Print Friendly, PDF & Email

Θεσσαλία: Δύο νεκροί και 3 αγνοούμενοι – Μεγάλες καταστροφές (vid)

Την τεράστια έλλειψη υποδομών τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και σε αντιπλημμυρικά έργα ανέδειξε για ακόμη μια φορά η κακοκαιρία «Ιανός»

Μια ηλικιωμένη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από το σπίτι της στον οικισμό Βασιλί, στα Φάρσαλα Θεσσαλίας, ενώ αργότερα το πρωί του Σαββάτου βρέθηκε νεκρός και ένας κτηνοτρόφος από την περιοχή Μαγουλίτσα της Καρδίτσας που έψαχναν να εντοπίσουν οι διασώστες.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι πλημμυρισμένες περιοχές, σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά και κατεστραμμένα οδικά δίκτυα από τον κυκλώνα «Ιανό» που πλήττει τη χώρα αναδεικνύει τη χρόνια έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού θέτει σε σοβαρούς κινδύνους τη ζωή και την περιουσία ανθρώπων.

Θεσσαλία: Δύο νεκροί και 3 αγνοούμενοι - Μεγάλες καταστροφές
Το αυτοκίνητο της 40χρονης αγνοούμενης

Μια 40χρονη γυναίκα αγνοείται στο Μουζάκι, η οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Πάμισου ποταμού, όταν επιχείρησε να περάσει τον πλημμυρισμένο δρόμο με το αυτοκίνητό της, ενώ κατέρρευσε γέφυρα μαζί με τμήμα του Κέντρου Υγείας στο Μουζάκι.

Αγνοείται και ένα ζευγάρι στο χωριό Καστανιές Καρδίτσας μετά από κατάρρευση οικίας, ενώ στο χωριό ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο δυσκολεύοντας την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Παρέμβαση Θ. Παφίλη

Με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στο νομό Καρδίτσας, σε τηλεφωνική παρέμβαση προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής, ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προς τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, Ν. Χαρδαλιά,

ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διαταχθούν δυνάμεις προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα και άμεσα οι προσπάθειες διάσωσης και απεγκλωβισμού, καθώς και να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων του νομού Καρδίτσας.

Θεσσαλία: Δύο νεκροί και 3 αγνοούμενοι - Μεγάλες καταστροφές
Κατέρρευσε μέρος του Κέντρου Υγείας Μουζακίου μαζί με την παρακείμενη γέφυρα…

Επιχείρηση απεγκλωβισμού στο Καρποχώρι Σοφάδων

Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τριμελούς οικογένειας στο Καρποχώρι Σοφάδων έχει στηθεί από την Πυροσβεστική υπηρεσία.

Το ύψος της βροχής που έπεσε στην περιοχή ήταν μεγάλο, με συνέπεια η οικογένεια να εγκλωβιστεί και να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΜΑΚ, προκειμένου να διαφύγουν τον κίνδυνο.

Εκτεταμένες ζημιές στη Θεσσαλία

Στον Βόλο η καταιγίδα δεν προκάλεσε άλλα προβλήματα, πλην των συνεχών διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Σε λίμνη μετατράπηκε η πόλη της Καρδίτσας.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και χωριά βυθίστηκαν στο νερό, ενώ πολλοί πολίτες εγκλωβίστηκαν και μέσα στην Καρδίτσα, καθώς έσπασαν φράγματα σε παρακείμενους ποταμούς, με το νερό να κατακλύει την πόλη και να φτάνει ακόμη και σε ύψος μισού μέτρου. Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες σε όλη την περιοχή.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλά σημεία του οδοστρώματος της επαρχίας Φαρσάλων.

Πολλά από τα ποτάμια έφτασαν στο όριο τους, ενώ πολλά ρέματα πλημμύρισαν. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάστηκαν στην περιοχή της οδού Βόλου, στα Φάρσαλα και σε σπίτια κοντά στο αγροκήπιο.

Θεσσαλία: Δύο νεκροί και 3 αγνοούμενοι – Μεγάλες καταστροφές (vid)

Προβλήματα σε Κορινθία και Φθιώτιδα

Προβλήματα με πλημμύρες έχουν σημειωθεί και σε περιοχές της ανατολικής Κορινθίας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας υπάρχουν προβλήματα στην παραλιακή περιοχή των Κεχριών καθώς:

«Λόγω των βροχοπτώσεων, το βουνό που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων και τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά «κατέβασε» νερά στην παραλιακή περιοχή των Λουτρών της Ωραίας Ελένης, με αποτέλεσμα να έχουμε κάποια προβλήματα με πλημμύρες, ενώ πέτρες έχουν πέσει στο οδόστρωμα της λεωφόρου Επιδαύρου».

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στα χωριά της Λαμίας.

Η διάσωση στον Αλμυρό

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η επιχείρηση διάσωσης τριών ατόμων.

Από νωρίς το απόγευμα είχαν εγκλωβισθεί στα νερά του Ξηριά στον Αλμυρό του Βόλου, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, καθώς από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε η περιοχή.

Οι τρεις άνδρες αμέσως μετά τη διάσωσή τους μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Έσπασε από την έντονη βροχόπτωση η γέφυρα στο Χολόρεμα του Αλμυρού. Το γεφύρι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον όγκο του νερού και έσπασε.

Θεσσαλία: Δύο νεκροί και 3 αγνοούμενοι - Μεγάλες καταστροφές
Θεσσαλία: Δύο νεκροί και 3 αγνοούμενοι – Μεγάλες καταστροφές

Η περιοχή στην επαρχιακή οδό, ανάμεσα σε Κρόκιο και Αϊδίνι, που βρίσκεται η γέφυρα έχει πλημμυρίσει. Κατέρρευσε και το σημείο της γέφυρας στον παράδρομο της επαρχιακής οδού.

Η κίνηση δεν διεξάγεται στο επαρχιακό δίκτυο του Αλμυρού , παρά μόνο από την Εθνική Οδό.

Εκατοντάδες διασώσεις της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει δεχθεί 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί και διασώσεις.

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, επικεντρώνονται κυρίως στο νότιο Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.

Στη Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λιανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Θεσσαλία: Δύο νεκροί και 3 αγνοούμενοι – Μεγάλες καταστροφές (εικ)

Πηγές: 902.gr και karditsalive.net

(Visited 204 times, 1 visits today)