Print Friendly, PDF & Email

Καταγγέλλουν τον Πελετίδη επειδή έφερε το νερό στην Πάτρα δωρεάν!

Ανήκουστο! Ο κομμουνιστής δήμαρχος αρνείται τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του φράγματος, η λειτουργία του οποίου (ως ΑΕ) θα χρέωνε τους Πατρινούς με 64 εκ. ευρώ (μόνο για τη μεταφορά νερού που τώρα είναι δωρεάν) και «σύσσωμη» η αντιπολίτευση τον …καταγγέλλει!

Το νερό από το φράγμα Πείρου – Παράπειρου, από το περασμένο καλοκαίρι, έρχεται δωρεάν στην Πάτρα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Μέχρι δε το 2025 τόσο η Πάτρα, όσο και οι γειτονικοί δήμοι Δυτικής Αχαίας και Ερυμάνθου, θα παίρνουν δωρεάν το νερό από το φράγμα.

Καταγγέλλουν τον Πελετίδη επειδή έφερε το νερό στην Πάτρα δωρεάν

Το 2026 θα αποφασιστεί με τι καθεστώς θα λειτουργεί το φράγμα και αυτό αφορά την επόμενη δημοτική θητεία.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση στο δήμο Πατρέων ζητεί επιτακτικά από τον Πελετίδη να προχωρήσει τώρα στη σύσταση διαδημοτικού φορέα και να αναλάβει τη διαχείριση του φράγματος η ΔΕΥΑΠ.

Το θέμα είχε απασχολήσει το δήμο και την προηγούμενη θητεία, με την παράταξη του Δημάρχου να αρνείται τη σύσταση φορέα με τη μορφή ΑΕ και κατά την προεκλογική περίοδο είχε κάνει σημαία:

«Όχι στο φορέα! – Το νερό από το φράγμα να έρθει δωρεάν!»

Από το 2014 το πολιτικό, οικονομικό και αυτοδιοικητικό κατεστημένο της πόλης πολιορκούσε τον δήμαρχο να δεχτεί τη σύσταση φορέα στο φράγμα.

Δεν το έκανε μέχρι τώρα, διότι πολιτική του θέση είναι ότι το νερό είναι αγαθό και δεν γίνεται να πληρώνει ο λαός ένα έργο δύο και τρεις φορές όταν μάλιστα κατασκευάστηκε το φράγμα με λεφτά των φορολογουμένων.

Τώρα, επανήλθε το θέμα στο προσκήνιο με την αντιπολίτευση να εκβιάζει και να απειλεί τον δήμαρχο με κυρώσεις αν εμμείνει στη γνωστή θέση του, επειδή πριν 8 μήνες ελήφθη με κατά πλειοψηφία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η σύσταση φορέα, (απόφαση που καταψήφισε η «Λαΐκή Συσπείρωση»).

«Όχι, δεν θα εφαρμόσω την απόφασή σας και να πάτε όπου θέλετε να με καταγγείλετε!»

τους απαντά ο Πελετίδης.

Το νερό –λέει– θα το παίρνουμε δωρεάν τα επόμενα 5 χρόνια και δεν κατανοώ γιατί υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να πληρώσουμε.

Πελετίδης: Έχουμε μειώσει τα τέλη κατά 23% και αγωνιζόμαστε να μην υπάρχουν καθόλου

Ποιο είναι το κόστος για το φορέα;

Εάν γινόταν φορέας από το 2015 μέχρι σήμερα, μόνο τα λειτουργικά κόστη θα ήταν 15 εκ. ευρώ, δηλαδή 3 εκ. το χρόνο (αυτό προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών).

Μέχρι το 2025 θα χρειάζονταν άλλα 15 εκ. κι έτσι στη δεκαετία 2015–2025 το συνολικό κόστος θα έφθανε τα 30 εκ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ενώ ψευδώς δήλωναν από το 2015 ότι το φράγμα ήταν έτοιμο, ήρθε η κυβέρνηση και κάνει προκήρυξη στις 18 Δεκεμβρίου για έργα ολοκλήρωσης του φράγματος προυπολογισμού 16 εκ. ευρώ καθώς και συντήρησή του μέχρι το 2026 με 8,3 εκ. δηλ. το συνολικό έργο φθάνει τα 24,3 εκ ευρώ.

Ποιος θα πληρώσει αυτά τα λεφτά;

Αν είχε συγκροτηθεί ο φορέας από το 2015 θα του φόρτωναν και τα 24.3 εκ. για το λόγο ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προυπολογισμό επιχειρήσεις Α.Ε.

Τούτο σημαίνει ότι στη δεκαετία για τη λειτουργία και διαχείριση του φράγματος θα έχουν δαπανηθεί 65 εκ. ευρώ.

Παρά ταύτα, η αντιπολίτευση επιμένει να θέλει τον φορέα γιατί, όπως ισχυρίζεται, το φράγμα θα το πάρει ιδιώτης και θεωρούν τέτοιον τον ανάδοχο που θα προκύψει στις 18 Δεκεμβρίου.

Αυτό το σενάριο θεωρεί αστείο η δημοτική αρχή διότι ο ανάδοχος θα ολοκληρώσει το φράγμα, θα το συντηρήσει και το 2026 θα αποχωρήσει.

Και ως τότε οι τρεις δήμοι θα παίρνουν δωρεάν το νερό.

Καταγγέλλουν τον Πελετίδη επειδή έφερε το νερό στην Πάτρα δωρεάν
Καταγγέλλουν τον Πελετίδη επειδή έφερε το νερό στην Πάτρα δωρεάν!

Σήμερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γρ. Αλεξόπουλος του ΚΙΝΑΛ με άρθρο του στον Τύπο θέτει θέμα δημοκρατίας (!) επειδή ο Πελετίδης δεν εφαρμόζει την απόφασή τους για σύσταση φορέα.

Η απάντηση του δημάρχου ήταν άμεση «Δημοκρατία είναι να τιμάς την ψήφο του λαού» είπε και υπενθύμισε ότι ο πατραικός λαός ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πολιτική θέση της παράταξής του για τη μη σύσταση φορέα.

«Εμείς κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε στο λαό: Ότι το νερό θα το παίρνουμε δωρεάν μέχρι το 2026 κι αν τότε είναι η Λαική Συσπείρωση στο δήμο πάλι δωρεάν θα το φέρνουμε στην Πάτρα»,

κατέληξε ο Κώστας Πελετίδης.

Πηγή: «Ρεπόρτερ»

(Visited 1.847 times, 1 visits today)