Print Friendly, PDF & Email

Ακαταδίωκτο για τραπεζίτες ακόμη κι αν υπογράψουν θαλασσοδάνεια!

Σύμφωνα με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που εισηγείται η Ν.Δ για να διωχθούν πρέπει να μηνύσουν τον …εαυτό τους!

Ακαταδίωκτο για τα στελέχη των τραπεζών. Ακόμη και αν χορηγήσουν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, «με αέρα» ή με τρόπο τέτοιο που δεν διασφαλίζει την επιστροφή των χρημάτων.

Αυτό προβλέπει με σαφήνεια η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Βουλή και σύντομα θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Ακαταδίωκτο για τραπεζίτες ακόμη κι αν υπογράψουν θαλασσοδάνεια

Με βάση τη νέα διάταξη που εισάγει ο ποινικός κώδικας όπως θα διαμορφωθεί εφεξής, για να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας απαιτείται να υπάρξει συγκεκριμένη μήνυση από τον θιγόμενο.

Αυτό γίνεται με τη αλλαγή που επέρχεται στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα και προστίθεται μία φράση.

Αυτή που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του νέου ποινικού κώδικα.

Ακαταδίωκτο για τραπεζίτες ακόμη κι αν υπογράψουν θαλασσοδάνεια

Με δεδομένο ότι στην περίπτωση των τραπεζικών – χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εφόσον ένα δάνειο έχει δοθεί με μη ορθούς όρους ή χωρίς εγγυήσεις ή χαριστικά, τότε ζημιωμένη είναι η τράπεζα, ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται στο ότι το εκάστοτε τραπεζικό στέλεχος πρέπει να μηνύσει τον …εαυτό του.

Σε καμία άλλη περίπτωση δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη αφού δεν υφίσταται η δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης.

Στην πραγματικότητα δηλαδή θεσμοθετείται το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών.

Αυτά ενώ ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, ακριβώς λόγω των δισεκατομμυρίων που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις και Ανώνυμες Εταιρείες δίχως την απαραίτητη εγγυοδοσία.

Η κυβέρνηση δικαιολογεί την επιλογή τους υποστηρίζοντας ότι αυτό θα …απελευθερώσει την οικονομία.

Αφού τα τραπεζικά στελέχη θα μπορούν να χορηγούν δάνεια δίχως να φοβούνται ότι ίσως κατηγορηθούν για απιστία…

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η φράση της εισηγητικής έκθεσης:

Ακαταδίωκτο για τραπεζίτες ακόμη κι αν υπογράψουν θαλασσοδάνεια
Ακαταδίωκτο για τραπεζίτες ακόμη κι αν υπογράψουν θαλασσοδάνεια!

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία στις 17 Μαΐου του 2017, όταν συζητήθηκε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε προστασία από ποινικές διώξεις σε υπαλλήλους τραπεζών που θα υπογράψουν αναδιαρθρώσεις δανείων στις οποίες θα συμφωνούν και οι οφειλέτες, δηλαδή για πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο, είχε καταψηφίσει τη σχετική διάταξη.

Άλλα έλεγαν…

Μάλιστα ο τότε εισηγητής της στο νομοσχέδιο και νυν υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει ότι δεν κατανοεί γιατί πρέπει να θεσμοθετηθεί μία τέτοια ασυλία.

Χαρακτηριστικά είχε επισημάνει τα εξής:

«Θα καταψηφίσουμε φυσικά, δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να θεσπισθεί αυτή η ιδιότυπη ασυλία -υπό προϋποθέσεις μεν, αλλά ασυλία- για μια κατηγορία τραπεζικών στελεχών και λειτουργών του δημοσίου. Δεν καταλαβαίνω.

Δεν έχουν εμπιστοσύνη ο υπουργός και η κυβέρνηση στους δικαστικούς λειτουργούς να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς φόβο, αλλά και χωρίς πάθος και φοβάται κύμα διώξεων;»

Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά:

«Εάν μέχρι χθες, η χορήγηση των δανείων ήταν ένα πεδίο στο οποίο μπορούσαν να αναπτυχθούν επιλήψιμες συναλλαγές ή συμπεριφορές, προβλέπω ότι αύριο το πεδίο του κουρέματος των δανείων – πάλι οικονομικό αντικείμενο, ενδεχομένως και εκατομμυρίων ευρώ – θα είναι πάλι ένα πρόσφορο πεδίο ενδεχομένως επιλήψιμων συναλλαγών.

Επομένως, δεν καταλαβαίνω προς τι αυτή η ιδιότυπη ασυλία μιας συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών…».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Πηγή: Ημεροδρόμος

(Visited 547 times, 1 visits today)