Print Friendly, PDF & Email

Καταρρέει το Σουηδικό Σύστημα Υγείας – Γεννάνε μες τα αμάξια!

Το 50% των ασθενών περιμένουν πάνω από 3 μήνες για μία χειρουργική επέμβαση! Περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο προστάτη ή στήθους περίμεναν έως και 8 μήνες! 136.000 νοσηλευτικό προσωπικό θα χρειαστεί μέχρι το 2026!

Κάθε Σουηδός φορολογούμενος πληρώνει, στην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που ανήκει, 10-12% του εισοδήματός του για να έχει παροχή καλών υπηρεσιών Υγείας.

Καταρρέει το Σουηδικό Σύστημα Υγείας - Γεννάνε μες τα αμάξια
«Σώστε την περίθαλψη» ζητούν οι διαδηλωτές

Οι υπηρεσίες Υγείας από την αρχή της δεκαετίας του ’90 μεταφέρθηκαν στις Νομαρχίες που με την σειρά τους ίδρυσαν Νομαρχιακές Επιχειρήσεις Υγείας.

Την ίδια εποχή ψηφίστηκε ο νόμος του ελεύθερου ανταγωνισμού, έτσι ώστε να μπορούν να δοθούν οι παροχές υγείας σε εργολάβο ιδιώτη.

Σήμερα το 23% των εγκαταστάσεων Υγείας το διαχειρίζονται ιδιώτες μετά από μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Το καθαρό κέρδος μετά φόρου αυτών των επιχειρήσεων ανέρχεται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο περίπου 8,5% του ετήσιου τζίρου.

Η διαφυγή κερδών μέσω θυγατρικών στους φορολογικούς παραδείσους είναι γνωστό σε όλους αλλά σταυρώνουν τα χέρια οι εφοριακές υπηρεσίες αφού είναι νόμιμη διαδικασία.

Με στοιχεία του 2015 ο τζίρος των ιδιωτών ήταν περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα έχει ξεπεράσει τα 1,2 δισ ευρώ.

Μέσα στην πάροδο του χρόνου και οι ιδιωτικές και οι Νομαρχιακές επιχειρήσεις Υγείας εφαρμόζουν την μέθοδο «New publik managmant» που σημαίνει υπηρεσίες βασισμένες στο κόστος-όφελος (ανταποδοτικότητα).

Όταν κατά κανόνα η επαρχία της Σουηδίας ερημώνει λόγω έλλειψης δουλειάς, υπηρεσιών, σχολείων κ.α πολλά, μειώνεται η φορολογητέα ύλη.

Μειώνονται οι πόροι και η κατανομή είναι άνιση. Η διαφορά Επαρχίας και μεγάλων πόλεων είναι τεράστια.

Καταρρέει το Σουηδικό Σύστημα Υγείας - Γεννάνε μες τα αμάξια
Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη Sollefteå

Τεράστια είναι και η διαφορετική αντιμετώπιση από Νομαρχία σε Νομαρχία και ανάλογα με την ασθένεια.

Οι συνέπειες καταγράφονται παρακάτω:

1. Πτέρυγες Νοσοκομείων κλείνουν όπως πχ στην πόλη Sollefteå, τόπο καταγωγής του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, το μοναδικό μαιευτήριο έκλεισε το 2017.

Το πλησιέστερο μαιευτήριο βρίσκεται τώρα σε απόσταση 200 χλμ. και οι μαίες χρειάστηκε να ξεκινήσουν να δίνουν μαθήματα στις μέλλουσες μητέρες προκειμένου να τους μάθουν να γεννάνε… μέσα στο αυτοκίνητο, κάτι που αρκετές εγκυμονούσες αναγκάσθηκαν να κάνουν.

2. Σκάνδαλα προκύπτουν όπως στη Στοκχόλμη, η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της «Νέα Καρολίνσκα»:

Ενώ οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 61,4 δισ. κορώνες (5,8 δισ. ευρώ) για το πιο ακριβό νοσοκομείο του κόσμου, οι ασθενείς χρειάστηκε να διακομιστούν σε άλλες εγκαταστάσεις λόγω σοβαρών ελλείψεων στην κατασκευή.

3. Δημιουργείται έλλειψη προσωπικού.

Η εξαθλίωση των εργαζομένων με την συνεχή μείωση προσωπικού δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Καταρρέει το Σουηδικό Σύστημα Υγείας - Γεννάνε μες τα αμάξια
Το εντυπωσιακό Νέα Καρολίνσκα. Η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή δημόσιου έργου στην Σουηδία

Κουρασμένοι από τις υπερωρίες έναντι εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών, δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές «κρέμασαν τις ποδιές τους» από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Επαγγελματιών Υγείας.

Περίπου το 80% των δομών υγείας στη Σουηδία έχει έλλειψη νοσηλευτών, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας.

136.000 νοσηλευτικό προσωπικό θα χρειαστεί μέχρι το 2026!

4. Καθυστερήσεις προκύπτουν ιδιαίτερα στην επαρχία όπως στην αραιοκατοικημένη περιοχή της Jämtland (βορειοδυτικά).

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς πρέπει να περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες για μία χειρουργική επέμβαση με σοβαρές επιπτώσεις, σε σύγκριση με ποσοστό 17% στη Στοκχόλμη ή στην περίπτωση καρδιοπαθών που κάνουν ένα χρόνο να εγχειριστούν.

Περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο προστάτη ή στήθους περίμεναν 8 μήνες, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες.

«Κάθε φορά που κάποιος έχει ανάγκη, μπορεί να δει έναν νέο, άγνωστο όμως με την περίπτωση, γιατρό. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διάγνωση και τη θεραπεία»,

υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Σουηδίας.

Κατά τα άλλα θεωρείται η 4η καλύτερη χώρα στην περίθαλψη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ κι έχει ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα υγείας παγκοσμίως στα χαρτιά.

Η απογοήτευση των Σουηδών άσχετα με τα παγκόσμια στοιχεία είναι τέτοια που η επιδείνωση του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των νοσοκομείων εξαιτίας κυρίως της μεγάλης έλλειψης νοσοκόμων και γιατρών, αποτελεί το κύριο μέλημα των Σουηδών ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις καθιστούν τη μετανάστευση ως την πρώτη προτεραιότητα για τους Σουηδούς, όμως τα δύο αυτά θέματα σχετίζονται.

Καταρρέει το Σουηδικό Σύστημα Υγείας - Γεννάνε μες τα αμάξια
Διαδήλωση νοσηλευτικού προσωπικού για καλύτερες συνθήκες

Αρκετά μέσα μαζικής πληροφόρησης και οι ξενόφοβοι ακροδεξιοί «φουντώνουν» την άποψη ότι η άφιξη πολλών προσφύγων από το 2012 επιτείνει τα προβλήματα των νοσοκομείων που σχετίζονται με την έλλειψη νοσηλευτών και ειδικών.

Για άλλους, σοβαρούς αναλυτές, ανταποκρίνεται στη δημογραφική πρόκληση μιας γερασμένης χώρας που θα χρειαστεί ολοένα και περισσότερα «νέα χέρια» για να φροντίσει τους ηλικιωμένους της.

«Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, ο πληθυσμός άνω των 75 ετών θα αυξηθεί κατά 70.000 άτομα, γεγονός που σημαίνει περισσότερες ασθενείς»,

προειδοποιεί ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι:

«Είναι ορατός ο κίνδυνος οι πολίτες να χάσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους στο κράτος πρόνοιας».

Ενώ ο πρωθυπουργός φανερά ενοχλημένος δηλώνει:

«Ναι, τίποτα δεν είναι τέλειο. Αλλά η Σουηδία απολαμβάνει το τέταρτο καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο»,

Καταρρέει ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της Σουηδικής ευμάρειας με καμία δυνατότητα επαναφοράς. Η ιδιωτικοποίηση την αποτελείωσε.

Η επίκληση στην παγκόσμια κρίση, στην παγκοσμιοποίηση, στην πολιτική της ΕΕ δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως το Κεφάλαιο δεν είναι διατεθειμένο να επιστρέψει στην περίοδο προ της ανατροπής του σοσιαλισμού με καλύτερη, έστω στοιχειώδη, διανομή όπως τα χρόνια τα παλιά.

Καταρρέει το Σουηδικό Σύστημα Υγείας - Γεννάνε μες τα αμάξια
Καταρρέει το Σουηδικό Σύστημα Υγείας – Γεννάνε μες τα αμάξια!

Ο συνδικαλισμός άγεται και φέρεται από την συνεργασία μεταξύ των τάξεων και την εργασιακή ειρήνη και έτσι τα αδιέξοδα, η έλλειψη ταξικού κινήματος, η ταύτιση φασισμού και κομμουνισμού και η αποπολιτικοποίηση, στέλνουν τον κόσμο στην Ακροδεξιά.

Πάνος Αλεπλιώτης

______________________________

Ο Πάνος Αλεπλιώτης διαμένει από το 2011 στη Σουηδία κι εργάζεται στον δήμο της Χεργιεντάλεν ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.

Πηγή: Ατέχνως

(Visited 1.078 times, 1 visits today)