Print Friendly, PDF & Email

Γερμανία: Στήνουν ανδριάντα στον Γκορμπατσώφ!

Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς, λέει η γνωστή ρήση, την οποία όμως διαψεύδει μερικώς το γερμανικό αστικό κράτος, που κάθε άλλο παρά αχάριστο εμφανίζεται προς τον άνθρωπο που συνέβαλε όσο λίγοι στην ισχυροποίησή του τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από μια σειρά διακρίσεις και τιμές που έχει επιδαψιλεύσει στον τελευταίο ηγέτη της ΕΣΣΔ, η Γερμανία είναι και η μοναδική χώρα στην οποία μπορεί να βρει κανείς γλυπτό αφιερωμένο στο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

Γερμανία: Στήνουν ανδριάντα στον Γκορμπατσώφ
Γερμανία: Στήνουν ανδριάντα στον Γκορμπατσώφ!

Και πιο συγκεκριμένα στην έδρα του υπερσυντηρητικού εκδοτικού ομίλου «Axel Springer» (όπου ανήκει και η διαβόητη «Bild»), στις εγκαταστάσεις της οποίας μπορεί κανείς να θαυμάσει προτομή του «Γκόρμπι».

Πλέον όμως η χώρα θα γίνει και η πρώτη στον κόσμο που φιλοξενεί μνημείο του Γκορμπατσώφ σε δημόσιο χώρο, συγκεκριμένα στην «Πλατεία Γερμανικής Ενότητας» στο κέντρο της πόλης Ντέσαου στο κρατίδιο της Σαξονίας – Άνχαλτ (άλλο τμήμα της ΓΛΔ).

Η ιδέα ανήκει στον πρώην δήμαρχο της πόλης Χανς Γκέοργκ Όττο, που την εμπνεύστηκε μεταξύ τυρού και αχλαδιού με δυο επιχειρηματίες της πόλης, τον Καρλ – Χάιντς Χάιζε και τον Ντέτλεφ Βέντσελ.

Το γεγονός πως ο Γκορμπατσώφ δεν είχε πατήσει το πόδι του στην περιοχή, είναι μικρή λεπτομέρεια.

Σημασία έχει ότι χάρη στη δράση του, επιταχύνθηκε και διευκολύνθηκε αποφασιστικά η «γερμανική επανένωση», δηλαδή η προσάρτηση της ΓΛΔ στην ΟΔΓ και η λεηλασία του πλούτου που με κόπο είχε δημιουργήσει ο ανατολικογερμανικός λαός.

Η ημερομηνία και ο τόπος των αποκαλυπτηρίων δεν είναι καθόλου τυχαίος φυσικά, αφού προβλέπεται να γίνει στις 3 Οκτώβρη, όταν και συμπληρώνονται τα 30 χρόνια από τη «Γερμανική Επανένωση», η οποία σε όλη θα εορταζόταν με φανφάρα αντίστοιχη, αν όχι μεγαλύτερη με την περσινή επέτειο της πτώσης του Τείχους, αν δεν ερχόταν η πανδημία να ανατρέψει τους σχεδιασμούς.

Ενδεικτικά είναι και τα λόγια του πρώην δημάρχου, πως:

«Χωρίς αυτόν δε θα υπήρχε η Ειρηνική Επανάσταση και ως εκ τούτου η γερμανική ενοποίηση».

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση, η οποία κοστολογείται στα 50.000 δολάρια, τα οποία πάντως οι τοπικοί άρχοντες δεν τόλμησαν να χρηματοδοτήσουν από πόρους των δημοτών, προτιμώντας το άνοιγμα ενός λογαριασμού δωρεών.

Η αντικομμουνιστική υστερία για το τείχος του Βερολίνου (Μέρος Β')

Τον «τουλάχιστον φυσικού μεγέθους» ανδριάντα, ανέλαβε να φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Μπερντ Γκέμπελ, ο οποίος κατά μία ειρωνεία της ιστορίας είναι δημιουργός δύο ακόμα γλυπτών στο Ντέσαου, του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του διασημότερου τέκνου της πόλης, του επί χρόνια συνεργάτη του μεγάλου ποιητή, συνθέτη Κουρτ Βάιλ.

Οι οποίοι έχουν τόση σχέση με το Γκόρμπι, όση ο τελευταίος με τον κομμουνισμό.

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 538 times, 1 visits today)