Print Friendly, PDF & Email

Γιατί δυσαρεστήθηκαν ορισμένοι με τον πρωτοποριακό ξενώνα αστέγων του Δήμου Πατρέων;

Πολύς ντόρος έγινε τις τελευταίες ημέρες στην Πάτρα με αφορμή τη λειτουργία Ξενώνα Αστέγων.

Τον πρώτο ξενώνα αστέγων έφτιαξε ο Πελετίδης στην Πάτρα

Κάποιοι δεν άντεξαν την προβολή που έγινε από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και τις θετικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα γι’ αυτό και έσπευσαν να απαξιώσουν αυτό το εγχείρημα ώστε να σταματήσουν να δίδονται τα εύσημα στη δημοτική αρχή Πελετίδη.

Έτσι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι δημοτικοί παράγοντες από την αντιπολίτευση, κομματικά στελέχη (π.χ. από τη Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ) και δημοσιογράφοι, μετείχαν ποικιλοτρόπως στην κατασυκοφάντηση της δημοτικής αρχής, επειδή δημιούργησε μία εξαιρετική δομή, η οποία αφορά ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα!

Αρχικά, για τον πρωτοποριακό ξενώνα της Πάτρας μίλησε η οργάνωση «Κιβωτός Αστέγων» η οποία έχει ιδία αντίληψη τι ακριβώς ισχύει με τους ξενώνες αστέγων σε όλη την Ελλάδα γι’ αυτό και δημόσια εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στη δημοτική αρχή.

Ακολούθως υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα από αθηναϊκά site ενώ αυτό που θορύβησε περισσότερο τους καλοθελητές εκ Πατρών ήταν το προχτεσινό άρθρο της γνωστής δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα, στην εφημερίδα «Τα Νέα» με τίτλο:

«Υποκλίνομαι, σύντροφε Πελετίδη».

«Chapeau» σύντροφε Πελετίδη
Γιατί δυσαρεστήθηκαν ορισμένοι με τον πρωτοποριακό ξενώνα αστέγων του Δήμου Πατρέων;

Με αφορμή, λοιπόν, το άρθρο της Ακρίτα, σηκώθηκε κουρνιαχτός καθώς εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια από τους ορκισμένους εχθρούς του Πελετίδη, επειδή μια γνωστή δημοσιογράφος τόλμησε – παρότι δεν ανήκει πολιτικά στο ΚΚΕ – να εκθειάσει το έργο του δημάρχου Πατρέων.

«Ατόπημα κάνατε κυρία Ακρίτα»,

σχολίαζαν.

«Είναι ψέματα ότι είναι ο πρώτος ξενώνας στην Ελλάδα, υπάρχουν ήδη σε πολλούς άλλους δήμους που προηγήθηκαν της Πάτρας, ο Πελετίδης έρχεται τελευταίος και καταιδρωμένος»,

είπαν.

Ακόμη, τόνιζαν πως:

«Ο ξενώνας στήθηκε χάρη στην παραχώρηση της πολυκατοικίας στο δήμο από την Ι.Μ. Ομπλού που έχει στην ιδιοκτησία της το κτίριο».

Η αλήθεια όλων αυτών των κατηγοριών, απέχει όσο η Γη από το φεγγάρι!

Καταρχάς, οφείλουν να γνωρίζουν ότι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 συμμετείχαν αρχικά δεκάδες δήμοι μόνο που, τελικά, ελάχιστοι κατάφεραν να είναι δικαιούχοι.

Οι προδιαγραφές που έβαζε το πρόγραμμα ήταν αξεπέραστες γι αυτό και οι περισσότεροι εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

Όσοι δε πληρούσαν τις προϋποθέσεις (μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού) αποποιήθηκαν της ευθύνης να λειτουργεί ο ξενώνας από το δήμο τους.

Έτσι, παρέδωσαν τη λειτουργία τους σε ΜΚΟ, σε ΚΟΙΝΣΕΠ ή ιδιωτικές εταιρείες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι διαδικασίες απλουστεύονται και εκδίδονται σχετικά γρήγορα οι άδειες λειτουργίας.

«Το πάρκο ανήκει στο λαό» - Αθώοι Πελετίδης και Κορδάς

Αντιθέτως, ο δήμος Πατρέων, που ήθελε να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη λειτουργίας ξενώνα αστέγων, αποκλείοντας ΜΚΟ κλπ. προχώρησε σε διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού, μίσθωσε την πολυκατοικία (δεν του παραχωρήθηκε δωρεάν, όπως ψευδώς αναφέρουν) έκανε αγορές ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ο ξενώνας του, χωρητικότητας 100 φιλοξενούμενων, θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση 365 μέρες το χρόνο.

Επίσης, το λάθος που κάνουν οι καλοθελητές είναι ότι συγχέουν τα υπνωτήρια αστέγων με τους ξενώνες αστέγων.

Τα υπνωτήρια έχουν ωράριο λειτουργίας από τις το 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί. Τέτοια λειτουργούν στους περισσότερους δήμους, οι οποίοι χρησιμοποιούν αίθουσες (π.χ. ΚΑΠΗ) και σε αυτά αναφέρονται όταν λένε πως λειτουργούν ξενώνες σε μια σειρά δήμων.

Αντίστοιχα, για να λειτουργήσει ξενώνας, προϋπόθεση είναι να υπάρχει πιστοποίηση για Ανοικτό Κέντρο Ημέρας.

Ο Δήμος Πατρέων, λοιπόν, αφού ξεπέρασε νομικά εμπόδια και γραφειοκρατία έστησε μια δομή που αποτελεί πανελλαδικά το μοναδικό ξενώνα τέτοιας δυναμικότητας που λειτουργεί χωρίς τη μεσολάβηση ΜΚΟ ή ιδιωτών.

«Και γιατί να μην δώσει σε Μ.Κ.Ο. τη λειτουργία του ξενώνα;»

θα ρωτήσει κάποιος.

Την απάντηση δίνει η οργάνωση «Κιβωτός Αγάπης» που στην συγχαρητήρια επιστολή της για τον ξενώνα της Πάτρας, λέει:

«Επιτέλους, ένας ξενώνας για εμάς, χωρίς ΜΚΟ που ροκανίζουν τα λεφτά των προγραμμάτων και δεν περισσεύει τίποτε για τους άστεγους»!

Γιατί δυσαρεστήθηκαν ορισμένοι με τον πρωτοποριακό ξενώνα αστέγων του Δήμου Πατρέων; (εικ)

Ακολουθούν εικόνες από την πολυκατοικία που έγινε ξενώνας αστέγων του δήμου και άποψη από τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου.

Από τη σελίδα στο facebook του «Ρεπόρτερ»

(Visited 638 times, 1 visits today)