Print Friendly, PDF & Email

Φυλάκισαν εκπαιδευτικούς επειδή κατείχαν βιβλία φιλικά προς τη Βόρεια Κορέα!

Δημοσίευμα της Νοτιοκορεάτικης εφημερίδας Korea JoongAng Daily αναφέρει ότι την περασμένη Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας καταδίκασε σε φυλάκιση τέσσερις εκπαιδευτικούς (!) για παραβίαση του νόμου περί «Εθνικής Ασφάλειας» επειδή έκαναν το …έγκλημα να έχουν στην κατοχή τους βιβλία φιλικά προς την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Γιατί δεν πάτε στη Βόρεια Κορέα; – 6 λόγοι που θα θέλατε να γίνουμε ΛΔΚ

Πιο συγκεκριμένα:

«Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι δάσκαλοι στην πόλη Incheon και μέλη της Κορεατικής Ένωσης Εκπαιδευτικών (KTU), κρίθηκαν ένοχοι για την κατοχή διάφορων απαγορευμένων βιβλίων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων της «Ιστορίας της Κορέας» και μια συνοπτική έκδοση της αυτοβιογραφίας του Kim Il Sung, «Αναμνήσεις: Με τον αιώνα», και για διακίνηση παρόμοιων εντύπων σε μια ομάδα μελέτης».

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά βιβλία (όπως και δεκάδες άλλα) έχουν ταξινομηθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας ως:

«Παράνομα υλικά που παραβιάζουν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας».

Το άρθρο 7 του εξαιρετικά «δημοκρατικού» αυτού νόμου προβλέπει ποινές για:

«Κάθε πρόσωπο που κατασκευάζει, εισάγει, αναπαράγει, κατέχει, μεταφέρει, διανέμει, πωλεί ή αποκτά οποιαδήποτε έγγραφα, σχέδια ή άλλα υλικά έκφρασης»,

που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους και τη «δημοκρατική θεμελιώδη τάξη του».

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε στους 4 κατηγορούμενους φυλάκιση ενός χρόνου και επιπλέον δύο χρόνια με αναστολή, διατηρώντας την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου από τον Ιανουάριο του 2016.

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και η 60χρονη Park, η οποία παλιότερα κατείχε ηγετική θέση στο ΔΣ της ΝοτιοΚορεατικής Ένωσης Εκπαιδευτικών KTU,

Φυλάκισαν εκπαιδευτικούς επειδή κατείχαν βιβλία φιλικά προς τη Βόρεια Κορέα
Φυλάκισαν εκπαιδευτικούς επειδή κατείχαν βιβλία φιλικά προς τη Βόρεια Κορέα!

Υπενθυμίζουμε πως τον Φεβρουάριο του 2013, η Park μαζί με άλλους 3 εκπαιδευτικούς κατηγορήθηκαν για τη συγκρότηση ομάδας με το όνομα «Κίνημα Εκπαίδευσης Νέων», το οποίο οι εισαγγελείς θεωρούσαν πως ήταν μια «ανατρεπτική οργάνωση» που δημιουργήθηκε για να «υπονομεύσει» την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η συγκεκριμένη ομάδα, η οποία σημειωτέον τελούσε υπό την αιγίδα της KTU, προσπάθησε να:

«Ενθαρρύνει νέους φοιτητές των οποίων οι αξίες δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί με λανθασμένη ιδεολογία που προάγει το αντιαμερικανικό συναίσθημα και την κατάργηση του νόμου για την εθνική ασφάλεια».

Το 2015, ένα περιφερειακό δικαστήριο έκρινε ότι οι δάσκαλοι είχαν παραβιάσει τον νόμο για την εθνική ασφάλεια με την κατοχή παράνομων εντύπων με περιεχόμενο «απαράδεκτο για έναν πολίτη της Νότιας Κορέας» που «επαινούσε τυφλά» τους ηγέτες της ΛΔ της Κορέας και την πολιτική τους ιδεολογία του Τζούξε (Ιδεολογία της Εθνικής Αυτάρκειας).

Το δικαστήριο, ωστόσο, είχε απορρίψει την κατηγορία ότι η «οργάνωση» (η ομάδα μελέτης δηλαδή) που είχαν δημιούργησαν ήταν παράνομη, επικαλούμενο την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επίσης αποφάσισε το «ξήλωμα» από την εκπαίδευση και των τεσσάρων κατηγορουμένων στερώντας τους μάλιστα και την ιδιότητα του εκπαιδευτικού.

Φυλάκισαν εκπαιδευτικούς επειδή κατείχαν βιβλία φιλικά προς τη Βόρεια Κορέα
Από παλιότερη διαμαρτυρία της KTU

Η KTU, η οποία είχε στηρίξει τους κατηγορούμενους σε όλη τη διάρκεια της απαράδεκτης δίωξής τους, τόνισε ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων στηρίχτηκαν σε μια αντίφαση του συστήματος, αφού:

«Στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί εύκολα να ψάξει και να αποκτήσει πρόσβαση σε βόρειο κορεάτικα βίντεο και περιεχόμενο».

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης και μια άλλη διάσταση της δίκης.

Εδώ και χρόνια υπάρχει μια έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τον Νόμο για την Εθνική Ασφάλεια και η εκάστοτε κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα διαρκές δίλημμα για την εξεύρεση μιας δήθεν «ισορροπίας» μεταξύ «δημοκρατικών δικαιωμάτων» και «εθνικής ασφάλειας».

Επιπλέον Ομάδες από υποστηρικτές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ν. Κορέα αλλά και στο εξωτερικό υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός, ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ από το 1948 (!), περιορίζει την ελευθερία του λόγου και κατηγορούν όλες τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας γιατί τον χρησιμοποιούν κατά καιρούς για να σιωπήσουν αντιπολιτευτικές φωνές και όσους έχουν ενστάσεις εναντίον τους.

Φυλάκισαν εκπαιδευτικούς επειδή κατείχαν βιβλία φιλικά προς τη Βόρεια Κορέα
Φυλάκισαν εκπαιδευτικούς επειδή κατείχαν βιβλία φιλικά προς τη Βόρεια Κορέα

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του νόμου, οι περισσότεροι με συντηρητικές απόψεις, δηλώνουν ότι ο νόμος είναι απαραίτητος ώστε να εμποδιστούν οι υποτιθέμενοι βορειοκορεάτες «σαμποτέρ» να ανατρέψουν το «φιλελεύθερο» και «δημοκρατικό» σύστημα της Σεούλ.

Υ/Γ.: Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι αυτή η είδηση θα τύχει ανάλογης υποδοχής από τα αστικά μέσα… (δεξιάς ή και αριστερής απόχρωσης), όπου σε κάθε ευκαιρία τρέχουν να μας «ενημερώσουν» για τις εξελίξεις σε οτιδήποτε αφορά το «αντιδημοκρατικό και αυταρχικό καθεστώς» της Πιονγιανγκ.

Μπορούμε όμως να φανταστούμε τι εκτόξευαν σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας, λάμβανε μια αντίστοιχη απόφαση!

Με πληροφορίες από Korea JoongAng Daily,
Μας το κοινοποίησε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φιλίας ΛΔ της Κορέας

Ροβεσπιέρος

(Visited 350 times, 1 visits today)