Print Friendly, PDF & Email

Η Κούβα τριπλασίασε τα δάση της ενώ η Ελλάδα φλέγεται!

Από το 1959 έως σήμερα, οι δασικές εκτάσεις της Κούβας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, σε αντίθεση με τη μαζική αποψίλωση που έχει συμβεί σε όλες τις χώρες του καπιταλιστικού κόσμου

Το νησί της επανάστασης είναι ένα σπάνιο παράδειγμα μεγάλης κλίμακας αναδάσωσης, ενώ ο υπόλοιπος (καπιταλιστικός) κόσμος κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η Κούβα τριπλασίασε τα δάση της ενώ η Ελλάδα φλέγεται
Η Κούβα τριπλασίασε τα δάση της ενώ η Ελλάδα φλέγεται!

Την στιγμή που (και) στη χώρα μας δεν έχει μείνει δάσος για δάσος, εξαιτίας της εμπρηστικής δασοκτόνας πολιτικής που εφαρμόζουν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, και που έχει οδηγήσει σε ανείπωτες φονικές καταστροφές ακόμα και στα προάστια της Αθήνας, η Κούβα –χρόνο με το χρόνο– αυξάνει σταθερά το ποσοστό των δασικών της εκτάσεων.

Είναι αποκαλυπτική η έκθεση που δημοσίευσε κουβανική εφημερίδα «Granma», το Σεπτέμβριο του 2019 και η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι περιβαλλοντικές πολιτικές του σοσιαλιστικού κράτους το πέτυχαν.

Η έκθεση αναφέρει ότι στην περίοδο από την νίκη της επανάστασης (1959) μέχρι σήμερα, οι δασικές εκτάσεις της Κούβας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, σε αντίθεση με τη μαζική αποψίλωση που έχει συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του καπιταλιστικού κόσμου.

Τα στοιχεία του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας της Κούβας, καταγράφουν μια αύξηση πάνω από 22.000 εκτάρια (220.000 στρέμματα)[1] δασικής έκτασης το 2019, αύξηση κατά 0,26%, που σημαίνει ότι δάσος καλύπτει πλέον σχεδόν το ένα τρίτο της επιφάνειας της χώρας, λίγο πάνω από το 31%.

Η Κούβα τριπλασίασε τα δάση της ενώ η Ελλάδα φλέγεται
Η Κούβα τριπλασίασε τα δάση της ενώ η Ελλάδα φλέγεται! (Το ποσοστό δασικής έκτασης στην Κούβα στο διάστημα 1959-2018)

Αυτή η εικόνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του 1959, πριν από την επανάσταση, όπου μόνο το 13% της Κούβας καλυπτόταν από δάσος.

Οι παρεμβάσεις του εργατικού κράτους για την αναδάσωση μεγάλων εκτάσεων και την ενίσχυση των υφιστάμενων δένδρων υπήρξαν καθοριστικές.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν τη φύτευση νέων δένδρων, τη στήριξη της φυσικής αναγέννησης όπου αυτή συμβαίνει και την παρακράτηση του 69% της αύξησης αποκλειστικά για λόγους διατήρησης.

Αλλες πολιτικές περιλαμβάνουν τον εμπλουτισμό των υπαρχόντων δασών που κινδυνεύουν από υποβάθμιση.

Αυτό γίνεται με μέτρα όπως το κλάδεμα των δέντρων και η αποκοπή των νεκρών ώστε να υπάρξει χώρος για νέα ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Γεωργίας της Κούβας τονίζει στην έκθεση ότι η προστασία των δασών και η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι αναγκαστικό να αποκλείουν η μία την άλλη.

Η εξόρυξη είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Κούβας καθώς η χώρα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια αύξηση των ξένων επενδύσεων, σε συνεργασία με τις εθνικοποιημένες εταιρείες εξόρυξης της Κούβας.

Η Κούβα τριπλασίασε τα δάση της ενώ η Ελλάδα φλέγεται
Αναδασωτέα έκταση μετά από εξόρυξη

Σύμφωνα με τον Κουβανικό Νόμο, οι εταιρίες εξόρυξης έχουν το δικαίωμα να καθαρίζουν τα δάση, αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένες να αναπληρώνουν τον αριθμό των δέντρων που έκοψαν και μάλιστα αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο ετών.

Ωστόσο, η Κούβα πλήττεται ακόμη από δασικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου κάθε χρόνο περίπου 30.000 στρέμματα καταστρέφονται από πυρκαγιές, το 90% των οποίων οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η ανεύθυνη γεωργία και τα ατυχήματα.

Επιπλέον 30.000 στρέμματα καθαρίζονται ετησίως για εργασίες εξόρυξης.

Ωστόσο, η Κούβα έχει μέσο όρο αναδάσωσης 160.000 στρεμμάτων ετησίως, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ τα δάση που χάνονται.

Αντίθετα με ότι συμβαίνει σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου 73 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων καταστρέφονται κάθε χρόνο.

Η Βραζιλία είναι μεταξύ των χειρότερων, μόνο μεταξύ 2017 και 2018, οι δασικές εκτάσεις μειώθηκαν κατά 7,9 εκατομμύρια στρέμματα, ως αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης από αγρό-καπιταλιστές.

Η Κούβα τριπλασίασε τα δάση της ενώ η Ελλάδα φλέγεται
Η Κούβα τριπλασίασε τα δάση της ενώ ο Αμαζόνιος καίγεται! (Το εθνικό πάρκο της Σιέρα Μαέστρα, της οροσειράς θρύλος για την κουβανική επανάσταση)

Η Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας, Irma Martinez, μιλώντας σε συνέδριο στην Ελβετία τον Ιούνιο του 2019, είχε τονίσει τα οφέλη της αναδάσωσης για την κουβανική οικονομία και δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο αν τερματιζόταν το εγκληματικό εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο νησί.

Κι αυτό για να μπορέσει η Κούβα να εισάγει πιο σύγχρονες τεχνολογίες με τις οποίες θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις αναδάσωσης.

Σημείωση:

[1].Ενα εκτάριο ισούται με 10.000 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή 10 στρέμματα.

Με πληροφορίες από Telesur

Ροβεσπιέρος

(Visited 2.480 times, 1 visits today)