Print Friendly, PDF & Email

Διπλασιάστηκαν οι δούλοι παγκοσμίως – Ξεπέρασαν τα 40 εκατ.

Από 21 εκατ. το 2012 – Το αληθινό πρόσωπο του καπιταλισμού
Έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Μέρα Κατάργησης της Δουλείας (2 Δεκέμβρη)
Το 10% των παιδιών όλου του κόσμου εξαναγκάζονται να δουλέψουν

Η δουλεία δεν είναι απλώς ένα ιστορικό λείψανο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization – ILO) περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας.

Διπλασιάστηκαν οι δούλοι παγκοσμίως - Ξεπέρασαν τα 40 εκατ.Παρόλο που η σύγχρονη δουλεία δεν καθορίζεται νομικά (αφού θεωρείται τυπικά παράνομη), χρησιμοποιείται ως ομπρέλα που καλύπτει πρακτικές όπως:

  • Η καταναγκαστική εργασία,
  • η δέσμευση λόγω χρεών,
  • ο καταναγκαστικός γάμος
  • και η εμπορία ανθρώπων.

Ουσιαστικά, αναφέρεται σε καταστάσεις εκμετάλλευσης, όπου ένα άτομο δεν μπορεί να την αρνηθεί ή να ξεφύγει εξαιτίας απειλών, ωμής βίας, εξαναγκασμού, εξαπάτησης ή ακόμα και κατάχρησης εξουσίας.

Επιπλέον, πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά υπόκεινται σε παιδική εργασία, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% των παιδιών όλου του κόσμου.

Γεγονότα και αριθμοί:

Υπολογίζεται ότι 40,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας, εκ των οποίων τα 24,9 εκ. χρησιμοποιούνται σε καταναγκαστική εργασία και τα 15,4 εκατομμύρια σε καταναγκαστικό γόμο ή σε πορνεία.

  • Για κάθε 1.000 ανθρώπους στον κόσμο, υπάρχουν 5.4 θύματα σύγχρονης δουλείας!
  • Το 25% των δούλων είναι παιδιά!
Διπλασιάστηκαν οι δούλοι παγκοσμίως - Ξεπέρασαν τα 40 εκατ.
Γυναίκα από το Μαρόκο παγιδευμένη σε καταναγκαστική εργασία: «Κάθε φορά που η κυρία του σπιτιού φεύγει, με κλειδώνει για ώρες στην βεράντα, αφήνοντάς με με ένα μπουκαλάκι νερό»

Από τα 24,9 εκατομμύρια άτομα που είναι παγιδευμένα σε καταναγκαστική εργασία:

  • Τα 16 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης στον ιδιωτικό τομέα, όπως οικιακές εργασίες, κατασκευές ή στην γεωργία.
  • 4,8 εκατομμύρια άτομα είναι θύματα καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης
  • και 4 εκατομμύρια άτομα πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας που επιβάλλονται από κρατικές αρχές διαφόρων χωρών.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι τα μεγαλύτερα θύματα από την καταναγκαστική εργασία:

Συγκεκριμένα αντιπροσωπεύουν το 99% των θυμάτων στη βιομηχανία της πορνείας (εμπορικού σεξ) και το 58% σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Διπλασιάστηκαν οι δούλοι παγκοσμίως: Από 21 εκ. το 2012 ξεπέρασαν τα 40 εκ.

Διπλασιάστηκαν οι δούλοι παγκοσμίως - Ξεπέρασαν τα 40 εκατ.
21 εκατομμύρια άνθρωποι θύματα δουλείας – Στοιχεία του ΟΗΕ για το 2012

Η ILO υιοθέτησε ένα νέο νομικά δεσμευτικό πρωτόκολλο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών για την εξάλειψη της δουλείας (καταναγκαστική εργασία την αναφέρει), η οποία τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο χρόνια (Νοέμβριος 2016), χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η έκθεση κλείνει με την αναφορά της λεγόμενης εκστρατείας των 50 για την Ελευθερία η οποία έχει στόχο να πείσει τουλάχιστον 50 χώρες να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο για την Καταναγκαστική Εργασία  μέχρι το τέλος του 2018.

Αυτό που δεν αναφέρει η έκθεση είναι η συγκριτική μελέτη με την αντίστοιχη για το 2012.

Η δουλεία σε μια σειρά από χώρες – μερικές από τις οποίες καμαρώνουν για την οικονομική τους ανάπτυξη – όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί αλλά εντείνεται.

Διπλασιάστηκαν οι δούλοι παγκοσμίως - Ξεπέρασαν τα 40 εκατ.Απόδειξη είναι ότι με βάση τα στοιχεία για το 2012 ο αριθμός των δούλων από τα 21 εκ. που ήταν παγκοσμίως, σχεδόν έχουν διπλασιαστεί μέσα σε 5 μόλις χρόνια.

Κι αυτό δεν ισχύει μονάχα για κάποιες χώρες της Αφρικής ή της Ασίας, αλλά το φαινόμενο παίρνει δραματικές διαστάσεις και στον δυτικό «πολιτισμένο» κόσμο και μάλιστα κι εντός της ΕΕ!

Κι όσο περνά ο καιρός και οι αντιθέσεις θα οξύνονται τέτοια οπισθοδρομικά φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και οι απολογητές του καπιταλισμού θα πέφτουν ξανά και ξανά από τα σύννεφα…

Άλλωστε μία από τις εικόνες (αριστερά από παζάρι δουλεμπόρων στη Λιβύη), που είδαν το φως της δημοσιότητας, λίγο μετά την επέμβαση των Νατοϊκών και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς «εκδημοκρατισμού» από τις ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Πηγή: ΟΗΕ

Μετάφραση – Σχολιασμός: Ροβεσπιέρος

(Visited 687 times, 1 visits today)