Print Friendly, PDF & Email

Η Chiesi πουλά φάρμακο 778 φορές ακριβότερα του κόστους!

Μετά την περίπτωση της Regeneron και των αδελφών της (Bayer και Sanofi) που δημοσιεύσαμε χτες επανέρχομαι σήμερα με μια δεύτερη «ιστοριούλα».

ΚαφείνηΑυτή τη φορά θα σας μιλήσω για ένα φάρμακο που για χρόνια παρασκευάζαμε στο φαρμακείο του νοσοκομείου όπου εργαζόμουν με κόστος υλικών περίπου 0,3 ευρώ τα 10 ml.

Κάπου γύρω στο 1995 η Μονάδα Νεογνών του νοσοκομείου μας ζήτησε να παρασκευάσουμε διάλυμα καφεΐνης για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς άπνοιας πρόωρων νεογνών.

Η καφείνη, τότε, δεν κυκλοφορούσε από καμιά φαρμακευική εταιρεία ως έτοιμο σκεύασμα.

Προμηθευτήκαμε λοιπόν καθαρή καφεΐνη σε σκόνη και παρασκευάζαμε (κάτω από άσηπτες συνθήκες) το στείρο διάλυμα που χρησιμοποιούνταν για ενδοφλέβια έγχυση ή για χορήγηση από το στόμα, όποτε υπήρχε περαστατικό στη Μονάδα νεογνών κι ήταν αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου.

Το κόστος παρασκευής μηδαμινό. Αφού τα 250 γραμμάρια της καφεΐνης τα αγοράζαμε με σημερινές τιμές 251€. Σχεδόν 1 ευρώ για κάθε γραμμάριο καφεΐνης.

Με αυτή την ποσότητα (1 γραμμάριο καφείνης) μπορούσαμε να παρασκευάσουμε 100 αμπούλες περιεκτικότητας 10mg/ml.

Δηλαδή η κάθε αμπούλα κόστιζε ένα λεπτό του ευρώ (0,01€) ή διαφορετικά οι 10 αμπούλες είχαν κόστος 0,1 ευρώ.

Άντε για να είμαστε και πολύ …large αν συνυπολογίσουμε και το κόστος του ενέσιμου ύδατος (περί το 1 ευρώ το λίτρο) και το κόστος του Vacuum Filter/0.22µm (περί τα 10 ευρώ το τεμάχιο), το κόστος για την ποσότητα των 10ml του διαλύματος να ανέβαινε πάνω – κάτω στα 0,3 ευρώ!!!

Έλα σου όμως, που μια ιταλική φαρμακευτική εταιρεία η CHIESI σκεπτόμενη βεβαίως, πρώτα και πάνω από όλα, το καλό της ανθρωπότητας και των νεογνών ειδικά, πήρε την απόφαση να παρασκευάσει και να διαθέσει το συγκεκριμένο φάρμακο στην αγορά.

Όπως κάνουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες άλλωστε.

Η Chiesi πουλά φάρμακο 778 φορές ακριβότερα του κόστους!

Γαληνός
Το 2014 η CHIESI πήρε την αποκλειστικότητα για την παραγωγή και την εμπορία αυτού του φαρμάκου από τον τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), χρησιμοποιώντας αντί για καθαρή καφεΐνη, ένα άλας της καφεΐνης, την κιτρική καφεΐνη.[1]

Το κουτί με τις 10 αμπούλες των 20 mg έχει τρεις διαφορετικές τιμές πώλησης.

Όλες είναι στην κυριολεξία «φωτιά»: Η Νοσοκομειακή τιμή του είναι 168€, η χονδρική τιμή του είναι 193€ ενώ η λιανική τιμή του εκτοξεύεται πλέον στα 233,44 ευρώ![2]

Για να το πούμε διαφορετικά:

Από το 2014 η Chiesi παρασκευάζει και το διαθέτει στα νοσοκομεία της χώρας με τιμή 560+ (!!!) φορές (από όσο στοίχιζε η παρασκευή του σε ένα απλό και ταπεινό νοσομειακό φαρμακείο. Και στην αγορά πωλείται με τιμή λιανικής 778+ (!) φορές ακριβότερα από το κόστος.

Και μάλιστα το συγκεκριμένο φάρμακο έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως φάρμακο …«υψηλού κόστους»!!!
Στον όμορφο καπιταλιστικό κόσμο που ζούμε, το φάρμακο είναι ένα ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ με τιμή χρυσάφι και ΚΕΡΔΗ, αμύθητα κέρδη για τις πολυεθνικές.

Σε τι κόσμο ζούμε…

Είναι φανερό πως η έρευνα κι η παραγωγή φαρμάκων, η διακίνησή κι η προώθησή τους επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια των πολυεθνικών, δηλαδή η υγεία των ανθρώπων επαφίεται στην κυριολεξία στον «πατριωτισμό» και στην … «ηθική» του πολύ μεγάλου κεφαλαίου.

Η τακτική που ακολουθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι παρόμοιες με αυτή της Novartis. Δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά είναι ο κανόνας στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

Kι όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος, συνεχώς θα πέφτουν από τα σύννεφα.

Η Chiesi πουλά φάρμακο 778 φορές ακριβότερα του κόστους
Η Chiesi πουλά φάρμακο 778 φορές ακριβότερα του κόστους!

Κι αυτοί που συνειδητά προσπαθούν να κρύψουν τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τα φαινόμενα αυτά με το κυνήγι του μέγιστου κέρδους, παρουσιάζοντάς τα ως ζητήματα κυρίως ηθικής, η καταπολέμηση των οποίων δήθεν εξαρτάται από την πολιτική βούληση, το μόνο που ουσιαστικά κάνουν είναι να κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Παρατηρήσεις:

[1]. 2 mg κιτρικής καφεΐνης ισοδυναμούν με 1 mg καφεΐνης.
[2]. Η τιμή είναι εξωφρενική εκτός των παραπάνω και για έναν επιπλέον λόγο: Η καφεΐνη είναι μια ουσία γνωστή από πολύ παλιά. Έτσι, η CHIESI δεν χρειάστηκε να ξοδέψει χρήματα για έρευνα πάνω στην ουσία αυτή. Αστρονομικά τα κέρδη λοιπόν για την ιταλική πολυεθνική από το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ελένη Μ.

Δανία: Αύξηση 4.000% σε τιμή φαρμάκου!

Και για να σπάσει επιτέλους κι η αστική προπαγάνδα ότι τέτοια φαινόμενα είναι δήθεν «προνόμια» της καθυστερημένης και «τριτοκοσμικής» Ελλάδας κι αυτά δεν συμβαίνουν αλλού, αναδημοσιεύουμε άρθρο του Ριζοσπάστη με θέμα ακριβώς το ίδιο φάρμακο και για τον ίδιο θεραπευτικό σκοπό, αυτή τη φορά από την «προηγμένη» Σκανδιναβία.

Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2016, είχε τίτλο: «Δανία: Αύξηση 4.000% σε τιμή φαρμάκου!»

«Στη Δανία, η ουσία koffeincitrat (Κιτρική Καφεΐνη) παρέχεται σε νεογέννητα που έχουν γεννηθεί πρόωρα και παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Το συγκεκριμένο φάρμακο μέχρι το 2014 παρασκευαζόταν στα φαρμακεία κι η τιμή του ήταν 3 ευρώ για 5 κάψουλες των 100 ml.

Η Chiesi πουλά φάρμακο 778 φορές ακριβότερα του κόστους

Το 2014, μετά από σχετικό διαγωνισμό η αποκλειστικότητα της διάθεσης του παραπάνω φάρμακου στην επικράτεια της Δανίας, με την ονομασία «Peyona» κατοχυρώνεται σε φαρμακοβιομηχανία, την ιταλικής προέλευσης «Chiesi».

Εκμεταλλευόμενη μια διάταξη του νόμου που αφορά στη στήριξη εταιρειών που ασχολούνται με την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων υψηλού κόστους και προορίζονται για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών, η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία κατοχυρώνει το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και διάθεσης του «Peyona» στην αγορά της Δανίας για τα επόμενα 10 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2024.

Αποτέλεσμα είναι η τιμή του να αυξηθεί μέσα στα δύο χρόνια κατά 4.000%, από 20 κορώνες (3 ευρώ) για 5 κάψουλες των 100 ml, σε 800 κορώνες (110 ευρώ).

Και φυσικά δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα, καθώς υπάρχει πληθώρα προϊόντων της φαρμακοβιομηχανίας που εκτοξεύουν τα έξοδα των νοσοκομείων, τα οποία στη Δανία βρίσκονται υπό τη διαχείριση των περιφερειών.

Είναι μία από τις πολυεπίπεδες συνέπειες που έχει η επιχειρηματική δράση στην Υγεία σε όλη την ΕΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη για οργανωμένο και συλλογικό αγώνα των λαών σε κάθε χώρα, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, υψηλών προδιαγραφών, συστήματος Υγείας – Πρόνοιας».

Υ/Γ.: Η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία (Chiesi) όπως η Novartis και κάθε εταιρία που σέβεται τον εαυτό της βραβεύτηκε από ελληνικές οργανώσεις κι από την …Ιερά Αρχιεπισκοπή των Αθηνών και μάλιστα δύο φορές για τον «κοινωνικό» της ρόλο και την βοήθειά της στην εκπαδευτική διαδικασία.

Η Chiesi πουλά φάρμακο 778 φορές ακριβότερα του κόστους
Η Chiesi πουλά φάρμακο 778 φορές ακριβότερα του κόστους!

Είναι αυτό που λέμε:

Σας κλέβω ασύστολα, σας αδειάζω τα ταμεία (νόμιμα κι ηθικά) σας χαρίζω κάποια φάρμακα που μου ξεμείναν στις αποθήκες και με τα δικά σας λεφτά εξοπλίζω ένα εργαστήριο κι εσείς ως γνήσια κορόιδα με βραβεύετε και γίνομαι και πρώτος μάγκας, γλιτώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος της αντίστοιχης διαφήμισης…

Ο καπιταλισμός κι η παράνοια στο μεγαλείο του!

Ροβεσπιέρος

(Visited 786 times, 1 visits today)