Print Friendly, PDF & Email

Η Bayer προωθεί το ίδιο φάρμακο 63 φορές πιο ακριβά!

Η «ιστοριούλα» που θα σας πω αφορά ένα φάρμακο και 3 φαρμακευτικές εταιρείες, χωρίς προστατευόμενους μάρτυρες.

Η Bayer προωθεί το ίδιο φάρμακο 63 φορές πιο ακριβά
Η Bayer προωθεί το ίδιο φάρμακο 63 φορές πιο ακριβά!

Μια ιστορία που όσο κι αν φαίνεται εξωφρενική είναι, πέρα για πέρα, πραγματική.

Το 1988 στις ΗΠΑ ιδρύθηκε μια καινούργια φαρμακευτική εταιρεία.

Από αυτές, ξέρετε, που βασικός σκοπός της ύπαρξης τους είναι η υγεία των ανθρώπων, όπως κι όλων των φαρμακευτικών εταιρειών άλλωστε: Η Regeneron Pharmaceuticals, Inc.

Η καλή αυτή εταιρεία λοιπόν, εκεί κάπου γύρω στο 2000, παρασκεύασε ένα νέο φάρμακο: Tο aflibercept (anti-VEGF)

  • Το 2003, η παρασκευάστρια εταιρεία Regeneon υπέγραψε συμφωνία …αδελφοποίησης με την Γαλλική πολυεθνική Sanofi-Aventis για την ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση του aflibercept στον τομέα των ογκολογικών φαρμάκων, για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, ως ZALTRAP.

Η Bayer προωθεί το ίδιο φάρμακο 63 φορές πιο ακριβάΤο ZALTRAP εγκρίθηκε από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Αύγουστο του 2012 κι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) το 2013.

  • Το 2006 η Regeneron κι η Γερμανική πολυεθνική Bayer υπέγραψαν συμφωνία …αδελφοποίησης για την ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση του aflibercept στον τομέα των οφθαλμολογικών φαρμάκων, για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ως EYLEA.

Το EYLEA εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Νοέμβριο του 2011 και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) το 2013.[1]

Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για το ίδιο ακριβώς μόριο, για το ίδιο φάρμακο, το aflibercept, που παρασκεύαζεται από την ίδια ακριβώς εταιρεία την Regeneron και προωθείται από την Bayer στον τομέα των οφθαλμολογικών φαρμάκων

Η Bayer προωθεί το ίδιο φάρμακο 63 φορές πιο ακριβάκι από τη Sanofi-Aventis στον τομέα των ογκολογικών φαρμάκων με μόνη διαφορά τους στην συγκέντρωση της δραστικής ουσίας:

Στο EYLEA η συγκέντρωση της aflibercept είναι 40 mg/ml ενώ στο ZALTRAP είναι 25mg/ml.

Ας δούμε τώρα τις ποσότητες[2] που περιέχουν οι τρεις συσκευασίες και τις τιμές[3] πώλησής τους:

Επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιληφθούν πόσο ακριβά πωλούνται, θα κάνω μια αναγωγή για να βρούμε τελικά πόσο πωλείται το 1 γραμμάριο σε κάθε σκεύασμα.

Δεν ξέρω για εσάς αλλά στα αυτιά μου ακούγονται πάρα πολλά τα 350€, τα 675€ και τα 766,5€ που πρέπει να πληρώσει κάποιος ή να χρεωθεί ένα ασφαλιστικό ταμείο για να τα αγοράσει – ένας μισθός ολόκληρος και βάλε.

Η Bayer προωθεί το ίδιο φάρμακο 63 φορές πιο ακριβά
Η Bayer προωθεί το ίδιο φάρμακο 63 φορές πιο ακριβά!

Έτσι βρίσκουμε:

  • Στο ZALTRAP στη συσκευασία των 100mg/4ml το ένα γραμμάριο δραστικής ουσίας πωλείται στα 3.500 € (!!),
  • ενώ στη συσκευασία των 200mg/8ml το ένα γραμμάριο πωλείται ελαφρώς φθηνότερα, στα 3.375 €!!
  • Στο EYLEA (Bayer) από την άλλη το ένα γραμμάριο πωλείται στην αστρονομική τιμή των… 213.000€ (διακόσιες δεκατρείς χιλιάδες ευρώ το γραμμάριο!)

Ακούγεται εξωπραγματικό, ακούγεται εντελώς εξωφρενικό, όμως είναι η ωμή πραγματικότητα:

Το ίδιο φάρμακο, που παρασκεύαζεται από την ίδια ακριβώς εταιρεία και που πήρε έγκριση για οφθαλμολογική χρήση (EYLEA) είναι 63+ φορές (!) ακριβότερο από την τιμή του σκευάσματος που πήρε έγκριση για ογκολογική χρήση (ZALTRAP).

Mε άλλα λόγια το κόστος της μιας δόσης (!) για το σκεύασμα που προωθεί η Bayer (EYLEA), είναι 766,5 € ενώ το κόστος της μιας δόσης για το σκεύασμα που προωθεί η Sanofi-Aventis (ZALTRAP), είναι στα 12,27 € (που προφανώς κι αυτό είναι υπερκοστολογημένο).

Για αυτό λέμε ότι η πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων ήταν πάντα κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των πολυεθνικών, που έχουν στα χέρια τους το εμπόρευμα – φάρμακο, ξεκινώντας από την έρευνα και την παραγωγή και φτάνοντας μέχρι τη προώθηση και τη διακίνηση.

Κι αυτό ισχύει όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική και παντού.

Αυτοί που δωροδοκούν, είναι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, για να αυξήσουν τα κέρδη, τα μερίδιά τους στην αγορά. Τέτοια περίπτωση είναι κι η Novartis!

Θα επανέλθουμε σύντομα με μια ακόμη «ιστοριούλα»

Παρατηρήσεις:

[1]. Η υγρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς είναι μια πολύ σοβαρή χρόνια νόσος που οδηγεί σε τύφλωση. Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν περισσότερους από 50.000 ασθενείς στη χώρα μας και 245 εκατομμύρια παγκοσμίως! Έτσι για να καταλαβαίνουμε για τι μεγέθη μιλάμε.

Η Bayer προωθεί το ίδιο φάρμακο 63 φορές πιο ακριβά

[2]. Το ml = χιλιοστό του λίτρου, δηλαδή τα 1000ml = 1 λίτρο, είναι μονάδα μέτρησης όγκου.

Το mg = χιλιοστό του γραμμαρίου, δηλαδή τα 1000mg = 1 γραμμάριο, είναι μονάδα μέτρησης μάζας.

To mg/ml δείχνει τη συγκέντρωση της δραστικής ουσίας, δηλαδή το βάρος δραστικής ουσίας που περιέχεται μέσα σε διάλυμα συγκεκριμένου όγκου.

Έτσι για παράδειγμα, συγκέντρωση 40mg/ml σημαίνει πως 40 χιλιοστά του γραμμαρίου (40mg) δραστικής ουσίας περιέχονται (έχουν διαλυθεί) σε ένα χιλιοστό του λίτρου (ml).

[3]. Oι τιμές των σκευασμάτων που ανέφερα στα παραπάνω παραδείγματα είναι οι τιμές που ισχύουν στη χώρα μας, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών.

Αναφέρω τη τιμή των παραπάνω σκευασμάτων στις ΗΠΑ όπου το συγκεκριμένο φάρμακο πήρε για 1η φορά άδεια κυκλοφορίας παγκοσμίως και σαν EYLEA και σαν ZALTRAP:

  • Eylea 4 mg: 1.939,96 $
  • Zaltrap 100 mg: 1.638,99 $
  • Zaltrap 200 mg: 3.349,36 $

[4]. Το EYLEA αναγράφει στην εξωτερική συσκευασία και επάνω στο φιαλίδιο τον αριθμό 40mg/ml που δείχνει απλά τη συγκέντρωση της δραστικής ουσίας ανά ml, χωρίς να αναγράφει την πραγματική ποσότητα.

Γαληνός
Έτσι κι εγώ στους αρχικούς μου υπολογισμούς παρασύρθηκα νομίζοντας πως πρόκειται για συσκευασία του 1ml με 40mg δραστικής ουσίας κι έτσι σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου έγραφα για 5μιση φορές πιο ακριβό από το άλλο φάρμακο, που κι έτσι να ήταν, η τιμή ήταν και πάλι παράλογη.

Με τη βοήθεια όμως του Ροβεσπιέρου και μετά από αρκετό διαδικτυακό ψάξιμο διαπιστώσαμε πως η συσκευασία περιέχει μια προγεμισμένη σύριγγα των 3,6mg/0,09ml και όχι των 40mg/ml (όπως αναγράφεται στην συσκευασία) κι έτσι αντί για 40mg δραστικής περιέχει μόνο 3,6mg διαλυμένα σε 90 εκατομυριοστόλιτρα (0,09ml).

Ακόμα κι ο φαρμακευτικός οδηγός «Γαληνός» που αποτελεί έγκυρη, ενημερωμένη και πλήρη πλατφόρμα επιστημονικής πληροφόρησης για γιατρούς και φαρμακοποιούς, έχει παρασυρθεί στο ίδιο λάθος αναγράφοντας ότι στο συγκεκριμένο σκεύασμα περιέχονται 40mg/ml, κι έτσι κάνει και την λάθος αναγωγή για το κόστος ανά γραμμάριο βγάζοντάς το μόνο (!;) 14.249€.

Γαληνός
Η Bayer προωθεί το ίδιο φάρμακο 63 φορές πιο ακριβά

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από αυτή, για τη σκοπιμότητα της παραπλανητικής αναγραφής που χρησιμοποιεί η Bayer στη συσκευασία του EYLEA.

Έτσι με τους νέους υπολογισμούς φτάσαμε στην εξωφρενική τιμή το 1 χιλιοστό του γραμμαρίου (1mg) να πωλείται σχεδόν 213€ ή 213.000€ το κάθε γραμμάριο!

Ελένη Μ.

(Visited 1.327 times, 1 visits today)