Print Friendly, PDF & Email

Έφτασε νέα φουρνιά αμερικανικών δυνάμεων στο Στεφανoβίκειο!

«Καλώς τα αμερικανάκια τα ζουμπουρλούδικα»

Κατέπλευσε στο λιμάνι του Βόλου το απόγευμα της Παρασκευής 25 Οκτώβρη, το πλοίο των Αμερικανών που φέρνει τη νέα φουρνιά δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στο Στεφανοβίκειο και συγκεκριμένα ελικόπτερα και εξοπλισμό για την 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, συν όσα διεκπεραιωθούν προς άλλα σημεία, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Έφτασε νέα φουρνιά αμερικανικών δυνάμεων στο Στεφανoβίκειο
Έφτασε νέα φουρνιά αμερικανικών δυνάμεων στο Στεφανoβίκειο!

Από σήμερα το πρωί άρχισε η εκφόρτωση του στρατιωτικού υλικού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τόσο στο λιμάνι, όσο και καθ΄όλη την διαδρομή στον αυτοκινητόδρομο Βόλου – Βελεστίνου και μέχρι το Στεφανοβίκειο.

Πρόκειται για το πλοίο «Endurance», του αμερικανικού ομίλου «ARC Group», που προηγουμένως, στις 15 Οκτώβρη, έδεσε στο λιμάνι Zeebrugge του Βελγίου, ξεφορτώνοντας εκεί – σύμφωνα με όσα στοιχεία έχει αποδεσμεύσει η ίδια η πλοιοκτήτρια εταιρεία – 1.600 «μονάδες» στρατιωτικού υλικού, ελικόπτερα και άλλο φορτίο.

Η 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ ξεκίνησε ήδη τη μεταφορά από τη Γερμανία στις αεροπορικές εγκαταστάσεις του Στεφανοβικείου, ελικοπτέρων, χειριστών, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το αμερικανικό πλοίο μεταφέρει επιθετικά ελικόπτερα Apache, μεταφορικά Chinook αλλά και BlackHawk πολλαπλών ρόλων.

Παράλληλα αναμένεται να εκσυγκρονισθούν, καθώς και να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους Αμερικανούς στρατιωτικούς, τόσο στο Στεφανοβίκειο όσο και στον Βόλο, στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», όπου εδρεύει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί έρχονται στην περιοχή του Βόλου για τρίτη συνεχή χρονιά και θα παραμείνουν για περισσότερους από οκτώ μήνες.

Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγεται Ελλάδα

Προς το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να φθάσουν στον Βόλο και οι ειδικές δυνάμεις της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού.

Όλα τα παραπάνω, καθώς έχει ξεκινήσει η 5η περιοδική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των Αμερικανών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της περιλάλητης επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που με πρόσχημα τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία, έκτοτε συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Επιχείρηση στην οποία πλέον η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο, έχοντας άλλωστε λάβει και το χρίσμα από τους Αμερικανούς ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως «κράτος ανάσχεσης» της επιρροής Ρώσων και Κινέζων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό σχεδιασμό, ένα πρώτο τμήμα των εν λόγω δυνάμεων έχει ήδη ξεφορτωθεί στο λιμάνι του Vlissingen της Ολλανδίας, και διεκπεραιώνεται προς Πολωνία.

Το άλλο, αυτό που αφορά άμεσα την Ελλάδα, είναι η 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) των ΗΠΑ, που με έδρα το Fort Stewart της Τζόρτζια, εισέρχεται στην Ευρώπη από δύο πύλες: Από το λιμάνι Zeebrugge του Βελγίου, αλλά και το λιμάνι του Βόλου.

Σημειωτέον, οι Αμερικανοί έχουν σε μόνιμη βάση τη 12η ΤΑΞΑΣ τους στην Ευρώπη, με έδρα της διοίκησης στη Γερμανία, και κάθε χρόνο μπάζουν άλλη μια τέτοια ΤΑΞΑΣ, τμήματα της οποίας τα διασπείρουν, με πρόσχημα συνεκπαιδεύσεις ή ό,τι άλλο, σε στρατηγικά σημεία στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρυσι το φθινόπωρο, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχαν στείλει δύναμη τάγματος της 4ης ΤΑΞΑΣ (περίπου 40 ελικόπτερα, κυρίως επιθετικά και κάποια μεταγωγικά, και 300 άτομα προσωπικό, χειριστές, τεχνικοί, διαβιβαστές κ.ά.) στο Στεφανοβίκειο, όπου φέτος και μέχρι τουλάχιστον την άνοιξη του 2020, ένα ολόκληρο 9μηνο, στέλνουν ανάλογη δύναμη της 3ης ΤΑΞΑΣ.

Έφτασε νέα φουρνιά αμερικανικών δυνάμεων στο Στεφανoβίκειο

Ο Βόλος, όπως προηγουμένως και η Αλεξανδρούπολη, αξιοποιείται τώρα, μαζί με το βελγικό λιμάνι του Zeebrugge, και ως κόμβος διεκπεραίωσης των αμερικανικών δυνάμεων προς άλλες τοποθεσίες, αφού, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός των επιτελείων τους, οι δυνάμεις που θα ξεφορτωθούν στα δύο αυτά λιμάνια θα διεκπεραιωθούν:

«Σε καθορισμένες τοποθεσίες στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στη Λετονία, στην Πολωνία και τη Ρουμανία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: 902.gr

(Visited 316 times, 1 visits today)