Print Friendly, PDF & Email

«Χρειάζονταν να δείξουν ότι κι εσύ ήσουν με το μέρος τους»

Η συντονισμένη επίθεση των κάθε λογής γραφιάδων ενάντια σε καλλιτέχνες, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, που αρνούνται να ευθυγραμμιστούν με το κυρίαρχο ευρωατλαντικό «αφήγημα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν λέει να κοπάσει.

Φαίνεται ότι η αντιπολεμική τους στάση και η άρνησή τους να γίνουν χειροκροτητές της κυβέρνησης Ζελένσκι, του φασιστικού τάγματος Αζόφ,  αλλά και της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο, ενοχλεί. Και μάλιστα πολύ…

Τελευταία παραδείγματα:

Η μονταζιέρα που επιστρατεύτηκε, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, στη μουσική εκπομπή «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ την περασμένη Δευτέρα.

«Χρειάζονταν να δείξουν ότι κι εσύ ήσουν με το μέρος τους»

Τι έγινε;

Οι τραγουδιστές στο τέλος της εκπομπής, αφού τραγούδησαν ένα τραγούδι όλοι μαζί, χειροκρότησαν.

Η μονταζιέρα, όμως, εμφάνισε το χειροκρότημα ακριβώς μετά τη μαγνητοσκοπημένη δήλωση του Δ. Σαββόπουλου και πριν το τραγούδι…

Τι έλεγε ο Σαββόπουλος;

Στήριξε τη «γενναία ηγεσία» του λαού της Ουκρανίας, καλώντας τον κόσμο σε «θυσίες» για τον πόλεμο και όχι ενάντια σε αυτόν…

Αλλά και η χυδαία επίθεση που συνεχίζουν να δέχονται οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, οι οποίοι αρνήθηκαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους να δώσουν «άλλοθι» στο καλοστημένο σόου που ετοιμάζει η διοίκηση του Μεγάρου, δήθεν για αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας, αλλά στην πραγματικότητα για το ξέπλυμα των Ευρωατλαντικών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Και επιστρατεύτηκαν οι πάντες!

Από τον σπουδαίο, κατά τ’ άλλα, μουσικό Λ. Καβάκο, ο οποίος δήλωσε ότι ντρέπεται για τη χώρα του, ζητώντας από τους μουσικούς να λογοδοτήσουν στην κοινωνία που αυτή τους πληρώνει (!) μέχρι και διάφορους τύπους Κλουζώ, οι οποίοι ανακάλυψαν κι εδώ …κομμουνιστικό δάκτυλο!

Ξέρουν καλά τη δύναμη που έχει η Τέχνη να προβληματίζει και να «μεγεθύνει» αυτό που στην πρώτη ματιά κρύβεται καλά κάτω από την προπαγάνδα τους.

Γι’ αυτό θέλουν τους καλλιτέχνες ευθυγραμμισμένους στην ευρωατλαντική ομοφωνία τους. Κι όποιος ξεστρατίζει, μετατρέπεται αυτόματα σε «πουτινικός», «υπέρμαχος του ολοκληρωτισμού», «εχθρός της δημοκρατίας».

Για να μη δεχτεί τη μήνη τους, θα πρέπει να υπογράψει δήλωση υποταγής στο ΝΑΤΟ και στα εγκλήματά του, να φωνάξει μαζί τους «Δόξα την Ουκρανία».

Οχι για χάρη του πολύπαθου λαού της, που πληρώνει τον πόλεμο με το αίμα του και τον ξεριζωμό, αλλά για χάρη της κυβέρνησης Ζελένσκι και των Νατοϊκών συμμάχων της, που σφάζονται με την αστική τάξη της Ρωσίας για τον πλούτο της Ουκρανίας.

Είναι εκατοντάδες όμως οι καλλιτέχνες που δεν τους κάνουν τη χάρη. Που επιμένουν να τραγουδούν «για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι».

Επιμένουν να τραγουδούν «για να σμίξουνε τον κόσμο», για την ειρήνη και τη φιλία όλων των λαών.

Αρνούνται να μετατραπεί ο Πολιτισμός από συνώνυμο του ανθρωπισμού και της ειρήνης, από γέφυρα φιλίας και αδελφοσύνης των λαών, σε πολεμικό εργαλείο στα αδίστακτα χέρια τους.

«Χρειάζονταν να δείξουν ότι κι εσύ ήσουν με το μέρος τους»

Αυτό είναι που εξοργίζει ακόμα περισσότερο τους διάφορους χαρτογιακάδες, πολλοί από τους οποίους είναι και σεσημασμένοι αντικομμουνιστές.

Διαστρεβλώνουν τα μηνύματά τους, για να τα χωρέσουνε στα μέτρα τους, τους λοιδορούν, τους συκοφαντούν, θυμίζοντας «κυνήγι μαγισσών» από άλλες εποχές…

Το δηλητήριό τους όμως είναι μια ακόμα επιβεβαίωση για το ποιος στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Οπως έλεγε και ο Ουόλτερ Μπερνστίν, Αμερικανός βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας που βρέθηκε στη «μαύρη λίστα» του Μακάρθι:

«Αυτό που ήθελαν ήταν, με το δικό σου όνομα, να δείξουν τη δική τους δύναμη και τη δική σου υποταγή. Χρειάζονταν να δείξουν ότι κι εσύ ήσουν με το μέρος τους…».

Α. Π.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 944 times, 1 visits today)