Print Friendly, PDF & Email

Σε εξέλιξη ο διήμερος αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης (vid)

Με επιτυχία ξεκίνησε ο διήμερος αποκλεισμός του Πολυτεχνείου από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους εργαζόμενους του ΕΜΠ

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν μαχητικά, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, που εντείνει τους φραγμούς στις σπουδές και κλιμακώνει την καταστολή.

Σε εξέλιξη ο διήμερος αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης
Σε εξέλιξη ο διήμερος αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης

Από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι και φοιτητές βρίσκονται στην πύλη της Πολυτεχνειούπολης, περιφρουρώντας την κινητοποίηση, ενώ στο πλευρό τους βρίσκεται και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Επιστολή του Πρύτανη του ΕΜΠ για την «ανάκληση» της κινητοποίησης

Στο μεταξύ, με αφορμή το διήμερο αποκλεισμό, ο Πρύτανης απεύθυνε επιστολή προς τους συλλόγους εργαζομένων και φοιτητών, καλώντας τους να σταθούν «στο ύψος των περιστάσεων» και να ανακαλέσουν την κινητοποίηση, επικαλούμενος μια σειρά από κινδύνους και αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του Ιδρύματος και στους εργαζόμενους και φοιτητές.

Σχολιάζοντας το γεγονός, η ΟΔΠΤΕ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Η υποκρισία περισσεύει σε ένα κείμενο που αναφέρει μια σειρά από κινδύνους και αρνητικές συνέπειες που θα έχει η εν λόγω κινητοποίηση στη λειτουργία του Ιδρύματος και στους εργαζόμενους και φοιτητές:

Ο κίνδυνος διασποράς του ιού που θα αυξηθεί λόγω της κινητοποίησης, όταν έχουμε αποδείξει ότι σε κάθε κινητοποίηση τηρούμε ευλαβικά αποστάσεις και μέτρα προστασίας.

Την ίδια στιγμή τα επιστημονικά πρωτόκολλα έχουν γίνει λάστιχο στους χώρους εργασίας μας, κρούσματα αποκρύπτονται, ιχνηλατήσεις και απολυμάνσεις γίνονται μετά από πιέσεις, τα μέτρα προστασίας που απαιτούν οι εργαζόμενοι εδώ και μήνες (όπως πχ τεστ για όλους) δεν συγκίνησαν μέχρι τώρα τον κύριο Πρύτανη.

Οι συγκρούσεις που θα προκύψουν λόγω της «αυτεπάγγελτης επιβολής αστυνομικών μέτρων».

Προεξοφλεί λοιπόν ο κύριος Πρύτανης ότι θα υπάρξει κατασταλτική επέμβαση της αστυνομίας, ότι αυτή θα είναι αυτεπάγγελτη (χωρίς δική του ευθύνη και παρέμβαση) και ότι αυτή θα οδηγήσει σε σύγκρουση…

Πρόκειται για ευθεία απειλή κατά των εργαζομένων και φοιτητών, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες κυβερνητικές πρακτικές ενάντια σε οποιαδήποτε φωνή που διαμαρτύρεται και αντιδρά στην πολιτική που τσακίζει δικαιώματα.

Ζήλεψε την τακτική της κυβέρνησης που ενώ νομοθετεί ασταμάτητα σαρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις (θεσμοθετώντας μέτρα που καμιά σχέση δεν έχουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας), απαιτεί ταυτόχρονα να μείνουμε βουβοί και σε κατ’ οίκον περιορισμό…

Οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει η κινητοποίηση αυτή στη διεξαγωγή των εξετάσεων και στην εκπόνηση πειραματικών διπλωματικών εργασιών!

Ο κύριος Πρύτανης κάνει ότι δεν βλέπει ότι εδώ και ένα χρόνο οι φοιτητές απουσιάζουν από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια με υπαιτιότητα του Υπουργείου και δική του…

Αντί να έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η διδασκαλία, οι εξετάσεις και η έρευνα να γίνονται με φυσική παρουσία (όπως ζητούσαν οι φοιτητές από την άνοιξη – περισσότερους χώρους διδασκαλίας και διδάσκοντες, μικρότερο αριθμό φοιτητών ανά τμήμα), βρίσκουν ξαφνικά τον «ένοχο» στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων…

Το αποκορύφωμα είναι ότι χαρακτηρίζει την απόφαση, που έχει προκύψει από συντεταγμένα συλλογικά όργανα και διαδικασίες, ως:

«μονομερή ενέργεια που αντιβαίνει σε νόμους και κανόνες»!!!

Τέτοιος σεβασμός στις διαδικασίες των συλλόγων εργαζομένων και φοιτητών. Τέτοια δημοκρατική ευαισθησία και αντίληψη έχει ο κύριος Πρύτανης που απαιτεί οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων να παίρνουν έγκριση από τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Επισημαίνουμε λοιπόν στον κύριο Πρύτανη ότι η διαταραχή στη λειτουργία του Ιδρύματος οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική και στην ευθυγράμμιση και της δικής του διοίκησης με αυτήν. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στη συγκεκριμένη συγκυρία αλλά διαχρονικά. Άλλωστε την κατακλείδα της επιστολής του θα τη ζήλευε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης.

Τον ενημερώνουμε ότι ακριβώς επειδή στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, η αντίδραση στο νομοσχέδιο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι επιβεβλημένη.

Δική μας επιδίωξη είναι η υπεράσπιση ενός πανεπιστημίου προσανατολισμένου στις ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων και όχι έρμαιου των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, γιατί αυτά θα προστατεύει και η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο ζωντανό, ανοιχτό, με φοιτητές και εργαζόμενους παρόντες και όχι για ένα έρημο ίδρυμα-φρούριο με συστήματα και δυνάμεις ασφαλείας που δεν θα μας αφήνουν να αρθρώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης».

Σε εξέλιξη ο διήμερος αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης (vid)

Πηγή: 902.gr

(Visited 149 times, 1 visits today)