Σφραγίζουν τη δίκη των Τεμπών πίσω από ΜΑΤ και αποκλεισμούς!
Σαν στυγνούς εγκληματίες αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους συγγενείς των θυμάτων
Με αποκλεισμούς και αστυνομοκρατία ξεκίνησε ξανά σήμερα η δίκη στη Λάρισα για το έγκλημα των Τεμπών. Συγγενείς και δικηγόροι καταγγέλλουν την έντονη παρουσία της Αστυνομίας μέσα στην αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η κύρια δίκη, ενώ αυστηροί είναι οι έλεγχοι και για την είσοδο σ’ αυτή.
Μάλιστα οι συγγενείς ανεβαίνοντας στην κυρία αίθουσα περάσαν από ισχυρές δυνάμεις των ΟΠΚΕ σαν να είναι στυγνοί εγκληματίες!
Αντί η κυβέρνηση να διασφαλίσει χώρο για τους συγγενείς και τους συνηγόρους τους, γέμισε την αίθουσα με αστυνομικές δυνάμεις, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να στείλει μήνυμα συμμόρφωσης με τους απαράδεκτους όρους που έχει επιβάλει για τη διεξαγωγή της δίκης.
Σωματεία και φορείς συγκεντρώθηκαν έξω από την αίθουσα του Δικαστηρίου, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει το σχέδιο συγκάλυψης.
Θυμίζουμε ότι η δίκη είχε διακοπεί στις 23 Μάρτη, πριν καν ξεκινήσει επί της ουσίας, εξαιτίας των απαράδεκτων και ασφυκτικών συνθηκών που επικράτησαν εντός της δικαστικής αίθουσας, στο συγκρότημα «Γαιόπολις» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ).
Χωρίς να έχουν παρθεί επί της ουσίας μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα της καταλληλότητας του χώρου, οι συγγενείς των θυμάτων αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο να παρακολουθήσουν τη δίκη από οθόνες σε άλλη αίθουσα και απαιτούν να διασφαλιστεί η διά ζώσης παρακολούθηση της διαδικασίας για τους ίδιους.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Συγγενών των θυμάτων σημείωνε μεταξύ άλλων πως:
«Αποκαλύπτεται ότι το κράτος επιχειρεί να διεξαγάγει ουσιαστικά μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από τα μάτια της κοινωνίας. Απαιτούμε την άμεση αλλαγή του χώρου, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής παρουσία όλων των συγγενών, των δικηγόρων μας και των ΜΜΕ. Η δικαιοσύνη δεν χωράει σε «εκπτώσεις» και στενά δωμάτια».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αντί για μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διεξαγωγής της δίκης ενισχύει τα αστυνομικά μέτρα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν διαταχθεί και σήμερα μέσα και γύρω από την εγκατάσταση όπου διεξάγεται η δίκη.
Σύμφωνα εξάλλου με χτεσινή διάταξη της προέδρου του Δικαστηρίου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, που καθορίζει τον τρόπο εισόδου και καταμερισμού θέσεων για τη δίκη, ενισχύονται οι αποκλεισμοί και στην πραγματικότητα επιχειρείται να διεξαχθεί η δίκη «κεκλεισμένων των θυρών».
Η απόφαση κοινοποιήθηκε στον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρισας, στην Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων και στον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας. Σύμφωνα με αυτή, οι δικηγόροι εισέρχονται από ειδική είσοδο με επίδειξη ταυτότητας και περιορισμό έως τρεις ανά διάδικο, ενώ προηγείται καταγραφή τους σε τέσσερα σημεία.
Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούν ξεχωριστή είσοδο, ενώ οι υποστηρίζοντες την κατηγορία εισέρχονται σταδιακά, σε ομάδες, με καταγραφή στοιχείων και καθοδήγηση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Περιορισμένος είναι και ο αριθμός των δημοσιογράφων, με ανώτατο όριο για διαπιστευμένους και μη. Παράλληλα, απαγορεύονται φωτογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις και η είσοδος επιπλέον μέσων ενημέρωσης. Η διάταξη αφορά την αρχική διαδικασία νομιμοποίησης, μετά την οποία θα εκδοθούν νέες οδηγίες.
Συγκέντρωση Σωματείων και φορέων
Την απαράδεκτη κατάσταση με τις δεκάδες κλούβες ΜΑΤ κατήγγειλε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από τη συγκέντρωση ενώ πρόσθεσε ότι «αντιμετωπίζονται οι συγγενείς των θυμάτων λες και είναι κοινοί εγκληματίες».
«Ντροπή και μόνο ντροπή» τόνισε και πρόσθεσε ότι «εμείς θα είμαστε εδώ ξανά και ξανά. Αυτή την υπόσχεση δώσαμε: Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το σχέδιο συγκάλυψης».
Πηγή: 902.gr

