Print Friendly, PDF & Email

Από Προπύλαια μέχρι Ρηγίλλης: Εντυπωσιακή πορεία του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο (vid)

Αισθητά αυξημένος ο κόσμος σε όλα τα μπλοκ σε σχέση με την περσινή χρονιά!

Ο τίτλος είναι κυριολεκτικός και αναφέρεται στην έκταση που είχε η φετινή πορεία του ΚΚΕ για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

ΚΚΕ πορεία

Και για όσους είναι οπτικοί τύποι, ακολουθεί ένα στιγμιότυπο οθόνης σε άλλη στιγμή της πορείας, με τελικό προορισμό φυσικά την αμερικανική πρεσβεία.

Ακόμα ένα στοιχείο που πιστοποιεί τη μαζικότητα της αντιιμπεριαλιστής διαδήλωσης, είναι πως χρειάστηκαν μετρημένα 27 λεπτά για να ολοκληρωθεί το πέρασμα των μπλοκ μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

Από Προπύλαια μέχρι Ρηγίλλης: Εντυπωσιακή πορεία του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο
Από Προπύλαια μέχρι Ρηγίλλης: Εντυπωσιακή πορεία του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο

Εκεί υπήρξε και το «πατροπαράδοτο» κάψιμο της αμερικανικής σημαίας, ενώ τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα δεν ήταν μόνο τα κλασικά κι αγαπημένα, αλλά και νέα, εμπνευσμένα από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως το:

«Χιλή, Συρία, Βολιβία – Ματώνουν οι λαοί να τρώνε τα θηρία».

Δεν έλειψαν εξάλλου και τα πλακάτ στο μπλοκ της ΚΝΕ, όπου σε ελληνικά και ισπανικά διακηρύσσονταν η αλληλεγγύη στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, που βρίσκονται αντιμέτωποι με απόπειρες πραξικοπήματος ή απηνή καταστολή στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

ΚΚΕ Πολυτεχνείο
Από Προπύλαια μέχρι Ρηγίλλης: Εντυπωσιακή πορεία του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο

Ακολούθησε η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, που κυριολεκτικά κρύφτηκε πίσω από το μπλοκ του ΚΚΕ, το οποίο συκοφαντεί εδώ και μέρες ότι δήθεν παρεμποδίζει καταθέσεις στεφάνων στο Πολυτεχνείο.

Με ένα συνδυασμό κόπι-πέιστ συνθημάτων του ΚΚΕ, αλλά και ισχυρή εσάνς πασοκίλας με το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε κυριολεκτικά σε πανστρατιά, ανάμεσά της και εμβληματικές μορφές του κινήματος όπως η Άντζυ Σαμίου, για να θυμίζουν τα μπλοκ τους έστω και αχνά κανονική διαδήλωση και όχι χαλαρή βόλτα με φίλους όπως τα προηγούμενα κυβερνητικά χρόνια.

Μια μερίδα διαδηλωτών προχώρησε σε αποδοκιμασίες του θλιβερού θεάματος, με τους συριζαίους όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις να χειροκροτούν ειρωνικά.

Αυτό που μας έλειψε ήταν τα γλυκά αριστερά drones πάνω από τα κεφάλια μας, τα οποία η δεξιά υπεραναπλήρωσε με βοητό ελικοπτέρων, τα οποία επίσης είχαμε δει και πέρσι.

Φυσικά, δε θα μπορούσε από το σκηνικό να λείπει και η παρουσία αστυνομικών και κλουβών των ΜΑΤ που όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν καταβάλλουν οι κυβερνήσεις δε θα πλησιάσουν καν τον όγκο των διαδηλωτών.

KKE vs ΜΑΤ

Εξαιρετικά πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε και σε άλλες πόλεις της χώρας, με τη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης να χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το στιγμιότυπο όπου φοιτητές τραγούδησαν το «Ακορντεόν» του Λοίζου μπροστά στο αμερικανικό προξενείο.

Ξεχωριστό ήταν και το σύνθημα που εμπνεύστηκαν οι διαδηλωτές στη Μυτιλήνη, παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα για το Μπελογιάννη ως εξής:

«Ο Μυρογιάννης ζει, με Πέτρουλα Λαμπράκη μας οδηγεί, προς τιμήν του 20χρονου ηλεκτρολόγου που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον αρχιχουνταίο Ντερτιλή».

Από Προπύλαια μέχρι Ρηγίλλης: Εντυπωσιακή πορεία του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 641 times, 1 visits today)