Print Friendly, PDF & Email

Αυστρία – Ο φασισμός άλλους υπηρετεί κι άλλους «δουλεύει»!

Αυστρία - Ο φασισμός άλλους υπηρετεί κι άλλους «δουλεύει»Με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ συνέπεσε κι η πρόταση για τη θέσπιση της 12ωρης εργάσιμης μέρας και 60ωρης εβδομαδιαίας εργασίας, από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας.

Η πρόταση ήταν για χρόνια διακαής πόθος της αυστριακής αστικής τάξης καθώς επίσης και των διεθνών μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς δηλώνει σε κάθε τόνο πως:

«Οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία είναι απαραίτητες για να έχουν οι εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία».

Υπενθυμίζουμε πως στην Αυστρία συγκυβερνούν δύο κόμματα:

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ÖVP, και το ακροδεξιό κόμμα, FPÖ, των «Ελεύθερων»,

αδελφάκι της Χρυσής Αυγής, που έχει και το θράσος να μιλά και για την Πρωτομαγιά.

Η επιστροφή στον εργασιακό «μεσαίωνα» και στην Αυστρία,  γίνεται με το σχέδιο νόμου που προβλέπει την αύξηση της εργάσιμης μέρας κατά 4 ώρες χωρίς φυσικά αντίστοιχη αύξηση στις απολαβές των εργαζομένων.

Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από το αυστιακό κοινοβούλιο όπου συζητιέται και ήδη συνδικάτα και εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό.

Αυστρία - Ο φασισμός άλλους υπηρετεί κι άλλους «δουλεύει»Το περασμένο Σάββατο περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βιένης αλλά και σε άλλες πόλεις εναντίον του απαάδεκτου νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Κάτσιαν, κατά την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά πως:

«Θα αντισταθούμε σε αυτό με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ωστόσο, από το ίδιο βήμα, αντί να βάλει φρένο σε κάθε απαίτηση για αύξηση του ωραρίου, άφησε ανοικτό παράθυρο να περάσει ο νόμος μέσω της διενέργεια δημοψηφίσματος.

Χαρακτηριστικό δείγμα του οπορτουνισμού που για δεκαετίες έχει διαβρώσει και τα συνδικάτα της Αυστρίας, καλλιεργώντας την ταξική συνεργασία και θέτοντας ουσιαστικά στο περιθώριο την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αποφασισμένη να προωθήσει την πολιτική της καλεί τα συδικάτα σε διάλογο με αρχική βάση το υποχρεωτικό 10ωρο όπου οι εργαζόμενοι θα επιτρέπεται να αρνηθούν τις επιπλέον 2 ώρες:

«Χωρίς να χρειάζεται κάποια δικαιολογία»…

Με δύο λόγια πρόκειται για διάλογο – απάτη γιατί κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να «διαπραγματευτεί» από θέση ισχύος με τον εργοδότη του αφού θα βρίσκεται διαρκώς υπό την απειλή των εκβιασμών και της απόλυσης εάν δεν «συμμορφωθεί».

Αυστρία - Ο φασισμός άλλους υπηρετεί κι άλλους «δουλεύει»Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας δείχνει για ακόμη μια φορά ποιους υπηρετεί ο «εθνικισμός» και τα συνθήματα του για δήθεν δυνατή κι «Ελεύθερη πατρίδα».

Τέλος, δείχνει και τον τρόπο που «αντιμετωίζει» ο καπιταλισμός και η ΕΕ το πρόβλημα της ανεργίας:

Παρά τα χαμηλά ποσοστά, που εμφανίζονται λίγο πάνω από 10% για φέτος αφού δεν προσμετρώνται οι υποαπασχολούμενοι κι όσοι εργάζονται το πολύ έως και 10 ώρες το μήνα –  και σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αυτός ο νόμος θα αυξήσει το ποστοστό της ανεργίας ίδιαιτέρως στους νέους.

Με στοιχεία από DW και Ναυτεμπορική

Ροβεσπιέρος

(Visited 480 times, 1 visits today)