Print Friendly, PDF & Email

Ισχυρός σεισμός στο Ηράκλειο – Ενας νεκρός και 24 τραυματίες (εικ)

Ωρα με την ώρα αποκαλύπτεται η μεγάλη καταστροφή

Ωρα με την ώρα αποκαλύπτονται οι μεγάλες ζημιές και τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Νομό Ηρακλείου που θρηνεί ένα νεκρό, ενώ 24 ακόμα άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι που απόψε θα χρειαστεί να μείνουν έξω από τα σπίτια τους.

Μεγάλες είναι οι ζημιές που καταγράφονται στο Αρκαλοχώρι και στα χωριά Βόνη, Γαλατά και Αρχοντικό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε παλαιά και νέα κτίρια, σπίτια, επαγγελματικές στέγες, αγροκτήματα και υποδομές.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ισχυρός σεισμός στο Ηράκλειο - Ενας νεκρός και 24 τραυματίες
Ισχυρός σεισμός στο Ηράκλειο – Ενας νεκρός και 24 τραυματίες

Τα σχολεία σε όλο το Νομό του Ηρακλείου αναμένεται να παραμείνουν κλειστά μέχρι την Πέμπτη, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από αρμόδια κλιμάκια, τα οποία και θα γνωμοδοτήσουν σχετικά.

Ζημιές καταγράφονται και στο Δήμο Αστερουσίων – Αρχανών και συγκεκριμένα στο Νηπιαγωγείο Μελεσών, στις Αγιές Παρασκιές, ενώ στο χωριό Χουδέτσι 7 στα 10 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Τα προβλήματα επιτείνονται από την έλλειψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, σε μια περιοχή όπως η Κρήτη που είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.

Μάλιστα, στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Εντούτοις, δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο αντισεισμικής προστασίας.

Σύμφωνα δε με τον σεισμολόγο Γερ. Παπαδόπουλο, Διευθυντή Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το καλοκαίρι η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή.

Λόγω της κατάστασης αλλά και των συνεχών μετασεισμών στην περιοχή, εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπου ανέφερε:

«Ισχυρός σεισμός στην περιοχή σας με σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη. Μην μπαίνετε σε κτίρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από τον σεισμό. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ανάγκη για στέγαση, σίτιση και η ανακούφιση των πληγέντων

Το ζήτημα που έχει επείγοντα χαρακτήρα είναι η λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια, τη στέγαση, τη σίτιση και την ανακούφιση των πληγέντων.

Ισχυρός σεισμός στο Ηράκλειο - Ενας νεκρός και 24 τραυματίες

Σε αυτή την κατεύθυνση στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των πληγέντων στο Αρκαλοχώρι και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο του Κόμματος, εκτός από το Αρκαλοχώρι, βρέθηκε στα χωριά Βόνη, Γαλατά και Αρχοντικό.

Διαπίστωσε τις ζημιές και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους πληγέντες, ενώ κάλεσε άμεσα να ληφθούν μέτρα ανακούφισής τους, καθώς και άμεσης αντιμετώπισης της στέγασης, σίτισης και διαβίωσης.

Παράλληλα ο Μ. Συντυχάκης στάθηκε εκτός από το ζήτημα της ανακούφισης των πληγέντων και στο ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας που αναδεικνύεται και πάλι από τον σημερινό σεισμό.

Ισχυρός σεισμός στο Ηράκλειο – Ενας νεκρός και 24 τραυματίες (εικ)

Πηγή: 902.gr

(Visited 139 times, 1 visits today)
Back2Top