Print Friendly, PDF & Email

ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ ως προσκεκλημένοι του… Πούτιν!

Ενώ μέλη της ΚΝΕ παρεμποδίστηκαν από τις Ρώσικες αρχές επειδή «διακινούσαν παράνομο κι επικίνδυνο υλικό» στο 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Από τη στιγμή που πατάνε οι αντιπρόσωποι του 19ου Παγκοσμίου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών το πόδι τους στο Σότσι, αυτό που αντικρίζουν και βιώνουν είναι ένας συνεχής, πρωτοφανής, ασφυκτικός έλεγχος και εκτεταμένη αστυνομοκρατία.

Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας Φοιτητών

Η κυβέρνηση της Ρωσίας με πρόσχημα την «ασφάλεια» των συμμετεχόντων έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη επίθεση στις ελευθερίες και τα δικαιώματα, ποινικοποιώντας το σοσιαλισμό, απαγορεύοντας κομμουνιστικά σύμβολα (π.χ. το σφυροδρέπανο), αποκλείοντας αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών από το Φεστιβάλ.

Το ΚΚΕ έκανε παρέμβαση για το θέμα την Πέμπτη 19/10 στην Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα

Την Τετάρτη, στον πρωινό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην αποστολή της ΚΝΕ κατά την είσοδό της στο χώρο του Φεστιβάλ, τα μέλη της ΚΝΕ κρατήθηκαν από την αστυνομία, για μισή ώρα, επειδή είχαν μαζί τους ανακοινώσεις του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, εκδόσεις του Κόμματος και κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο.

Η προσπάθεια αυτή της ρωσικής αστυνομίας έπεσε στο κενό χάρη στην επιμονή των αντιπροσώπων της ΚΝΕ και στη συνέχεια τα μέλη της ΚΝΕ έκαναν εξόρμηση στο χώρο του Φεστιβάλ όπου διακίνησαν χιλιάδες ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκατοντάδες αντίτυπα της διεθνούς έκδοσης του Οδηγητή και της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης με το τεύχος που είναι αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Μάλιστα, την Πέμπτη το μπλόκο διήρκεσε δυο ώρες! Η αιτιολογία ήταν ότι:

«Είναι παράνομο το σφυροδρέπανο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης στη Ρωσία, ότι είναι επικίνδυνα όσα αναγράφονται».

Αμέσως, δεκάδες αντιπρόσωποι από Κομμουνιστικές Νεολαίες βρέθηκαν στο χώρο που κρατούνταν τα μέλη της ΚΝΕ για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Ταυτόχρονα στα σεμινάρια που διεξάγονταν εκείνη την ώρα, αμέσως καταδικάστηκε το γεγονός και υπερψηφίστηκε κείμενο αλληλεγγύης από όλους τους παραβρισκόμενους.

Παραθέτουμε ενδεικτικά, την απόφαση αλληλεγγύης που υπερψηφίστηκε στο σεμινάριο «Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η επιθετικότητά τους και οι στρατιωτικές τους επεμβάσεις»:

«Εμείς οι αντιπρόσωποι του 19ου Π.Φ.Ν.Φ. που συμμετέχουμε στο σεμινάριο «Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η επιθετικότητά τους και οι στρατιωτικές τους επεμβάσεις», το οποίο πραγματοποιείται στις 19 Οκτώβρη 2017 εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους 10 συντρόφους της ΚΝΕ, καθώς και του ΜΑΣ και της ΟΓΕ,

στους οποίους οι ρώσικες αρχές αρνήθηκαν την έλευση τους στο σεμινάριο γιατί είχαν στην κατοχή τους υλικά από τις οργανώσεις τους. Καταδικάζουμε αυτήν την άδικη διάκριση κι απαιτούμε από τις αρχές να λύσουν το θέμα και να ελευθερώσουν τους συντρόφους μας».

Πρόκειται για απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες που επιχειρούν να αμαυρώσουν τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα και την ιστορική διαδρομή των Φεστιβάλ που ως γνωστόν τα περισσότερα από αυτά έχουν διοργανωθεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Οι εκπρόσωποι της ΚΝΕ παρενέβησαν χθες σε 10 σεμινάρια του Φεστιβάλ για μια σειρά ζητήματα, καταγγέλλοντας παράλληλα το συγκεκριμένο γεγονός.

Αλλωστε, η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή έχει καλέσει με ανακοίνωσή της και τις υπόλοιπες Κομμουνιστικές Νεολαίες, τις αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας που είναι μέλη της ΠΟΔΝ, να καταγγείλουν την απαράδεκτη στάση των αρχών της Ρωσίας καθώς αντίστοιχη στάση είχαν κρατήσει και τις προηγούμενες μέρες απέναντι σε κομμουνιστές από άλλες χώρες,

να μην υποκύψουν στις πιέσεις «αποπολιτικοποίησης» του Π.Φ.Ν.Φ., αλλά με τα πολιτικά τους υλικά, τα σύμβολα και τις θέσεις τους να γίνει το 19ο ΠΦΝΦ γόνιμος χώρος πολιτικής συζήτησης, να τιμηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η 100η επέτειος της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Οι εκλεκτοί της ρωσικής κυβέρνησης…

Στο πλαίσιο του 19ου ΠΦΝΦ γίνονται μια σειρά σεμινάρια και δραστηριότητες της ΠΟΔΝ, με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων, μελών και φίλων των οργανώσεων – μελών της ΠΟΔΝ.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις, παρά το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση, που διαθέτει τις εγκαταστάσεις για να πραγματοποιηθεί το ΠΦΝΦ, αποκρύπτει ακόμη και το σύνθημα του Φεστιβάλ, προβάλλοντας τα δικά της συνθήματα και το δικό της περιεχόμενο,

πολλές Κομμουνιστικές Νεολαίες και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο (περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια) δίνουν την ιδεολογική – πολιτική μάχη για να αναδείξουν το πραγματικό περιεχόμενο της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό σήμερα, της πάλης απέναντι στον μονοπωλιακό καπιταλισμό, τις διακρατικές ενώσεις του, τις αστικές τάξεις σε κάθε χώρα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ ως προσκεκλημένοι του... Πούτιν

Ωστόσο, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας – Φοιτητών είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση μιας χώρας που το φιλοξενεί, δηλαδή η κυβέρνηση Πούτιν, έχει καλέσει αρκετούς συμμάχους της από το εξωτερικό.

Κι αυτό παρά κι ενάντια στις αποφάσεις της ΠΟΔΝ και των Οργανώσεων – Μελών της, οι οποίες μέσα στο 2017 συγκρότησαν τις Εθνικές Προπαρασκευαστικές Επιτροπές σε κάθε χώρα, στέλνοντας τους αντιπροσώπους τους στο Φεστιβάλ.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια σειρά προβλήματα στο Φεστιβάλ, όπως π.χ. τη συμμετοχή αστικών κομμάτων από το Ισραήλ, με παράλληλο αποκλεισμό των παλαιστινιακών οργανώσεων – μελών της ΠΟΔΝ.

Ωστόσο, αυτή η επιχείρηση των ρωσικών αρχών αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, προχτές το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας Οργανώσεων – μελών της ΠΟΔΝ από τη Μέση Ανατολή, ανάμεσα τους και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ, ενάντια στην παρουσία στελεχών του αστικού κράτους του Ισραήλ στο 19ο ΠΦΝΦ.

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ βρέθηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας και εξέφρασε την αλληλεγγύη της.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ ως προσκεκλημένοι του… Πούτιν!

Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει καλέσει μόνο αστικά αντιδραστικά κόμματα με τα οποία διατηρεί σχέσεις στο εξωτερικό, οι προσκλήσεις της ουσιαστικά αφορούν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες υμνούν την καπιταλιστική Ρωσία ή διατηρούν σχέσεις μαζί της.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ ως προσκεκλημένοι του... Πούτιν
ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ ως προσκεκλημένοι του… Πούτιν

Ετσι, είναι ενδεικτικό ότι προχτές ομιλία στον χώρο του Φεστιβάλ, όπου η ρωσική κυβέρνηση πραγματοποιεί το δικό της πρόγραμμα (σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που πραγματοποιούνται τα σεμινάρια της ΠΟΔΝ) έκανε ο επικεφαλής της ΛΑΕ και πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Παναγιώτης Λαφαζάνης, με θέμα την ενεργειακή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, δημοσιεύματα τον παρουσιάζουν ως προσκεκλημένο της ΠΟΔΝ στο Φεστιβάλ, κάτι που δεν ισχύει.

Από κοντά κι αντιπροσωπεία της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία διαπιστεύτηκε από τις ρωσικές αρχές, έξω από κάθε διαδικασία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ).

Ως προσκεκλημένη του… Πούτιν συμμετέχει η νεολαία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που διοργανώνει η Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Νεολαιών!

Η νεολαία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν προσκλήθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Νεολαιών, αλλά από τον Πούτιν!

Προσκλήσεις από τον Πούτιν πήραν κι άλλα «αριστερά», «επαναστατικά» κόμματα, όπως το Ισραηλινό κυβερνητικό κόμμα του Νετανιάχου, το Τουρκικό κυβερνητικό κόμμα του Ερντογάν, το εθνικιστικό – ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Αυστρίας, το κόμμα του Ρώσου εθνικιστή Ζιρινόφσκι που διακρίνονται για την… «αντι-ιμπεριαλιστική» δράση τους!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ ως προσκεκλημένοι του... Πούτιν
ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ ως προσκεκλημένοι του… Πούτιν

Αραγε πώς αισθάνονται οι Αντάριζοι κι οι Λαετζήδες παρέα με όλους αυτούς τους φασίστες;

Πώς αισθάνονται ως προσκεκλημένοι του Ρώσου προέδρου που χθες προσπάθησε να συλλάβει μέλη της ΚΝΕ γιατί είχαν μαζί τους κόκκινες σημαίες με σφυροδρέπανα;

Δεν θα κατηγορήσουμε βέβαια την νεολαία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ που βρέθηκαν σ’ ένα φεστιβάλ απρόσκλητοι από τον διοργανωτή, αλλά προσκεκλημένοι από τον… ιμπεριαλιστή!

Ισως πήγαν στην Ρωσία για να «επηρεάσουν» τον Πούτιν να δράσει φιλολαϊκά όπως αντίστοιχα «επηρέασαν» και «στρίμωξαν» τον Τσίπρα!

Ισως πάλι πήγαν ως προσκεκλημένοι του Πούτιν για να πάρουν μέρος στο κυνήγι ομοφυλοφίλων που έχει εξαπολύσει με νόμο ο Ρώσος πρόεδρος!

Αυτά μόνο η νεολαία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ μπορεί να μας τα διευκρινίσουν που παίρνουν μέρος στο φεστιβάλ με διαπιστεύσεις της Ρωσικής κυβέρνησης κι έχουν μάλιστα και το θράσος και να καταγγέλουν και την ΠΟΔΝ από πάνω!

Ακουλουθο΄ύν φωτογραφίες από τη δυναμική διαδήλωση των Μελών της ΠΟΔΝ για την Οκτωβριανή Επανάσταση και από το φεστιβάλ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ ως προσκεκλημένοι του... Πούτιν
ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ ως προσκεκλημένοι του... Πούτιν

Πηγές: 902.gr, Ριζοσπάστης και Αγκίδα Press

(Visited 676 times, 1 visits today)