Print Friendly, PDF & Email

Φυλάκισαν 15χρονη αφροαμερικανή μαθήτρια επειδή δεν έκανε τις εργασίες της! (vid)

Διαμαρτυρίες στο Ντιτρόιτ μετά την απίστευτη δικαστική απόφαση

Η κράτηση ενός 15χρονου κοριτσιού, που «παραβίασε» τους όρους αποφυλάκισής της επειδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν ολοκλήρωσε τις εξ αποστάσως σχολικές της εργασίες προκάλεσε νέο κύμα διαμαρτυριών στο Ντιτρόιτ…

Σύμφωνα με όσα αναφέρει έκθεση της «ProPublica», το κορίτσι (που για ευνόητους λόγους αναφέρεται ως Γκρέις) στάλθηκε σε φυλακή ανηλίκων στο Όκλαντ από μία δικαστή, η οποία έκρινε ότι η 15χρονη «έσπασε» τους όρους «καλής διαγωγής» επειδή δεν ολοκλήρωσε τις εξ αποστάσεως σχολικές της εργασίες.

H Γκρέις, η οποία είναι αφροαμερικανή και πάσχει από σύνδρομο διάσπασης προσοχής (ΔΕΠΗ), βρίσκεται στη φυλακή από τα μέσα Μαΐου.

Φυλάκισαν 15χρονη αφροαμερικανή μαθήτρια επειδή δεν έκανε τις εργασίες της

Η παράλογη απόφαση, έρχεται να κουμπώσει με τα συνεχιζόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας ενάντια σε αφροαμερικανούς, όπως η δολοφονία του George Floyd, προκάλεσε νέο ξέσπασμα οργής.

Έτσι την περασμένη Πέμπτη μαθητές, δάσκαλοι, γονείς και κάτοικοι της περιοχής οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από το σχολείο του κοριτσιού αλλά και έξω από το δικαστήριο στο Μίσιγκαν, κρατώντας πλακάτ του κινήματος «Black Lives Matter» που ανέγραφαν συνθήματα οπως:

«Δεν έκανα ούτε εγώ τις εργασίες μου, ελευθερώστε την Grace».

Το κορίτσι, που στο παρελθόν αντιμετώπιζε κατηγορίες επίθεσης και κλοπής κινητού ενός συμμαθητή της, είχε αποφυλακιστεί υπό όρους στα μέσα του Απρίλη.

Η ολοκλήρωση των σχολικών της εργασιών είχε χαρακτηριστεί ως προαπαιτούμενο για την «απελευθέρωσή» της.

Ωστόσοη, η Γκρέις γρήγορα καταβλήθηκε από την διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αφού το σχολείο της έκλεισε λόγω της πανδημίας.

«Ποιος μπορεί να θεωρείται καλός μαθητής σε τέτοιες στιγμές;»,

αναρωτήθηκε ο Ricky Watson Jr, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Νεανικής Δικαιοσύνης.

«Εκτός αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, δεν καταλαβαίνω γιατί να στείλετε ένα παιδί σε κρατητήριο ανηλίκων και να το απομακρύνετε από την οικογένειά του με όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε αυτή την εποχή»,

συνέχισε ο ίδιος.

Ελευθερώστε την Γκρέις
Φυλάκισαν 15χρονη αφροαμερικανή μαθήτρια επειδή δεν έκανε τις εργασίες της!

Η μητέρα του κοριτσιού που εργάζεται εξ αποστάσεως (τηλεργασία), δήλωσε πως η κόρη της δεν μπορούσε να λάβει ούτε το συνηθισμένο Σχέδιο Ατομικής Εκπαίδευσης που της παρείχε υποστήριξη για τη ΔΕΠΥ της.

Στα μέσα Μαΐου, η δικαστής Mary Ellen Brennan βρήκε τη Grace:

«Ένοχη για την αποτυχία υποταγής σε οποιαδήποτε σχολική εργασία και να σηκωθεί για το σχολείο».

ενώ καθώς ανακοίνωνε την απόφασή της η δικαστής είπε:

«Δεν έχει εκπληρώσει την προσδοκία όσον αφορά τις σχολικές επιδόσεις. Της είχα πει ότι πατούσε σε «λεπτό πάγο» και τόνισα ότι επρόκειτο να τηρήσω κατά γράμμα, τους όρους της διαδικασίας».

Μέχρι τώρα η δικαστής αρνηθηκε να σχολιάσει δημόσια την απόφαση, ενώ και οι προσπάθειες επικοινωνίας με του Reuters με την Εισαγγελία απέβησαν άκαρπες.

Φυλάκισαν 15χρονη αφροαμερικανή μαθήτρια επειδή δεν έκανε τις εργασίες της
«Δεν έκανα ούτε εγώ τις εργασίες μου, ελευθερώστε την Grace»

Ορισμένοι ειδικοί καθώς και η μητέρα της Grace υποστήριξαν ότι η υπόθεση αντικατοπτρίζει μια συστημική φυλετική προκατάληψη στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ο Jason Smith, οποίος εργάζεται σε ΜΚΟ που σχετίζεται με τη δικαιοσύνη ανηλίκων στο Μίτσιγκαν, δήλωσε στην «ProPublica»:

«Είναι σαφές ότι σε γενικές γραμμές τα μαύρα παιδιά εμπλέκονται δυσανάλογα περισσότερο με το δικαστικό σύστημα. Είναι πιο πιθανό να συλληφθούν, λιγότερο πιθανό να τους προσφερθεί κάποια άλλη εναλλακτική, πιο πιθανό να απομακρυνθούν από το σπίτι και να βρεθούν σε καταστάσεις περιορισμού».

Μια μητέρα, η Sheri Crawley, είπε στο τοπικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό WDIV:

«Αν η Γκρέις ήταν ένα 15χρονο λευκό κορίτσι, δεν θα βρισκόταν σήμερα σε φυλακή ανηλίκων».

Οι μαθητές που παρακολούθησαν τη διαμαρτυρία την Πέμπτη επεσήμαναν ότι πολλοί μαθητές έχουν μείνει πίσω στις εργασίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της δυσκολίας προσαρμογής στην δαδικτυακή μάθηση.

«Κανείς δεν είχε κίνητρο να κάνει τίποτα επειδή οι δάσκαλοι δεν διδάσκονταν και ήμασταν όλοι online. Γνωρίζω τόσα πολλά άτομα που δεν έκαναν την εργασία τους»,

δήλωσε στο Reuters, ο 18χρονος Prudence Canter, συμμαθητής της Γκρέις.

Σταματήστε τη διαδρομή Σχολείο-φυλακή
Σταματήστε τη διαδρομή «Σχολείο – Φυλακή»

Πρέπει να σημειωθεί πως η φυλάκιση της 15χρονης ήρθε σε μια στιγμή που ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν είχε ενθαρρύνει τα δικαστήρια να στέλνουν τα παιδιά στα σπίτια τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας.

«Το κράτος έδωσε σαφείς οδηγίες ότι τα παιδιά, και όλοι οι άνθρωποι, που δεν συνιστούν τρομερή απειλή, έπρεπε να κπαραμείνουν εκτός κράτησης»,

δήλωσε στη «ProPublica» η Kristen Staley, συνδιευθύντρια του Μεσοδυτικού Κέντρου Υποστήριξης Ανηλίκων.

Δικηγόροι στο Μίσιγκαν και σε άλλες περιοχές ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν καμιά άλλη παρόμοια υπόθεση που να συνεπάγεται την κράτηση ενός παιδιού επειδή δεν πληρούσε «ακαδημαϊκές» απαιτήσεις, καθώς τα σχολεία έκλεισαν για να αποτρέψουν την εξάπλωση του Covid-19.

Μετά την κατακραυγή το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας του Μίσιγκαν αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα επανεξετάσει την υπόθεση της Γκρέις:

«Το Διοικητικό Γραφείο του Πολιτειακού Δικαστηρίου συνεργάζεται με το Δικαστήριο του Όκλαντ για να εξετάσει τις διαδικασίες σε αυτήν την υπόθεση»,

ανέφερε σε δήλωσή του ο John Nevin, υπεύθυνος του γραφείου τύπου του δικαστηρίου.

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ όπως το μετέδωσε το κανάλι WDIV του Ντιτρόιτ..

Φυλάκισαν 15χρονη αφροαμερικανή μαθήτρια επειδή δεν έκανε τις εργασίες της! (vid)

Με πληροφορίες από «ProPublica»

Ροβεσπιέρος

(Visited 318 times, 1 visits today)