Print Friendly, PDF & Email

Σαν τη δουλειά ως τις 12μιση δεν έχει!

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε παράταση ωραρίου στη Χαλκιδική για τα μεγάλα εμπορικά έως τα μεσάνυχτα!

Ανακοίνωση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

Καλό καλοκαίρι για τους μεγαλοεργοδότες,
σύγχρονη σκλαβιά για τους εμποροϋπάλληλους

Για ακόμη μια χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκανε το καθήκον της, και σαν γνήσια εκπρόσωπος των συμφερόντων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων αποφάσισε την παράταση του ωραρίου λειτουργίας σε όλη σχεδόν τη Χαλκιδική μέχρι και τις 12μιση τα μεσάνυχτα.

Αυτό σημαίνει πως για ακόμη μια χρονιά οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στην περιοχή της Χαλκιδικής θα κουβαλήσουν μαζί με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό, την βαριά βιομηχανία του Τουρισμού, θα εξασφαλίσουν με την εργασία τους ήλιο με ήλιο δισεκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους ομίλους του κλάδου και αυτοί θα πάρουν πίσω ψίχουλα.

Σαν τη δουλειά ως τις 12μιση δεν έχει

Και ακόμη παραπάνω, πλέον οι εργοδότες θα έχουν στα χέρια τους το νόμο έκτρωμα της κυβέρνησης με τις απλήρωτες υπερωρίες, την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας, τις απολύσεις χωρίς καμιά προστασία για τους εργαζόμενους, τα νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία.

Με λίγα λόγια, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάζονταν να μετακινηθούν από τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης σε εκείνα της Χαλκιδικής για να βγάλουν τη σεζόν, φέτος μπορούν να δουλέψουν 10ωρα χωρίς τις υπερπολύτιμες για το εισόδημά τους αμοιβές της υπερωρίας.

Ουσιαστικά, μια εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ, θα δουλεύει 10ωρα κάθε μέρα μακριά από την οικογένειά της όλο το καλοκαίρι, και θα πάρει ρεπό δύο-τρεις Παρασκευές τον… Νοέμβρη για να ξεκουραστεί.

Αντίστοιχα η 4ωρη συναδέλφισσα της, θα δουλεύει 4ωρο το πρωί, άλλο ένα το απόγευμα, και στο ενδιάμεσο θα πρέπει να προλάβει να ξεκουραστεί, να φάει, ίσως αν αντέχει να δει και τη θάλασσα, και όλα αυτά με μισθό 300-400€.

Την ίδια στιγμή, οι βιοπαλαιστές μικρομαγαζάτορες θα πρέπει να επιλέξουν ή να περάσουν 5 μήνες μέσα στο μαγαζί τους μήπως βγει ο χειμώνας, ή να κλείσουν τα καταστήματά τους, αφού ανταγωνίζονται μεγαθήρια.

Και ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τη δουλεία από μεσάνυχτα σε μεσάνυχτα είναι και το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής.

Γνωμοδότησαν χωρίς ντροπή πως στο νομό τους την τουριστική περίοδο δεν χωράνε δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Τολμάνε να λένε πως οι εργαζόμενοι στηρίζουν το ξεζούμισμά τους για να μεγαλώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις τους τζίρους τους.

Να η ανάπτυξη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας! Αυτή είναι η ζωή που φτιάχνουν για τους εργαζόμενους, ώστε τα κέρδη να μεγαλώνουν.

Σαν τη δουλειά ως τις 12μιση δεν έχει
Σαν τη δουλειά ως τις 12μιση δεν έχει!

Το όνειρό τους είναι να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε μηχανές που θα δουλεύουν 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι λιποθυμίας, χωρίς δικαιώματα και με μισθούς χαρτζιλίκι.

Εκσυγχρονισμός δεν είναι να ξεχάσουμε τι σημαίνει σταθερό ωράριο και ξεκούραση.

Σήμερα που μπορούμε να δουλεύουμε ξεκούραστα, που υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε εξασφαλισμένες άδειες για να τις περάσουμε με τις οικογένειες μας, με αξιοπρεπείς μισθούς, με μειωμένο ωράριο.

Ποιος εργαζόμενος μπορεί να δεχτεί να δουλεύει σερί όλο το καλοκαίρι ενώ δίπλα του, στα υπερπολυτελή 5αστερά ξενοδοχεία, ο μέτοχος της επιχείρησης βλέπει τα κέρδη να σπάνε κοντέρ;

Συνάδελφοι αυτή τη ζωή δεν τη δεχόμαστε!

Οι μεγάλες απεργιακές μάχες που δώσαμε, οι μικρές και μεγάλες νίκες που είχαμε μέσα από τα σωματεία μας δείχνουν το δρόμο.

Σήμερα κιόλας είναι ανάγκη να οργανώσουμε την απάντησή μας. Δεν πρέπει να μείνουμε μόνοι μας απέναντι στην εργοδοσία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας ξεκάνουν στη δουλειά.

Οργανώνουμε την απάντησή μας. μπαίνουμε μπροστά για να βάλουμε φρένο στις ορέξεις των αλυσίδων.

Ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο μας! Κανένας μόνος του!

Τηλ. Επικοινωνίας: 6987697179, 6948988170

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 382 times, 1 visits today)