Κατέρρευσε το κατηγορητήριο για τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο

Διωκόταν για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή ως δημοτικός σύμβουλος αποκάλυπτε τα πολιτικά νήματα που συνδέουν τον κατήγορο με τη Χρυσή Αυγή

Αθώο έκρινε το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, πρώην δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος δικάστηκε χτες με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης» μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ο Γιάννης Κουριανίδης.

Ο συγκεκριμένος, ζηλεύοντας τη δόξα των καταδικασμένων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, τον Ιούνη του 2021 κατέθεσε μήνυση κατά του στελέχους του ΚΚΕ και τότε επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Θεσσαλονίκης, Σ. Ζαριανόπουλου, επειδή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τον κατηγόρησε για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Προσπάθησε να ποινικοποιήσει την πολιτική άποψη και θέση, τα πολιτικά επιχειρήματα.

Η προσπάθειά του να βγει στον αφρό, κατά την ακροαματική διαδικασία, κατέρρευσε παταγωδώς. Άλλωστε η ιστορία και οι δημόσιες τοποθετήσεις καθενός είναι γνωστές και δεν χωράνε παρερμηνείας, όσο κι αν προσπάθησαν πολλοί μετά την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής να δείξουν ένα πιο «καθωσπρέπει» και «σοβαρό» ακροδεξιό πρόσωπο.

Καταλυτικές ήταν οι παρεμβάσεις του Θ. Θεοδωρόπουλου, συνηγόρου υπεράσπισης του Σ. Ζαριανόπουλου, που ξετίναξαν τα επιχειρήματα και στρίμωξαν τον κατήγορο. Σημαντικό ρόλο στην αθώωση – παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα που πρότεινε ενοχή – έπαιξαν και οι τεκμηριωμένες καταθέσεις όλων των μαρτύρων υπεράσπισης.

Στην κατάθεσή του ο Σ. Ζαριανόπουλος ανέδειξε ότι η πολιτική κριτική που άσκησε στον Γ. Κουριανίδη και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις για την ανοχή στον φασισμό και τη Χρυσή Αυγή, βασίζεται σε τοποθετήσεις τους μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Και στηλίτευσε ότι αυτή η ανοχή εντείνει το κλίμα ωμού αντικομμουνισμού ενόψει της παραπέρα αντιδραστικοποίησης της πολιτικής του συστήματος, γεγονός που εκφράζεται και με τη λυσσαλέα επίθεση διαστρέβλωσης της Ιστορίας από αυτούς τους κύκλους με αφορμή την υπόθεση των φωτογραφιών των εκτελεσμένων της Καισαριανής.

Θύμισε ότι ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ε. Συναδινός στήριξε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές τον συνδυασμό Κουριανίδη. Επίσης, ότι στις 5/10/2020 και ενώ αναμενόταν η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με σχεδόν ομόφωνο ψήφισμά του, είχε ζητήσει την καταδίκη της. Ψήφισμα όμως που ο Γ. Κουριανίδης αρνήθηκε να στηρίξει.

Όπως επίσης αρνήθηκε να στηρίξει τα ψηφίσματα πέντε δήμων της Θεσσαλονίκης για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη. Δεν ψήφισε και την απόφαση του δήμου για μετονομασία οδού της πόλης σε Μανώλη Γλέζου, ενώ επανέφερε πολλές φορές πρότασή του για μετονομασία οδού της πόλης σε Γεωργίου Γρίβα, του αρχηγού της δοσιλογικής οργάνωσης Χ. Ενώ είναι πλέον μόνιμη η συνεργασία του με τον καταδικασμένο στη δίκη της Χρυσής Αυγής Γρέγο και διαχρονική η συνεργασία του με τον κατά δήλωσή του ναζιστή και χουντικό Κ. Πλεύρη.

Κατέρρευσε το κατηγορητήριο για τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο

Αθώα και η Ελ. Μπακιρλή

Εξάλλου, αθώα έκρινε και το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης την Ελένη Μπακιρλή, εκλεγμένη στα διοικητικά συμβούλια του Σωματείου και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, που δικάστηκε χτες μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε σε βάρος της ο πρώην πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Χ. Κοροξενός.

Θυμίζουμε ότι ο Χ. Κοροξενός συναντήθηκε με το κόμμα «Έλληνες», τους γνωστούς μπροστινούς του καταδικασμένου και φυλακισμένου εγκληματία Κασιδιάρη, για να ζητήσει υλική βοήθεια για τους υγειονομικούς που βρίσκονταν σε αναστολή.

Στη συνάντηση αυτή, που έγινε γνωστή από δελτίο Τύπου του φασιστικού μορφώματος, με φωτογραφίες που το συνόδευαν και εμφάνιζαν τον μηνυτή χαμογελαστό δίπλα στους φασίστες, ο ίδιος παρουσιαζόταν με την ιδιότητα του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, χωρίς να υπάρχει ανάλογη απόφαση ή εξουσιοδότηση από το ΔΣ του Σωματείου, ούτε από την επιτροπή των εργαζομένων σε αναστολή, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε.

Για την απαράδεκτη αυτή στάση του τότε προέδρου του Σωματείου, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», ο συνδυασμός με τον οποίο εκλεγόταν η Ελ. Μπακιρλή στο Σωματείο του ΑΧΕΠΑ και στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το «ξέπλυμα» στο φασιστικό μόρφωμα με την παρουσίασή του ως φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Σ’ αυτή την ανακοίνωση ο Χ. Κοροξενός «απάντησε» υποβάλλοντας μήνυση. Ακολούθησε την απαράδεκτη και επικίνδυνη πρακτική της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και της πολιτικής κριτικής.

Στο πλευρό των διωκόμενων βρέθηκαν χτες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια απαιτώντας την αθώωσή τους, καταγγέλλοντας παράλληλα την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης και άποψης.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Μοιραστείτε το