Συγκρότημα μίλησε ενάντια στη γενοκτονία & του ακύρωσαν τη βίζα!

Οι Bob Vylan προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στη Μ. Βρετανία, μετά από σύνθημα κατά του IDF στο μουσικό φεστιβάλ του Glastonbury

Μέχρι πριν λίγο καιρό, το πανκ-ραπ ντουέτο από το Ίπσουιτς Bob Vylan[1] ήταν σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, παρ’ ότι είχαν άλμπουμ στο top 20 του Ηνωμένου Βασιλείου και είχαν τιμηθεί με το βραβείο άλμπουμ της χρονιάς από το βρετανικό ροκ περιοδικό Kerrang. Πλέον, όμως, έγιναν πρωτοσέλιδο όταν ο τραγουδιστής Bobby Vylan ηγήθηκε του κοινού στο φεστιβάλ Glastonbury με το σύνθημα «Θάνατος, θάνατος στο IDF» (Ο ισραηλινός στρατός κατοχής).

Το σύνθημα όπως ήταν αναμενόμενο καταδικάστηκε από τα δυτικά μέσα και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αρκετά παπαγαλάκια του συστήματος να τους χαρακτηρίσουν με τη γνωστή πλέον ταμπέλα του “αντισημίτη”.

Το γεγονός σχολιάστηκε και από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δήλωσε ότι το σύνθημα ήταν «αποτρόπαιο» και ότι δεν θα πρέπει να δίνεται βήμα σε γκρουπ που «προκαλούν ή απειλούν με βία».

Η κατακραυγή εντάθηκε καθώς πολλοί ερμήνευσαν το σύνθημα ως κάλεσμα για το θάνατο Ισραηλινών.

Βέβαια ο ίδιος ο τραγουδιστής σε ανάρτησή του στο Instagram μετά από λίγες ημέρες διευκρίνισε πως δεν είναι υπέρ του θανάτου Εβραίων, Αράβων ή οποιασδήποτε άλλης εθνοτικής ομάδας, αλλά τάσσεται εναντίον της «βίαιης πολεμικής μηχανής» που προκαλεί το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων και έχει καταστρέψει το 90% των υποδομών της Γάζας.

Ωστόσο, η αστυνομία ξεκίνησε ποινική έρευνα για το αν τα σχόλιά του συνιστούν ποινικό αδίκημα.

Αντίκτυπος και στις ΗΠΑ

Η μπάντα σκόπευε να πραγματοποιήσει περιοδεία στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, όμως πριν λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Christopher Landau, ανακοίνωσε ότι οι βίζες τους ανακλήθηκαν.

Ο Landau έγραψε στο X:

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε τις βίζες λόγω της εμπρηστικής τους ρητορικής στο Glastonbury. Ξένοι που εξυμνούν τη βία και το μίσος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ».

Όμως τί παραγματικά είπε ο τραγουδιστής και ξεσήκωσε τόσες αντιδράσεις;

Συγκρότημα μίλησε ενάντια στη γενοκτονία & του ακύρωσαν τη βίζα!

Κατά την διάρκειας της παρουσίας του συγκροτήματος στη σκηνή, κι ενώ εκείνη την ημέρα ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίων αμάχων που περίμεναν για φαγητό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 άτομα, ο τραγουδιστής δήλωσε:

«Βλέπουμε ότι στον κόσμο γίνονται πάρα πολύ άσχημα πράγματα, στα οποία οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συνένοχοι. Συνεργοί στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία που συμβαίνει ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης. Βλέπουμε ότι σημέρα είναι εδώ και το BBC. Μην ανησυχείτε! Δεν θα πούμε κάτι το τρελό! Αυτά τα τρελά τα αφήνουμε για αυτούς!» (Μη γνωρίζοντας βέβαια ότι το BBC είχε ήδη διακόψει την απευθείας μετάδοση του Φεστιβάλ για ευνόητους λόγους).

Και συνέχισε :

«Δυστυχώς έχουμε δει μια παράξενη αντίδραση ενάντια σε όσους έχουν υψώσει φωνή και δηλώσει υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό, αν και οποιοσδήποτε διαθέτει μια πυξίδα ηθικής, μπορεί να καταλάβει ότι αυτό που συμβαίνει στην Γάζα είναι μια τραγωδία. Κοιτάξτε, εμείς δεν είμαστε φιλειρηνικοί πανκς εδώ, είμαστε πανκς της βίας, γιατί μερικές φορές για να περάσεις το μήνυμά χρειαζεται βία, επειδή δυστυχώς μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν καμιά άλλη γλώσσα πέρα από αυτή».

Και αφιέρωσε το επόμενο τραγούδι:

«Σε όλα τα συγκροτήματα που από τις δικές τους πλατφόρμες στηρίζουν τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και καταγγέλλουν την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ με τη συνέργεια ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και των περισσότερων χωρών της Δύσης. Γιατί πρέπει να ελπίζουμε ότι θα ζήσουμε εκείνη την ημέρα όπου η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί από την τυρανία και την καταπίεση της κυβέρνησης του Ισραήλ».

και ολοκληρώνοντας άρχσε να φωνάζει και επανέλαβε πολλές φορές με τον κόσμο το σύνθημα:

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και
«Θάνατος στον IDF»

Ποιοι είναι οι Bob Vylan;

Το ντουέτο αποτελείται από τον τραγουδιστή Bobby Vylan (κατά κόσμον Pascal Robinson-Foster) και τον ντράμερ Bobbie Vylan, του οποίου το πραγματικό όνομα παραμένει άγνωστο. Ξεκίνησαν το 2020 και δημιουργούν πολιτικοποιημένη μουσική με επιρροές από πανκ, grime, ρέγκε και indie.

Στους στίχους τους δεν διστάζουν να προκαλούν: «Πετάξε το άγαλμα του Τσώρτσιλ στο ποτάμι και δείτε το αν επιπλέει… Αφήστε τον να πάει να πνιγεί»… ενώ σε άλλους στίχους αναφέρουν «Σκουπίζομαι με τη σημαία του Αγίου Γεωργίου».

Η υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή υπόθεση είναι στην ταυτότητά τους. Ο Robinson-Foster πήγε στην πρώτη του διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης σε ηλικία 15 ετών και έχει κατηγορήσει άλλες «αριστερές» μπάντες για σιωπή.

Το Glastonbury αρχικά προοριζόταν ως επιστέγασμα της επιτυχίας τους. Πλήθος θεατών από τους 250.000 που συμμετείχαν σήκωσαν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ πίσω από τη σκηνή εμφανίζονταν μηνύματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Ο ΟΗΕ το λέει γενοκτονία. Το BBC το λέει “σύγκρουση”».

Συγκρότημα μίλησε ενάντια στη γενοκτονία & του ακύρωσαν τη βίζα
Συγκρότημα μίλησε ενάντια στη γενοκτονία & του ακύρωσαν τη βίζα!

Ελευθερία λόγου ή υποκίνηση βίας;

Οι απόψεις στην Αγγλία διίστανται: Κάποιοι θεωρούν τη στάση των Bob Vylan υποκίνηση μίσους, ενώ άλλοι ως έγκυρη πολιτική διαμαρτυρία ενάντια στην εγκληματική πολιτική του Ισραηλ στη Γάζα.

Άλλοι καλλιτέχνες, όπως οι Αυστραλοί Amyl and the Sniffers, που επίσης συμμετείχαν στοο φεστιβάλ, δήλωσαν ότι:

«Πολλοί στο φεστιβάλ μιλούσαν για την Παλαιστίνη, όχι μόνο ο Bob Vylan ή οι Kneecap».

Ο αρθρογράφος της Guardian Owen Jones σχολίασε:

«Πόσο ηθικά χαμένη είναι μια κοινωνία που εξοργίζεται από ένα σύνθημα κατά ενός γενοκτονικού στρατού, αλλά αδιαφορεί για τους αμάχους που σκοτώνονται από αυτόν;».

Ο ίδιος ο Pascal-Robinson υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του:

«Δεν είμαστε η ιστορία – είμαστε η απόσπαση της προσοχής. Μιλάνε για εμάς για να μη μιλήσουν για τα εγκλήματά τους».

Σημείωση:

[1]. Το όνομα “Bob Vylan” είναι ένα λογοπαίγνιο που συνδυάζει το Bob Dylan, τον διάσημο Αμερικανό τραγουδοποιό με σαφές πολιτικό και αντιπολεμικό στίγμα, και τη λέξη “villain” (κακός), αλλά που προφέρεται το ίδιο, και αναπαριστά το πώς η κοινωνία βλέπει όσους σηκώνουν φωνή ή πάνε κόντρα στο σύστημα – ως “κακούς” ή ως “απειλή”.

Το όνομα σηματοδοτεί ένα καλλιτέχνη (ή συγκρότημα) που δεν φοβάται να πει τα πράγματα ωμά, ασκώντας πολιτική και κοινωνική κριτική και υποδηλώνει αντίσταση και πρόκληση.

Ροβεσπιέρος