Print Friendly, PDF & Email

Φωτογραφικές και rapid διαδικασίες για 10 εκ. τεστ με 40 εκ. ευρώ μέχρι το Σάββατο

Παραμονές της εθνικής επετείου και μέσα στη νύχτα προχώρησε η κυβέρνηση στην προκήρυξη «διαγωνισμού» για την προμήθεια των ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self testing που ανακοίνωσε μετά βαΐων και κλάδων την περασμένη Παρασκευή διά του εκπροσώπου της, Ακη Σκέρτσου, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ρόλο …υπουργείου Υγείας.

Φωτογραφικές και rapid διαδικασίες για 10 εκ. τεστ με 40 εκ. ευρώ μέχρι το Σάββατο

Με διαθέσιμη δαπάνη 40 εκατ. ευρώ για 10 εκατ. τεστ, και μόλις δύο ημέρες διορία για την υποβολή προτάσεων και απαίτηση παράδοσης εντός 7 ημερών, η κυβέρνηση «φωτογραφίζει» τους τελικούς αποδέκτες της πρόσκλησης, σε μία διαδικασία που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά, τόσο κατά την προκήρυξη, όσο και στην φάση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.

Διαβάζοντας κάποιος την προκήρυξη του διαγωνισμού που εκδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά προσφορές

«Με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής»

για την προμήθεια 10.000.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing, σε μία διαδικασία όπου η διορία υποβολής προσφορών λήγει μόλις τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, και ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών την επόμενη το πρωί.

Εάν κανείς εξαιρέσει τη χτεσινή αργία, τότε οι ενδιαφερόμενοι έχουν μόλις δύο ημέρες στη διάθεσή τους για την υποβολή προτάσεων.

Στην προκήρυξη αναφέρεται πως η υποχρέωση παράδοσης της ποσότητας των 10 εκατομμυρίων τεστ προβλέπεται εντός 7 ημερών, με τις προϋποθέσεις να καθίστανται προφανώς απαγορευτικές για πολλούς υποψηφίους, αφήνοντας ελάχιστους –αν όχι πολύ συγκεκριμένους διεκδικητές– εντός «διαγωνισμού».

Φωτογραφικές και rapid διαδικασίες για 10 εκ. τεστ με 40 εκ. ευρώ μέχρι το Σάββατο
Φωτογραφικές και rapid διαδικασίες για 10 εκ. τεστ με 40 εκ. ευρώ μέχρι το Σάββατο

Ακόμα πιο «φωτογραφικό» είναι το σημείο των τεχνικών προδιαγραφών όπου αναφέρεται ότι:

«Για το προς προμήθεια είδος απαιτείται να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ’ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ».

Η προκήρυξη για την τόσο σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία συμπληρώνεται από την «Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης» που δημοσιεύτηκε επίσης μέσα στη νύχτα στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Προμηθεύς), με την οποία ανακοινώνεται πως εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ύψους 40.000.000 ευρώ για την πληρωμή των 10.000.000 τεστ, γεγονός που σημαίνει πως κάθε self test εκτιμάται στην τιμή των 4 ευρώ.

ΚΚΕ: Σοβαρά ερωτηματικά από το διαγωνισμό για την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δεν άφησε σχολίαστες τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ και την πανδημία:

«Με την ίδια ταχύτητα που προκηρύσσει διαγωνισμό express για την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ –διαγωνισμό για τον οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά– η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία.

ΚΚΕ: Για την αύξηση των κρουσμάτων φταίει η κυβερνητική ανευθυνότητα και οι παλινωδίες!

Αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και κινητές Μονάδες Υγείας για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν το αποτέλεσμα, αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα μ’ αυτό, πετάει ξανά το μπαλάκι στο λαό και στην «ατομική του ευθύνη».

Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη».

Πηγές: 902.gr και ThePressProject

(Visited 252 times, 1 visits today)