Print Friendly, PDF & Email

Καταγγελίες για πιθανή μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο

Συνεχίζεται η ύποπτη, εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης αλλά και των διάφορων αυτο-αποκαλούμενων «αντι-ιμπεριαλιστικών οργανώσεων» σχετικά με τις καταγγελίες για πιθανή μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο που έκανε ευθέως ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, 

ΚΚΕ Ακρόπολη πανότόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ στις 15/9, όσο και στις πρόσφατες ομιλίες του στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΚΚΕ, στον Άραξο έχουν προχωρήσει η συντήρηση, η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης, μπροστά στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν εκεί αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, από τη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ.

Τους τελευταίους μήνες, Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφτηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναζητώντας «διεύρυνση» της συνεργασίας με την Ελλάδα και σε άλλα αντικείμενα, πέραν αυτών που «φιλοξενούνται» στη βάση της Σούδας.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Άραξου.

Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Άραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ενδεχόμενη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο

Πλατιά σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων της Πάτρας πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 19/9, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας όπου πήραν μέρος πάνω από 30 μαζικοί φορείς, συνδικάτα, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Πάτρας, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, συνταξιουχικά σωματεία, η επιτροπή ειρήνης Αχαΐας, καθώς και αντιπροσωπία της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Καταγγελίες για πιθανή μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο

Όπως σημείωσε στην εισήγηση εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων ο Μήτσος Αγγελόπουλος:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, καθώς συμμετέχει και συμφωνεί με τις αποφάσεις και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, όπως έκαναν όλες οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα […]

Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ.

Στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Άραξου».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη μεταφέρθηκε το γεγονός ότι στη βάση του Άραξου έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έργα συντήρησης, επισκευής και εκσυγχρονισμού που «δένουν» με τις παραπάνω πληροφορίες και «διαρροές» περί εγκατάστασης εκεί των αμερικανικών πυρηνικών.

Καταγγελίες για πιθανή μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο

Επιπλέον ανησυχία, όπως σημείωσε ο εισηγητής, προκαλεί το γεγονός πως ενώ από την Κυριακή τα σωματεία:

«Έχουμε ανακοινώσει γι’ αυτή την εξέλιξη, τσιμουδιά δεν βγάζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές κι οι κατά τ’ άλλα λαλίστατοι βουλευτές των άλλων κομμάτων του ευρωπαϊκού και ΝΑΤΟϊκού προσανατολισμού κι οι δυνάμεις τους στο κίνημα».

Με βάση τα παραπάνω, στην εισήγηση τονίστηκε η ανάγκη για:

«Επαγρύπνηση από όλους τους φορείς της περιοχής, ένταση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και ενίσχυση της πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, ενάντια στα πυρηνικά όπλα (…) πάλη που είναι αναπόσπαστα δεμένη με τον αγώνα για το ψωμί και το μεροκάματο, ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, όποιας απόχρωσης».

Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν η ανάγκη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων των σωματείων καθώς και το να οργανωθούν τα επόμενα βήματα, ανάλογα με τις εξελίξεις:

«Ο κάθε φορέας, το κάθε εργατικό σωματείο, επιστημονικός σύλλογος, σύλλογοι γειτονιάς, δημοτικές παρατάξεις, σύλλογοι φοιτητών και νεολαίας, να κουβεντιάσει στα Διοικητικά Συμβούλια, να βγάλει προκήρυξη, να απευθυνθεί στα μέλη του, δηλαδή να προετοιμαστούμε ώστε όποιος τολμήσει να φέρει πυρηνικά, τούτη η κυβέρνηση ή η επόμενη, να ξεσηκώσουμε τον κόσμο, να τους εμποδίσουμε, να μην τολμήσουν καν».

Πηγή: 902.gr

Αντιδράσεις και του Δήμου Πατρέων για την ενδεχόμενη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων ενέκρινε ομόφωνο την εισήγηση του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη κατά την συνεδρίασή του στις 20/9 όπου συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της εγκατάστασης των πυρηνικών στον Άραξο.

Πελετίδης ενάντια στα πυρηνικά

Ο Κώστας Πελετίδης, στην εισήγησή του ανέφερε τα εξής:

«Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση, ότι προωθείται εγκατάσταση πυρηνικών στην βάση του Αράξου. Θυμίζουμε ότι στην βάση του Αράξου είχαν αποθηκευτεί πυρηνικές κεφαλές του ΝΑΤΟ από το 1962. Αυτές απομακρύνθηκαν το 2001 και με τους αγώνες του λαού μας.

Η συγκεκριμένη βάση είναι σταθερά ενταγμένη στους νατοϊκούς σχεδιασμούς και έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για μετασταθμεύσεις και εφοδιασμό πολεμικών αεροσκαφών σε νατοϊκές επιδρομές σε άλλες χώρες.Τώρα φαίνεται ότι ανοίγει νέος σχεδιασμός χρησιμοποίησης της με πυρηνικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και τους λαούς της περιοχή μας.

Ανησυχούμε λοιπόν γιατί οι γενικότερες εξελίξεις είναι επικίνδυνες και απειλούν την ασφάλεια και την ζωή του λαού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την νέα συμφωνία που κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε με τις ΗΠΑ (ΦΕΚ 125 ΤΑ/29-8- 2017) για επέκταση της βάσης της Σούδας. Την συμμετοχή των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Οι αμερικαΝΑΤΟϊκές βάσεις στην χώρα μας καλά κρατούν και εμπλέκουν τη χώρα μας και το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για ό,τι καταγγέλλεται και αφορά την εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο.

Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει δημόσια εάν έχουν ισχύ αυτοί οι νατοϊκοί σχεδιασμοί στην περιοχή. Απαιτούμε να τους σταματήσει.

Με βάση τη σημερινή μας απόφαση, παίρνουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες με τους Δήμους της περιοχής, ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών στη χώρα μας και στη βάση του Αράξου».

Πηγή: ert.gr

Καταγγελία κι από την Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη

Για το ίδιο θέμα, αναλυτική ανακοίνωση έχει εκδώσει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

Καταγγελίες για πιθανή μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο«Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, καταγγέλλει και καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση γιατί βαθαίνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους,

με την εγκατάσταση υποδομών – οπλικών συστημάτων στη βάση της Σούδας και πυρηνικών κεφαλών στη βάση του Άραξου στην Αχαΐα, που θα μεταφερθούν στην Ελλάδα από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει προχωρήσει στη συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό της βάσης του Άραξου, προκειμένου, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με «αθόρυβο» τρόπο, έξω κι από αυτή τη διαδικασία της Βουλής, δημοσίευσε στο ΦΕΚ αριθμός 125, τεύχος 1ο, στις 29/8/2017, τη νέα συμφωνία επέκτασης της βάσης της Σούδας και παραχώρησής της στις ΗΠΑ».

Κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αχαΐας: Όχι πυρηνικά στον Άραξο»

Σε επαγρύπνηση για:

«Nα απαιτήσουμε την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την περιοχή, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που ξεριζώνουν τους λαούς»,

καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία του Μετάλλου, τους μεταλλεργάτες και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου στην Αχαΐα, το Κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αχαΐας, με αφορμή τους σχεδιασμούς για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Άραξο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του σωματείου όπως δημοσιεύεται στον 902.gr.

Ροβεσπιέρος

(Visited 484 times, 1 visits today)