Print Friendly, PDF & Email

Δίνουν και τον τελευταίο κόκκο άμμου στους επιχειρηματίες!

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση παραδίδει παραλίες και αιγιαλό στα μονοπώλια

Οι σχετικές ρυθμίσεις, που δημοσιεύτηκαν χτες στον Τύπο, παραπέμπουν σε μια εκτεταμένη εμπορευματοποίηση παραλιών και αιγιαλού

Δίνουν και τον τελευταίο κόκκο άμμου στους επιχειρηματίες

«Δώρο» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ τις παραλίες και τον αιγιαλό της χώρας, με ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα!

Η κατάργηση του όποιου – ελάχιστου – περιορισμού υπήρχε στις παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας και η εκτεταμένη επιχειρηματική εκμετάλλευσή τους είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ:

«Οι ρυθμίσεις είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της.

Μάλιστα, περιλαμβάνει και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα συμπεριληφθούν στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, καθώς συνεκτιμώνται πολιτικά και οι αντιδράσεις που πιθανότατα θα συναντήσουν».

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν:

Καταργείται η ρύθμιση, με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα. Επανέρχεται αντ’ αυτού η ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.

Ο -εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα- παλαιός αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.

Δίνουν και τον τελευταίο κόκκο άμμου στους επιχειρηματίες
Δίνουν και τον τελευταίο κόκκο άμμου στους επιχειρηματίες!

Ως προς το μίσθωμα για την απλή χρήση ενός αιγιαλού, προτείνεται να υπολογίζεται όχι η αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου ακινήτου, αλλά του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου.

Η ρύθμιση αυτή είναι δεδομένο ότι θα μειώσει τα μισθώματα, άρα τα έσοδα του Δημοσίου.

Στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο.

Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

Σήμερα, η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (όχθης, πυθμένα κ.λπ.) απαγορεύεται, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος.

Με νέα ρύθμιση, το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και σε περιπτώσεις

«Aσφάλειας βιομηχανικών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων»,

μια επιδεχόμενη πολλές ερμηνείες αναφορά.

Καταργείται ρύθμιση, με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης ενός αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του.

Παρατείνεται αυτοδικαίως η χρήση αιγιαλού, όταν αφορά έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, όσο χρόνο υφίσταται το σχετικό δικαίωμα.

Δίνουν και τον τελευταίο κόκκο άμμου στους επιχειρηματίες! – «Διορθώσεις» στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ…

Τα πεπραγμένα των συριζαίων σε δάση, παραλίες κι αυθαίρετα

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πατά πάνω σε νόμο (4607/2019) της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και ψήφισε στη Βουλή, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ.

Με εκείνον το νόμο (είχε καταψηφίσει το ΚΚΕ) ο οποίος είχε χαρακτηριστεί «περιβαλλοντικό έγκλημα» από οργανώσεις και φορείς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

Δεν θίγονται τα δικαιώματα που απέκτησαν οι όμιλοι στον «παλαιό αιγιαλό», δηλαδή στις εκτάσεις που δημιουργήθηκαν με επιχωματώσεις της θάλασσας κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

Δόθηκε η δυνατότητα (άρθρο 31) απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας κ.τ.λ.

«Στους ΟΤΑ α’ βαθμού και στις δημοτικές τους επιχειρήσεις», για «απλή χρήση»,

ακόμη και σε περιοχές «Natura»!

Οι ΟΤΑ α’ βαθμού μπορούν με τη σειρά τους να πουλήσουν τη χρήση του παραχωρηθέντος αιγιαλού, παραλίας κλπ. σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση.

«Σε περίπτωση που ο παραχωρησιούχος είναι ΟΤΑ α’ βαθμού, είναι, κατ’ εξαίρεση, δυνατή η περαιτέρω παραχώρηση προς τρίτους, με αντάλλαγμα»,

αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη.

Επιτράπηκαν πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που κατονομάζονται συγκεκριμένα.

Δίνουν και τον τελευταίο κόκκο άμμου στους επιχειρηματίες

Μεταξύ αυτών, προβλέπονται:

Υποδομές για την εκτέλεση «συγκοινωνιών κάθε μορφής», εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κάθε συνοδό έργο για την παραγωγή και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Γίνεται ειδική αναφορά και στην παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας, βραχονησίδων και για οτιδήποτε άλλο «εξυπηρετεί τη διείσδυση των ΑΠΕ».

Επιτράπηκαν έργα σε αιγιαλό και παραλία που έχουν χαρακτηριστεί «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» ή για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και στον:

«Συνεχόμενο ή παρακείμενο θαλάσσιο χώρο».

Χώροι δηλαδή «φιλέτα» για αναπτυξιακά έργα του κεφαλαίου.

Επιτράπηκε το ξεπούλημα στους επιχειρηματικούς ομίλους:

«Της χρήσης νησίδων, βραχονησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων καθώς και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας»,

ευαίσθητων οικοσυστημάτων, για πλήθος έργων όπως τουριστικά, ενεργειακά, υδατοκαλλιέργειες.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 359 times, 1 visits today)