Print Friendly, PDF & Email

Φυλακές – εργοστάσια ετοιμάζει η ΝΔ!

Για σωφρονιστικά ιδρύματα με «παραγωγικές μονάδες» διάθεσης προϊόντων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μίλησε στην Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ε. Οικονόμου

Φυλακές που θα λειτουργούν ως εργοστάσια και φυλακισμένους που θα εργάζονται στην γραμμή παραγωγής για ιδιώτες φαίνεται πως οραματίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Φυλακές – εργοστάσια ετοιμάζει η ΝΔ

Τέτοια μέτρα περιλαμβάνονται στο σχέδιο της για ένα νέο σωφρονιστικό σύστημα που παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην επιτροπή ο Ελευθέριος Οικονόμου, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για το σωφρονιστικό σύστημα, στις κυβερνητικές προτεραιότητες βρίσκεται η… αξιοποίηση  των κρατουμένων ως εργατικό δυναμικό και για ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ε.Οικονόμου:

«Εξετάζεται για πρώτη φορά η δημιουργία παραγωγικών εργαστηρίων, κυρίως στα αγροτικά καταστήματα κράτησης, με διάθεση των παραγόμενων προϊόντων για κάλυψη αναγκών όμορων ή άλλων καταστημάτων κράτησης και ιδιωτικών επιχειρήσεων, με στόχο την ανάπτυξη της εργασίας και της εξειδίκευσης των κρατουμένων για προετοιμασία της κοινωνικής τους επανένταξης».

Επίσης σε άλλο σημείο της ομιλίας του ενέπλεξε και την κοινοτική χρηματοδότηση σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση.

Όπως είπε:

«Στον τομέα της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, επανεξετάζεται δημιουργία βιομηχανικής φυλακής, στα πρότυπα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με συγχρηματοδότηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και ΣΔΙΤ, ώστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να αξιοποιηθούν τα τεχνικά κυρίως επαγγελματικά προσόντα των κρατουμένων πριν από την αποφυλάκισή τους

και να εργάζονται με κανονικό ημερομίσθιο και ασφάλιση υπό την επίβλεψη ειδικών, κυρίως τεχνικών, μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων κλπ., με παραγωγική διαδικασία που θα καλύπτει ανάγκες των καταστημάτων κράτησης ή βιοτεχνικών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, κατόπιν σχετικών συμβάσεων».

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την ανάγκη κοινωνικής (άρα και εργασιακής) επανένταξης των κρατουμένων. Μόνο που οι κρατικές δομές, όπως για παράδειγμα ο ΟΑΕΔ δεν… αναφέρθηκε καν στην τοποθέτηση του υφυπουργού.

Οι προβλέψεις αυτές φαίνεται να  εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για το σωφρονιστικό σύστημα που θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά στα οποία οφείλονται τα δομικά του προβλήματα:

Δηλαδή την έλλειψη κονδυλίων, την υποστελέχωση που οδηγούν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Φυλακές – εργοστάσια ετοιμάζει η ΝΔ
Φυλακές – εργοστάσια ετοιμάζει η ΝΔ

Είναι χαρακτηριστικό – όπως ειπώθηκε στην επιτροπή – ότι το κόστος ενός κρατούμενου στην Ελλάδα είναι 28 ευρώ ημερησίως έναντι 100 ευρώ ή παραπάνω που είναι το κόστος στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται τις… επιπτώσεις των επιλογών της.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Ε.Οικονόμου στοχεύει την ενίσχυση των μηχανισμών επέμβασης σε περίπτωση «κρίσεων» στις φυλακές.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός θα προωθηθεί η ενίσχυση ειδικών ομάδων κατασταλτικών δυνάμεων.

Επισήμανε πως:

«Σήμερα που μιλάμε, παρ’ όλη την επί χάρτου σύσταση των ομάδων αυτών, σε όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα κράτησης, μόνο στον Κορυδαλλό εκπαιδεύτηκε και συστάθηκε επί της ουσίας, φέροντας τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, επιχειρώντας πολλές φορές στο εσωτερικό των φυλακών, με πλήρη λειτουργική επάρκεια.

Η εν λόγω ομάδα του Κορυδαλλού αποτελείται από 21 άτομα, προερχόμενα από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, εξειδικευμένα στελέχη στον τρόπο και τη μεθοδολογία, με εκπαίδευση στα πρότυπα των ειδικών ομάδων της ελληνικής αστυνομίας και σε επιχειρησιακά πεδία, όπως:

Αυτοάμυνα, οπλοτεχνική, συνοδεία κρατουμένων υψηλής επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα τα μέλη της να έχουν εμπειρία και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών…

Επίσης, είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας, όπως κράνη, προσωπίδες, θώρακες, κλομπς, μάσκες, φίλτρα χημικών αερίων, ασπίδες, γάντια προστασίας και τα λοιπά.

Με γνώμονα την επιτυχία της ομάδας στον Κορυδαλλό, καθίσταται επιτακτική η επιτάχυνση όλων των ενεργειών για επικαιροποίηση της διαταγής προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, ώστε να ολοκληρωθεί από όλες τις φρουρές η φάση της εκπαίδευσης των νεοσύστατων αυτών ομάδων.

Μελετάται η τοποθέτηση συσκευών jammer απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Φυλακές – εργοστάσια ετοιμάζει η ΝΔ

Μελετάται η δημιουργία πειθαρχικών τμημάτων σε κλειστά καταστήματα κράτησης και πειθαρχικής φυλακής στο άμεσο μέλλον.

Σχεδιάζεται η λειτουργία ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σε συνεργασία με την συναρμόδια υπηρεσία για την εποπτεία εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας των καταστημάτων κράτησης, καθώς και η αξιοποίηση των δεδομένων, ώστε να συνταχθούν εγκύκλιοι σχετικές με τα μέτρα ασφαλείας των καταστημάτων κράτησης».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Πηγή: Ημεροδρόμος

(Visited 207 times, 1 visits today)