαρχίες έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Μαριούπολη και άλλες περιοχές,

σε απόσταση 50 χλμ. από τη ζώνη επαφής που προβλέπεται από τη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, υποτίθεται ως ουδέτερη ζώνη.

Εξάλλου, «μπαρούτι» μυρίζει και η δήλωση Ποροσένκο ότι δεν σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο,

«Εκτός αν υπάρξει μια ευρείας κλίμακας επίθεση από τη Ρωσία…»

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα ανέφερε χτες ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ:

«Στη Μαύρη Θάλασσα η Τουρκία διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα […]

Νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εξετάσουμε τώρα, όπως να αυξήσουμε την παρουσία μας στη Μαύρη Θάλασσα, είτε σε διμερή βάση είτε υπό την ασπίδα της ΕΕ».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή την ετοιμότητα της Ρωσίας για μια συνάντηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως:

«Μια συνάντηση είναι εξίσου απαραίτητη τόσο για τη Μόσχα όσο και για την Ουάσιγκτον».

Νωρίτερα, ο σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής:

«Μέχρι την απελευθέρωση του πληρώματος και των πλοίων της Ουκρανίας».

Ρώσος ΥΠΕΞ: «Αν επιτεθούν στην Κριμαία θα το μετανιώσουν»Οι δύο ηγέτες είχαν προγραμματισμένη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μπουένος Αϊρες στις αρχές Δεκέμβρη, η οποία ακυρώθηκε από την αμερικανική πλευρά με αφορμή τη «ρωσική επιθετικότητα» στο Κερτς.

Σε ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης, η Ουκρανία εξέλεξε το Σάββατο τον επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας, σηματοδοτώντας μια ιστορική ρήξη με τη Ρωσία.

Πρόκειται για:

«Διαδικασίες που δημιουργούν σχίσμα και σχετίζονται απόλυτα με την πολιτική»,

σχολίασε το Κρεμλίνο.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 383 times, 1 visits today)