Print Friendly, PDF & Email

Κουβανοί με καταλανικές σημαίες;

Ψέματα και εικόνες από διαδηλώσεις σε …άλλες χώρες επιστρατεύει η δυτική προπαγάνδα για να πλήξει το νησί της επανάστασης!

Ο «ελεύθερος» ιμπεριαλιστικός κόσμος παραδίδει για άλλη μια φορά μαθήματα.

Μόνο που δεν πρόκειται για… μαθήματα δημοκρατίας, αλλά για το βασικό μάθημα πώς να φτιάχνεις μια εικονική πραγματικότητα, για να ασκήσεις πίεση σε μια κυβέρνηση που δεν έχει την έγκριση του μεγάλου αφεντικού (ΗΠΑ).

Τα ρεπορτάζ των περισσότερων αστικών ΜΜΕ είναι πανομοιότυπα:

Κάνουν λόγο για «ιστορικές στιγμές» και μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στις ελλείψεις, ενάντια στην κυβέρνηση, το μονοκομματικό σύστημα και… τον κομμουνισμό!

Παρουσιάζουν ως «άγρια καταστολή» τη δράση των ομάδων πολιτοφυλακής του νησιού και σερβίρουν στο κοινό «δηλώσεις διαδηλωτών» προς επίρρωση των παραπάνω.

Εννοείται πως δεν υπάρχει καμία ανάλυση για τους λόγους των ελλείψεων, το εμπάργκο και άλλες τέτοιες μικρές «λεπτομέρειες».

Το βασικό είναι να φτιάξουν μια εικόνα ενάντια στην κυβέρνηση της Κούβας και την «αδυναμία» της να λύσει τα προβλήματα. Κι αυτά είναι μόνο τα ορεκτικά στο μενού της εικονικής πραγματικότητας.

Εξίσου βασική είναι η δημιουργία εντυπώσεων από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου θεωρητικά οι χρήστες παρεμβαίνουν «αδιαμεσολάβητα», διαμορφώνουν τάσεις και την κοινή γνώμη.

Εκατοντάδες bots (ψεύτικοι λογαριασμοί) ανοίχτηκαν σε μια μέρα, αναπαράγουν ο ένας τον άλλον και δίνουν μια ψεύτικη εικόνα «μαζικής κριτικής» ενάντια στην κουβανική εξουσία.

Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι να φανεί κάπως αυτή η… «μαζικότητα» στους δρόμους. Εκεί όπου σύμφωνα με τα «έγκυρα ρεπορτάζ» πολλών ΜΜΕ έχουμε «ιστορικές στιγμές» και «μαζικές διαδηλώσεις» ενάντια στην κουβανική κυβέρνηση.

Και αν δεν έχεις τέτοιες εικόνες να παρουσιάσεις, τότε απλά τις δημιουργείς, με σκηνοθεσία αλά Χόλιγουντ, ή απλά τις δανείζεσαι από άλλα ιστορικά συμφραζόμενα και τις… διασκευάζεις δημιουργικά.

Οι πιο τολμηροί νομίζουν πως έχουν το ακαταλόγιστο και κλέβουν ξεδιάντροπα εικόνες από τις διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, παρουσιάζοντας «Κουβανούς» που κρατούν καταλανικές σημαίες, με διαφορετικά χρώματα.

Κουβανοί με καταλανικές σημαίες;

Ενώ άλλοι δανείζονται εικόνες από την «αραβική άνοιξη» στην Αίγυπτο και τις προσαρμόζουν βολικά στα δεδομένα της Κούβας.

Κουβανοί με σημαίες της Αιγύπτου;

Κι όταν πρέπει να παρουσιάσουν πραγματικά πλάνα από τους… «χιλιάδες Κουβανούς» που διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης, δείχνουν απλώς μερικές δεκάδες ανθρώπους που «τραγουδάνε για την ελευθερία», ενάντια στον «κομμουνιστή δικτάτορα».

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η σημείωση πως «το καθεστώς μπλοκάρει το ίντερνετ» στους αντιφρονούντες.

Δυστυχώς, τα αντίστοιχα προφίλ δε μας λένε τίποτα για τους λόγους που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν μόνο όσα λένε οι αυτοεξόριστοι Κουβανοί στο Μαϊάμι και ποτέ την πλευρά των Κουβανών που ζουν στο νησί.

Ούτε μας εξηγούν πως συνδυάζει ο «ελεύθερος δυτικός κόσμος» τις αρχές του με το εξοντωτικό εμπάργκο, τον απάνθρωπο οικονομικό αποκλεισμό που βιώνει το νησί της επανάστασης επί δεκαετίες και τα τρομερά επιτεύγματα που έχει στο ενεργητικό του, υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμα και στο κομμάτι της πανδημίας και των εμβολίων.

Αυτά, βλέπετε, δεν έχουν θέση στην εικονική πραγματικότητα που θέλουν να παρουσιάσουν…

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 818 times, 1 visits today)