Print Friendly, PDF & Email

Στην Κούβα έφτασαν 200 Κολομβιανοί για να σπουδάσουν δωρεάν ιατρική!

Η Κούβα προσφέρει 1.000 υποτροφίες για σπουδές ιατρικής στην νεολαία της Κολομβίας μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής διαδικασίας του 2016.

Με αυτό τον τρόπο  υποστηρίζει την επανένταξη στην κοινωνία των συμμετεχόντων στη μακρά εσωτερική σύγκρουση της Κολομβίας.

Στην Κούβα έφτασαν 200 Κολομβιανοί για να σπουδάσουν δωρεάν ιατρική

Οι Σπουδές θα γίνουν στην Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή (ELAM), από την οποία έχουν ήδη αποφοιτήσει, από το 1999 που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Φιντέλ,  74.000 ξένοι φοιτητές από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Μεταξύ των αποφοίτων είναι και 120 πολίτες των ΗΠΑ οι οποίοι διαφορετικά δεν θα είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν ιατρική. Οι σπουδές προσφέρονται εντελώς δωρεάν.

Ο μόνος όρος που θέτει η Κούβα είναι σαν γιατροί μετά τις σπουδές τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές της πατρίδας τους.

Το ταξίδι των νέων Κολομβιανών έγινε στις 13 Αυγούστου

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία απόφαση, αλλά έγινε για  να τιμήσει ένα πρόσωπο που συνέλαβε ένα νέο τρόπο να δει κανείς την ιατρική.

Μετέτρεψε  ένα επάγγελμα, το οποίο, όπως και άλλα  στον καπιταλισμό, θεωρείται ασφαλής δρόμος οικονομικής επιτυχίας για εκείνους που μπορούσαν να πληρώσουν ιατρικές σπουδές,  σε επάγγελμα προσφοράς, αφοσίωσης και αλληλεγγύης.

«Αυτό που κάνετε είναι η πραγματοποίηση του όνειρου του Φιντέλ Κάστρο.  Χωρίς την ιδέα του, δεν θα ήταν δυνατόν να έχουμε μια Σχολή  που έχει εκπαιδεύσει φοιτητές από χώρες του Τρίτου Κόσμου, οι οποίοι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν ιατρική εάν δεν τους δινόταν αυτή η ευκαιρία, αυτό το σχολείο, αυτή η υποτροφία που παρέχει τα πάντα δωρεάν»,

δήλωσε ο πρεσβευτής της Κούβας στην Κολομβία, José Luis Ponce, μιλώντας στους νέους και τις οικογένειές τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο El Dorado.

«Είμαστε βέβαιοι ότι εκτιμάτε την αγάπη με την οποία σας δίνουμε αυτό και πώς μοιραζόμαστε αυτό που έχουμε, και όχι αυτό που μας περισσεύει»,

δήλωσε ο Ponce την ημέρα που οι Κουβανοί εορτάζουν την 93η επέτειο  από τη γέννηση του Φιντέλ.

«Καταδικάστε με, δεν έχει σημασία: Η ιστορία θα με δικαιώσει!»

Ο διπλωμάτης είπε ότι τα επόμενα δύο χρόνια, 1.000 σπουδαστές με υποτροφίες, που θα δωρίσει η κυβέρνηση της Κούβας στον κολομβιανό λαό, θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στην Κούβα για να υποστηριχτούν στην επανένταξή τους στην κοινωνία μετά την υπογραφή το 2016 της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Αβάνα μεταξύ του Κολομβιανού κράτους και των ανταρτών FARC-EP.

Τα θύματα της σύγκρουσης, πρώην αντάρτες, οι συγγενείς των εμπλεκομένων και νέοι από τις αγροτικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την «Prensa Latina», περιλαμβάνονται στην ομάδα των 200 νέων που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στο ELAM φέτος.

Η Κούβα κρατάει την υπόσχεσή της. Πρωτοστάτησε στην επίτευξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που υπογράφηκε στην Κούβα.

Σήμερα παρόλα τα πισωγυρίσματα της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Κολομβίας, την δράση των παρακρατικών με διώξεις ακόμη και  δολοφονίες πρώην στελεχών του FARC-EP η Κούβα δείχνει την αλληλεγγύη της στον λαό της Κολομβίας.

Στην Κούβα έφτασαν 200 Κολομβιανοί για να σπουδάσουν δωρεάν ιατρική
Στην Κούβα έφτασαν 200 Κολομβιανοί για να σπουδάσουν δωρεάν ιατρική!

Προσφέρει τις υποτροφίες από το υστέρημά της και όχι από το περίσσευμα όπως τόνισε ο πρέσβης.

Για αυτό και η προσφορά της Κούβας και η διεθνής αλληλεγγύη ζεσταίνει τις καρδιές των αγωνιστών σε όλο τον κόσμο. Δίνει ελπίδα και κουράγιο να συνεχίσουν τον αγώνα.

Από άρθρο του Πάνου Αλεπλιώτη
που δημοσιεύτηκε στο Ατέχνως

(Visited 476 times, 1 visits today)