Print Friendly, PDF & Email

Η Ελλάδα έγινε επισήμως η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ

«Χαράς Ευαγγέλια» για τους απανταχού συριζαίους αφού τον όνειρό τους έγινε επιτέλους πραγματικότητα

Τη δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, ανακοίνωσε (!!) ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ.

Οι ανακοινώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, φέρνουν στην επιφάνεια άλλη μια πτυχή των συμφωνιών που κλείστηκαν στο Λευκό Οίκο.

η Ελλάδα έγινε κι επισήμως η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ

Όπως ο ελληνικός λαός έμαθε από τον Ντ. Τράμπ για την συμφωνία της ανακατασκευής των F-16, έτσι μαθαίνει και από τον Τζ. Πάιατ ότι μετά τη Σούδα θα δημιουργηθεί και 2η βάση των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο Τζ. Πάιατ, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του 7oυ συνεδρίου «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum», στο πλωτό Μουσείο «Hellas Liberty», στον Πειραιά, έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τόσο για εμπορικούς, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο. […] America is back. Οι σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται. Πρόκειται για σχέσεις δυνατές και με βάθος χρόνου…».

Το σχέδιο των Αμερικανών, είναι η μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε βάση στρατιωτικών ελικοπτέρων. Στόχος τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να λειτουργεί όπως αυτή της Σούδας στην Κρήτη, σε συμπληρωματικό ρόλο για τον έλεγχο του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και γενικότερα της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

η Ελλάδα έγινε επισήμως η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ
Η Ελλάδα έγινε επισήμως η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ!

Η Αλεξανδρούπολη έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ ως προσωρινή βάση για τη μεταφορά στρατευμάτων, οχημάτων και ελικοπτέρων.

Με δεδομένη την «υποταγή» της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως και των προκατόχων της, στις δεσμεύσεις και στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον «ξεφουρνίζει» σιγά – σιγά τον κατάλογο των απαιτήσεων της.

Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί των Αμερικανών, τέθηκαν επί τάπητος και στην συνάντηση του Τσίπρα – Τράμπ στην Ουάσιγκτον και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε μια πρώτη συμφωνία, για την παραχώρηση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Μπορεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να επιδιώκει να «κρύψει κάτω από το χαλί» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στις ΗΠΑ για να συνεχίσει να πουλάει «αριστεροσύνη», αλλά ο Αμερικάνος πρέσβης δεν έχει τέτοια …κωλύματα.

Σκύλευση συμβόλων
Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο…Σκύλευση συμβόλων στη Μακρόνησο

Ο ίδιος εξάλλου στις αρχές Σεπτεμβρίου, βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και συναντήθηκε με τοπικούς φορείς, προκειμένου να τους μεταφέρει τον ενδιαφέρον αμερικάνικων εταιρειών για επενδύσεις στην περιοχή.

Πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον πρέσβη να ενημερώνει και για τις προθέσεις των ΗΠΑ να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στο λιμάνι της πόλης.

Για τις ΗΠΑ, η δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη είναι στρατηγικής σημασίας:

  • Μέσω της δημιουργία της, θα αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας. Στα πλαίσια των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ μέσω μιας βάσης στην Αλεξανδρούπολη θέλουν να βάλουν ακόμα περισσότερα εμπόδια, στους σχεδιασμούς της Ρωσίας για επέκταση στη Βαλκανική χερσόνησο.
  • Θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό στρατιωτικό κέντρο ακριβώς δίπλα στην Τουρκία. Στόχος τους, ο έλεγχος του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο πλέον για τις ΗΠΑ, αποτελεί ασταθή κρίκο του στρατιωτικού οικοδομήματος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων.
  • Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές, έχει χαρτογραφηθεί ως σημαντικός ενεργειακός κόμβος. Από την πρωτεύουσα του Έβρου θα διέλθει ο αγωγός ΤΑP, που θα μεταφέρει Αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, ενώ θα κατασκευαστεί και σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, στον οποίο θα αποθηκεύεται και αέριο, το οποίο μέσω του ΤΑP θα διακινείται στη γηραιά ήπειρο.

Η αμερικανική εταιρεία «Tellurian Energy», φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετέχει σε κοινοπραξία και με εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός υγροποιημένου αερίου.

η Ελλάδα έγινε επισήμως η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ

Ο ΤΑP για τις αμερικάνικες πολυεθνικές αλλά και για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, είναι ο βασικός αγωγός ελέγχου του νότιου διαδρόμου (southern corridor) τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Οι Αμερικάνοι θέλουν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν τα σχέδια για τη δημιουργία του αγωγών Turkish Stream και Νord Stream που «φιλοδοξούν» να μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η «Exxon Μobil», έχει εξασφαλίσει γεωτρήσεις και στα Κυπριακά «οικόπεδα» και μέρος του αερίου που θα αντλήσει από αυτά, μπορεί να μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, με ειδικά πλοία LNG (οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν το μεγαλύτερο στόλο τέτοιων καραβιών και ο νοών νοείτω) και από εκεί στην Ευρώπη, εφόσον δημιουργηθεί σταθμός υγροποίησης του.

Η Ελλάδα έγινε επισήμως η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ – Τα μαρτύρησε όλα ο πρέσβης

Τους αμερικάνικους στόχους, δεν είχε κρύψει με συνέντευξη του, στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Αμερικάνος πρέσβης, με συνέντευξη που παραχώρησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν «θα έρχεται αμερικανικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη;», απάντησε:

«Αυτός είναι ο στόχος μας. Να υπογραφούν συμβόλαια. Οχι απλά εφήμερες κινήσεις, αλλά να γίνουν πραγματικότητα αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχει επίσης η ιδιωτικοποίηση του λιμένα. Θα συζητήσω με το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα και θα προσπαθήσω να αποκτήσω μια αίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων. Έχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη.

Υπάρχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες. Η ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και επίσης ενός κόμβου μεταφορών, αν καταφέρετε να υλοποιήσετε τη σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως σημαντικό διμερή εταίρο, αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή.

Έχω εντυπωσιαστεί από το πώς συνδυάζονται διαφορετικές εξελίξεις γύρω από την Αλεξανδρούπολη, όπως ο TAP, το πλωτό τερματικό και ο αγωγός IGB (σ.σ αγωγός αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας), όπως και από τον μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Υπάρχει μια πραγματική δίψα για αμερικανική παρουσία στην περιοχή, από όλους, πολιτικούς, επιχειρηματίες».

Η Ελλάδα έγινε επισήμως η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ
Η Ελλάδα έγινε επισήμως η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ!

Επιπλέον όταν κλήθηκε να σχολιάσει, πως βλέπει «τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διασύνδεσή της με τη Ρωσία;», σημείωσε:

«Αντιτιθέμεθα στον Turkish Stream. Θεωρούμε ότι, όπως και ο Nord Stream, θα επιδεινώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο κατά τρόπο που είναι κακός για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη.

Η Τουρκία, εξ ορισμού, είναι μέρος του νότιου διαδρόμου. Ο μόνος τρόπος να περνά αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για τον TAP είναι μέσα από το τουρκικό έδαφος, οπότε υπάρχει ένας φυσικός ρόλος για να παίξει εκεί».

Με άλλα λόγια, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν για τα πάρε – δώσε της, με τη Ρωσία.

Γίνεται αντιληπτό, ότι η πρόθεση των Αμερικάνων να δημιουργήσουν βάση στην Αλεξανδρούπολη, έρχεται να υπηρετήσει στρατιωτικούς, οικονομικούς και ευρύτερους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς τους.

ΗΠΑ - Ρωσία

Επίσης είναι ευρέως γνωστό όπου επενδύει μια αμερικάνικη ενεργειακή πολυεθνική, έχει πρώτα δημιουργηθεί μια ισχυρή στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Οι λόγοι προφανείς. Ο Αμερικάνος πρέσβης εξάλλου ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός.

Στο μέλλον – όπως σήμερα βάση της Σούδας – το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μπορεί να μετατραπεί στο επόμενο ορμητήριο ΝΑΤΟικών και Αμερικάνικων «γερακιών», σε πολέμους και επιθέσεις εναντίον λαών και χωρών.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα σχετικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναφέρει τα εξής:

«Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, ανακοίνωσε τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, τη στιγμή που εδώ και δύο εβδομάδες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σιωπά προκλητικά στα ερωτήματα του ΚΚΕ για το τι συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση Τραμπ.

Φαίνεται ότι το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ αρχίζει να αποδίδει καρπούς, η έκταση του «πολιτικού στριπτίζ» της ξεφτίλας αρχίζει να αποκαλύπτεται και η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει το λαό για όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Κυρίως όμως ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιπαλέψει αυτές τις επαίσχυντες συμφωνίες, που τον εμπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ στην περιοχή και που πάνε χέρι χέρι με τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική».

Πηγή: 902.gr και Ημεροδρόμος

(Visited 2.752 times, 1 visits today)