Print Friendly, PDF & Email

Αναγνώριση ψεκασμένων ειδήσεων!

Ξεκινώ μια προσπάθεια να καταδείξω πως λειτουργεί ο φασιστικός διαδικτυακός μηχανισμός της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψεκασμένων ειδήσεων, που από το 2008 και μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις ΗΠΑ έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Αναγνώριση ψεκασμένων ειδήσεων

Ο σκοπός των εμπνευστών αυτών των άρθρων δεν είναι πάντα προφανής.

Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν πέρα από την εσκεμμένη παραπληροφόρηση είναι η δημιουργία κλίματος ενάντια σε ανθρώπους ή και ομάδες που είναι διαχρονικά στοχευμένες από τους φασίστες.

Ο βαθύτερος στόχος όμως είναι άλλος κι αρκετά πιο επικίνδυνος:

Η δηλητηρίαση της λογικής των προοδευτικών και κυρίως των νέων ανθρώπων ενισχύοντας τα ανθρωποφαγικά αντανακλαστικά τους κι η μαζική υιοθέτηση φασιστικών κι εθνικιστικών επιχειρημάτων, κάνοντας την προπαγάνδα του συστήματος και των φασιστών πιο εύκολη και ταυτόχρονα ολοένα και πιο δύσκολη την αντιμετώπιση και τη συσπείρωση του λαού σε ταξικό προσανατολισμό.

Κι εδώ ισχύει το αξίωμα:

<«Όσο μεγαλύτερο το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό γίνεται!»

Μέσα από τις ίδιες ιστοσελίδες που μπορεί να είναι ακόμα κι αθλητικές, εμφανίζονται πολλές φορές άρθρα καθαρά πολιτικού χαρακτήρα που έχουν ως στόχο να συσκοτίσουν τις αιτίες της δομικής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού

παρουσιάζοντας ως φταίχτες τους πολιτικούς γενικά, τους 300 της βουλής, τα λαμόγια, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους μικρομαγαζάτορες, τους μετανάστες κλπ.

Γενικά τέτοιου είδους άρθρα έχουν σαν πυρήνα την διαστρεβλωμένη αιτία της παγκόσμιας κρίσης, που παρουσιάζεται όχι ως δομικό φαινόμενο του συστήματος, που επαναλαμβάνεται μάλιστα κάθε 20-30 χρόνια, αλλά σαν κάτι το τοπικό, σαν κάτι το ιδιαίτερο,

σαν μια συνωμοσία κάποιων σκοτεινών και αόρατων «κέντρων» που πίσω τους κρύβονται οι ξένοι, οι εβραίοι, οι προδότες του «έθνους», οι κομμουνιστές κλπ, και που όλοι αυτοί συνεργάζονται με οργανώσεις με εντελώς αποκρυφιστικό τρόπο λειτουργίας έχοντας ως στόχο να πλήξουν μόνο τους Έλληνες, τον «Ελληνισμό» και τον «Ορθόδοξο πολιτισμό» γενικότερα.

Τέτοια άρθρα βρίθουν από «αποκαλύψεις» που είτε είναι εντελώς ψευδείς κι είναι δύσκολο για κάποιον με λίγες γνώσεις να διασταυρώσει, είτε είναι κατασκευασμένες ειδήσεις ή δηλώσεις, που πάλι πρέπει να αφιερώσεις πολύτιμο χρόνο για να αποδείξεις την παντελή αναξιοπιστία τους.

Κάθε τέτοιο άρθρο διαπνέεται από την γκεμπελική προπαγάνδα:

«Πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει».

Η μαζική και συντονισμένη διάδοση – από συγκεκριμένες σελίδες – τέτοιων άρθρων ή «ειδήσεων» – χωρίς καμιά απολύτως εξακρίβωση – δεν είναι ούτε τυχαία ούτε ασυνείδητη ή «ερασιτεχνική».

Πρώτο Φλέμμα
Αναγνώριση ψεκασμένων ειδήσεων!

Γίνεται κατά συρροή κι εξακολούθηση σχεδόν πάντα από τα ίδια σάιτ πού μάλιστα χαίρουν ευρείας αποδοχής.

Δεκάδες «δημοσιογραφικές» ιστοσελίδες αναλαμβάνουν ως εργολαβία το έργο αυτό, που τις πιο πολλές φορές έχει φασιστική ή κρυφο-φασιστική πηγή κι η οποία πρέπει οπωσδήποτε, για ευνόητους λόγους να αποκρυφτεί.

Το «παράδοξο» εμφανίζεται όταν τέτοιες ειδήσεις αναπαράγονται κι από αρκετά σάιτ που έχουν «αντιφασιστικό» προφίλ, αλλά αυτό δείχνει πως λειτουργούν σαν δούρειος ίππος, σαν φερετζές, για να περνάνε τα μηνύματα πιο εύκολα και πιο στοχευμένα.

Με το που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ένα τέτοιο άρθρο, το πολύ μέσα σε μια – δύο ώρες δεκάδες τέτοια σάιτ θα την αναπαράξουν, δίνοντας το καθένα ως αρχική πηγή το άλλο κι έτσι δεν φαίνεται πουθενά η πραγματική (φασιστική) προέλευση.

Μέσα σε 12 ώρες μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα αναπαράγουν αυτούσια την είδηση χωρίς κανέναν έλεγχο, καμιά διασταύρωση και πάντα τα άρθρα αυτά εμφανίζονται ανώνυμα!

Μετά τη βρώμικη δουλειά της περαιτέρω διάδοσης αναλαμβάνουν οι «ψεκασμένοι» χρήστες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook κυρίως αλλά και Twitter) και φτάνει η αναπαραγωγή να γίνεται ακόμα κι από τα αθώα-θύματα της κρυφο-φασιστικής προπαγάνδας.

Ο μηχανισμός είναι πολύ συγκεκριμένος και πατάει σχεδόν πάντα σε κάποιον από τους παρακάτω άξονες:

 • Σε θεωρίες συνωμοσίας
 • Στην Αρχαιολατρεία – Αρχαιοπληξία
 • Στους ήρωες του 1821
 • Στην ελληνική «ανωτερότητα»
 • Σε «προφητείες»
 • Στο θρησκευτικό φανατισμό
 • Στην «αγάπη» προς την «πατρίδα»
 • Στα συναισθήματα οργής και απογοήτευσης που διακατέχουν το λαό και περισσότερο τους μικροαστούς

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό τέτοιων ψεκασμένων ειδήσεων είναι η υπερπροβολή της Ρωσίας (ξανθό γένος), του Πούτιν (εμφανίζεται πάντα ως σύμμαχος και προστάτης των ορθόδοξων λαών), του Αγίου Όρους (ειδικά οι μονές που είναι ρωσικής επιρροής) του Τράμπ και τώρα τελευταία και του Σαλβίνι στην Ιταλία..

Η φρασεολογία των ψεκασμένων τίτλων είναι επίσης χαρακτηριστική κι έχει καταντήσει λίγο έως πολύ τετριμμένη.

Τίτλοι ειδήσεων με λέξεις ή φράσεις όπως:

«ΣΟΚ», «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ», «Θα τρίβετε τα μάτια σας», «Δείτε τώρα», «Έκτακτη είδηση», «Συμβαίνει τώρα», «Φρίκη»

και άλλες παρόμοιες παραπέμπουν περισσότερο στην περιέργεια και στο κουτσομπολιό παρά στη λογική των αναγνωστών.

Τις περισσότερες φορές η μασκαρεμένη «είδηση», είτε είναι απλά υπερβολική, είτε πλήρως παραπλανητική.

Κι έχει ως κύριο σκοπό το γρήγορο κέρδος της σελίδας από διαφημίσεις, από την απότομη αύξηση της επισκεψιμότητας, μέσω της εκβίασης των αναγνωστών να κάνουν κλικ (click farming).

Αυτός ο τρόπος προβολής είναι σχετικά ακίνδυνος, αλλά μας κοστίζει χρόνο και δεν προσφέρει καμιά ουσιαστική πληροφορία!

Κόναν ο βάρβαρος
Αναγνώριση ψεκασμένων ειδήσεων!

Όταν όμως οι παραπάνω εκφράσεις συνδυαστούν με μια από τις παρακάτω φράσεις ή λέξεις τότε η «είδηση» είναι 100% από κρυφο-φασιστική εώς ανοιχτά φασιστική πηγή και μάλιστα χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση!

Μεγάλη προσοχή σε άρθρα, βίντεο και εικόνες που χρησιμοποιούν τις παρακάτω λέξεις ή φράσεις:

 • Νέα Τάξη Πραγμάτων (για Καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό ούτε λόγος)
 • Έθνος (για αστική ή εργατική τάξη ούτε λόγος)
 • Έλληνες ή Ελληνική Φυλή (παντελής απουσία ταξικού διαχωρισμού και πάντα σε αντιπαράθεση με τους ξένους)
 • Δείτε το πριν το κατεβάσουν! (αλήθεια πότε είδατε κάτι και μετά κατέβηκε;)
 • Να γιατί! (εξήγηση από τις «σχολές» Λιακόπουλου, Βελόπουλου και Πλεύρη)
 • Λάθρο ή Λαθρομετανάστες (αυτομάτως χτυπά το θύμα)
 • Κατάλαβες τώρα γιατί; (με μεγάλη δόση αλαζονείας)
 • Ισλαμοφασισμός (προσπάθεια να κρύψουν την φασιστική ιδεολογία των συντακτών)
 • Διαδώστε!! (Κρίμα τέτοιο σανό να το φάμε μόνοι μας, μη μας πουν και μονοφαγάδες)
 • Κατοχική κυβέρνηση
 • Δοσίλογη κυβέρνηση
 • Πατριώτη (πάντα σε αντιπαράθεση με τους «προδότες»)
 • Μεταπολίτευση
 • Ξεπουλάνε την Πατρίδα
 • Προδότες του έθνους (γενικά και αόριστα, πάλι χωρίς ταξικό διαχωρισμό)
 • Αφύπνιση ή Ξυπνάτε (μιλούν σαν πεφωτισμένοι)
 • Συνέλληνες (Μια λέξη βγαλμένη στα χρόνια της κρίσης, πραγματικά για γέλια)

Τέτοιες ιστοσελίδες είναι δεκάδες κι εδώ θα αναφέρω μονάχα τις πολύ «βαριές» περιπτώσεις από την δική μου εμπειρία (σε παρένθεση οι ιδιοκτήτες ή οι διευθυντές):

Makeleio.gr (Στέφανος Χίος)
protothema.gr (Θ. Αναστασιάδης)
Newsit.gr (Ν. Ευαγγελάτος)
parapolitika.gr (B. Μαρινάκης)
zoogla.gr (Μ.Τριανταφυλλόπουλος)
Newsbomb.gr (Δ. Γιαννακόπουλος)
rilestwra.gr
palo.gr
kwloxaneio.gr
parakato.grΑναγνώριση ψεκασμένων ειδήσεων
katoxika.gr
hellas-now.gr
kalimeraellada.gr
pronews.gr
veteranos.gr
orthodoxia.gr
freepen.gr
Βήμα Ορθοδοξίας
olympia.gr
fimes.gr
Deiteto.gr
Αετός Αποκάλυψης
Sygklonistiko.gr
Ξυπνάτε ρε
Press.gr
Hellasforce.com

Σαν υπεύθυνοι χρήστες του διαδικτύου λοιπόν, είναι σίγουρα καλύτερο να αναπαράγουμε ειδήσεις για τις οποίες είμαστε απολύτως βέβαιοι για την ισχύ τους και τις έχουμε διασταυρώσει.

Αποφεύγουμε να κοινοποιήσουμε μια είδηση που αποσκοπεί μόνο στο να διεγείρει τα συναισθήματά μας σε βάρος της αλήθειας και της λογικής.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τις επαφές μας, αλλά και αξιοπιστία μας.

Αναγνώριση ψεκασμένων ειδήσεων
Αναγνώριση ψεκασμένων ειδήσεων!

Καλύτερα λοιπόν είναι να μειώσουμε την ποσότητα των κοινοποιήσεων και να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα.

Με αυτό τον τρόπο βάζουμε ένα σοβαρό εμπόδιο στην φασιστική ιδεολογική διασπορά και πάμε ένα βήμα μπρος την υπόθεση της ενημέρωσης των φίλων μας.

Κι όταν διαπιστώσουμε ότι μια ιστοσελίδα παραπλανεί συστηματικά τους αναγνώστες της, η μόνη τιμωρία που επιβάλλεται και την πονά πραγματικά, είναι η δημόσια καταγγελία της κι η οριστική διακοπή της επισκεψιμότητας.

Μόνο έτσι θα περάσουμε το μήνυμα στους διαχειριστές της ότι δεν πρέπει να μας βλέπουν ως πρόβατα, που μας πουλάνε σανό, αλλά ως σκεπτόμενοι άνθρωποι που αξίζουμε κάθε σεβασμό.

Ροβεσπιέρος

(Visited 1.606 times, 1 visits today)